Przemyślałem temat i... zmieniłem lekko tytuł aby nacisk położyć nie na CNC a na 100mm.
Wydaje mi się iż cięcie frezem będzie nieoptymalne bo aby frez przy długości 100mm był sztywny to pewnie średnicę będzie miał minimum 10mm. Da to bardzo duże straty materiału.
W zasadzie chodzi tylko o cięcie arkuszy na paski więc niepotrzebne CNC i sterowanie. Obsługa może być ręczna. Pytanie jakiej technologii użyć do cięcia. Na CNC będę wycinał dopiero potem w tych paskach finalne zagłębienia.
Po lekkiej analizie tematu znalazłem kilka wyjść, co o tym sądzicie?
1)
Piła do pianek Bosch GSG 300 przy długości 2 metrów ciężko linię prostą utrzymać. Ale mogę ewentualnie tą maszynkę zamocować na jakimś jeżdżącym statywie
2) Elektryczny nóż kuchenny

nawet filmik widziałem i efekty niezłe. Tylko nie wiem jak z trwałością... ale ceny niskie...
3) Cięcie rozgrzanym drutem. Niezłe rzeźby ludzie wycinają ale nie wiem jak z prędkością? Jakie tu mogą być osiągi? Bo minuta na metr to zdecydowanie za dużo, widziałbym max kilka sekund
4) waterjet - przedział cenowy na razie nie dla mnie
5) Może jakaś piła taśmowa z
linku i do tego dorobić ruchomy stolik
6) ręczna piła specjalna - zobaczcie jaki
układ zębów Tylko będę miał kilkaset płyt do przecięcia...
7) dzisiaj pobawiłem się tnąc nożem kuchennym... efekt mnie bardzo zaskoczył na plus - cięcie prawie idealne bez przykładania się do pracy. Tylko będę miał kilkaset płyt do przecięcia...

głowica oscylacyjna z nożem. Szukam więcej informacji o tym ale póki co niewiele wiem.