Dobór grubości płyt formy wtryskowej
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Dobór grubości płyt formy wtryskowej
Witam. Konstruuje formę wtryskową uniwersalną. Mój problem polega na doborze grubości płyt. Wszystkie źródła literaturowe do jakich mam dostęp podają jedynie zakresy stosowanych płyt. Wiem by dobrać je z szeregu blach walcowanych jednak nie wiem jak obliczyć wymaganą grubość konkretnej płyty lub ew. gdzie znaleźć normalia stosowania konkretnych grubości dla danych gabarytów.
Mam nadzieję na pomoc.
Pozdrawiam, Maciej.
Mam nadzieję na pomoc.
Pozdrawiam, Maciej.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Już nie pamiętam tytułu, ale w jakiejś książce to było opisane. grubość płyty zależy od tworzywa i zastosowanej technologii chłodzenia formy.
Co to znaczy? Składasz płyty, a wkłady formujące będą wymienne?halas89 pisze:Konstruuje formę wtryskową uniwersalną.
Pozdrawiam
Grzesiek
Samozwańczy programista CNC
Grzesiek
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
-
To jest do wykonania. Zazwyczaj grubości płyt konstruktorzy dobierają "z głowy" bazując na znormalizowanych grubościach płyt od producentów (np FCPK, HASCO itp). Grubość wkładów formujących zależy od detalu i od twojego konstruktywnego myślenia.halas89 pisze:Forma ma być uniwersalna w takim sensie, że zostanie dostosowany komplet różnych wkładek formujących, które w łatwy sposób będzie można wymieniać bez zdejmowania całego przyrządu:)
Pozdrawiam
Grzesiek
Grzesiek
-
- Kontakt:
Jak jest kilka wypychaczy we wkladce, to szybciej bedzie forme zdjac, rozkrecic od spodu i wymienic. Jak nie ma innych niespodzianek, to sposób lepszy. Wiadomo, ze forma formie nie rowna, ale w wiekszosci przypadkow i tak dojdzie do zdjecia formy.
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale 
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe