Sklejenie szklanej butli

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce tworzyw sztucznych ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
karbowski
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4

Sklejenie szklanej butli

Post napisał: karbowski » 26 mar 2012, 10:07

Hej!
To wprawdzie nie jest pytanie dotyczące głównego tematu forum, ale poszperałem trochę w Google i wydaje mi się, że tu najprędzej znajdę ludzi z odpowiednią wiedzą.
Przywiozłem sobie z ostatnich wakacji w Iranie sziszę. Przejechała w plecaku tych kilka tysięcy kilometrów tylko po to, żeby potłuc się pierwszego dnia w domu - nawet nie zdążyłem z niej zapalić. ;)
Zebrałem jednak wszystkie kawałki (nie licząc tych które rozbiły się w pył) i teraz chciałbym ją skleić. Pewnie niektórzy uznają, że to bez sensu, ale mam ochotę na trochę żmudnej manualnej roboty. Poza tym to pamiątka.
Butla jest z czarnego szkła - jeśli to ma jakieś znaczenie. Na zewnątrz jest pokryta zdobieniami, dlatego klej musi łączyć kawałki możliwie ściśle i nie wyciekać bokami (wszędzie do szkła polecany jest sylikon, ale on chyba nie spełnia tego warunku, nie?).
Butla miała mniej więcej litr pojemności i rozpadła się w nieco ponad 100 kawałków. Ile kleju będę do tego potrzebował?
I jeszcze jedna istotna kwestia - nie dysponuję żadnym warsztatem. Biurko, lampka i krzesło. Doświadczenia też nie mam żadnego. Dlatego mile widziane są rozwiązania dla żółtodziobów (ale takie przy których jakość nie ucierpi za bardzo).
Dzięki z góry za wszelką pomoc!
MK

Tagi:

Awatar użytkownika

pasierbo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: pasierbo » 26 mar 2012, 15:40

Ja bym to kleił superglutem. Silikon to słabo trzyma.

Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: zacharius » 26 mar 2012, 15:48

supergluty (te typowe za 1,5zl tubka) nie zbyt się przyjaźnią z wodą
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły

Awatar użytkownika

oskaeg
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Post napisał: oskaeg » 26 mar 2012, 17:01

http://www.fajka24.pl/akcesoria-fajki-w ... -do-shishy

http://allegro.pl/listing.php/search?st ... ion=1&sg=0

http://allegro.pl/dzban-wazon-fajka-wod ... 88669.html

Możesz tez poszukać na zagranicznych stronach, może znajdziesz nawet oryginał. Te wszystkie szisze to produkcja masowa tylko tyle ze ręcznie malowane, co niektóre :P

GSM
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: GSM » 26 mar 2012, 19:57

No to już tylko dla ozdoby będzie...
Ja z powodzeniem kleiłem potłuczone ciemne szkło superglutem uprzednio matując powierzchnie styku, trzyma dobrze, widać tylko rysy na rzeczonym dzbanie.
Tylko trzeba to robić umiejętnie i nie przesadzać z glutem coby nie wyciekł na zewnątrz przy dociskaniu.

Pozdrawiam,
GSM

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Re: Sklejenie szklanej butli

Post napisał: pitsa » 26 mar 2012, 20:03

Klej UV B 665-0
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

raster 555
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)

Post napisał: raster 555 » 26 mar 2012, 20:28

pasierbo pisze:Ja bym to kleił superglutem. Silikon to słabo trzyma.
Spróbuj silikonu "DIRCO"zmienisz zdanie.Nie jedno juz nim kleiłem,jednak w tym konkretnym przypadku polecam jakis szybkoschnący , płytko dyfudujący loctite ,to taki super glut tylko z bardzo górnej półki,sprawdzałem działa przy klejeniu szkła.PZDR

Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: zacharius » 26 mar 2012, 20:54

ee to jak tylko dla ozdoby to można i gluty zastosować aby tylko tym nikt nie rzucał
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły

raster 555

Post napisał: raster 555 » 26 mar 2012, 21:06

zacharius pisze:ee to jak tylko dla ozdoby to można i gluty zastosować aby tylko tym nikt nie rzucał
żartujesz kto by sziszę wiózł kilka tysi kilometrów tak tylko dla ozdoby Używana zapewne będzie i to intenstwnie

Autor tematu
karbowski
Posty w temacie: 4

Post napisał: karbowski » 27 mar 2012, 10:45

raster 555 pisze:
zacharius pisze:ee to jak tylko dla ozdoby to można i gluty zastosować aby tylko tym nikt nie rzucał
żartujesz kto by sziszę wiózł kilka tysi kilometrów tak tylko dla ozdoby Używana zapewne będzie i to intenstwnie
Otóż to - chciałbym jej nadal używać. Może nie intensywnie (bo tego pewnie nie wytrzyma), ale jednak raz na jakiś czas będzie używana.
oskaeg pisze: Możesz tez poszukać na zagranicznych stronach, może znajdziesz nawet oryginał. Te wszystkie szisze to produkcja masowa tylko tyle ze ręcznie malowane, co niektóre :P
No i właśnie moja jest ręcznie malowana. Wiem, że z kupieniem nowej nie byłoby problemu, ale chcę jednak poskładać tę.
pitsa pisze:Klej UV B 665-0
To się utwardza światłem UV, prawda? Jak już mówiłem, nie mam żadnego sprzętu. Na świetle słonecznym raczej za dobrze się nie sklei, co? (Przypominam, że butla jest nieprzezroczysta.)
raster 555 pisze:(...) w tym konkretnym przypadku polecam jakis szybkoschnący , płytko dyfudujący loctite ,to taki super glut tylko z bardzo górnej półki,sprawdzałem działa przy klejeniu szkła.PZDR
Możesz napisać coś więcej? Google na "klej dyfudujący" nie zwraca nic użytecznego. Przejrzałem pobieżnie ofertę Locite i przyznam, że ceny trochę straszą. Liczyłem, że znajdzie się coś do 30, może 50 zł.

Co do superglutów: od początku mnie kusiło, żeby właśnie tym ją posklejać. Wiadomo - dla laików to podstawa. ;) Co na tym stracę? Rozpadnie mi się po pół roku? Będzie nieszczelna?

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Nie spodziewałem się, że będzie ich aż tyle po tak krótkim czasie.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka tworzyw sztucznych”