Topienie tworzyw
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
Topienie tworzyw
Witam. Mam pomysła na wyrób z tworzywa sztucznego bądż z żywicy.Ale w temacie tego pierwszego jestem zielony.Pomogło by mi kilka wskazówek.Tworzywo-które najłatwiejsze w topieniu tzn. zakres temp. w których jest płynne,i które jest po roztopieniu,że tak powiem, najrzadsze. I co mnie ciekawi to to jakie są warunki stygnięcia,tzn. w jakim czasie ma te właściwości płynne.Przeglądałem temat domowej wtryskarki i to mnie trochę zaciekawiło.Element który bym chciał otrzymać byłby odlany odśrodkowo w formie, i dlatego ciekawi mnie to w jakim czasie tworzywo zastygnie-czy zdąże to rozprowadzić.Z żywicą nie było by problemu,ale znowu czas żelowania jest na tyle długi,że forma musiała by być w tym czasie w ruchu,co eliminuje możliwość wykonania większej ilości wyrobów.Jak ktoś ma wiedzę w tym temacie to prosiłbym o podzielenie się spostrzeżeniami.Pozdrawiam,
Tagi:
-
Dzięki za światełko w tunelu
.W moim przypadku (mam nadzieje uleczalnym
)chodzi o bardzo prosty kształt-coś pomiędzy kulą a jajem ok.10-cio cm,pustym wewnątrz.Dlatego kombinuję coś takiego co pozwoli na ruch obrotowy w 2 osiach aby w miarę rozprowadzić materiał.Mechanicznie to pestka, bardziej sie obawiam o tworzywo-jakie mógłbym zastosować.Własności mechaniczne obojętne, byle tylko pod naciskiem palców nie pękało.I tu moje pytanie jakie tworzywo można by ew. zastosować-z tworzywami ma sie na co dzień do czynienia ale które jest które i jakie to już trochę gorzej.I np. czy forma aluminiowa by się nadawała-ponoć wydzielają się jakieś substancje przy niektórych tworzywach wchodzące w reakcję z metalem.Dla fachowca to banalne niewiadome ale dla mnie to kosmos
.Mogę liczyć na jakaś podpowiedz jeszcze 

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Hasło kluczowe to rotomoulding
Forma musi być cienkościenna i obracać się w dwóch osiach. Do środka sypiemy granulat (PE lub PP. inne pewnie też da rade) i ogrzewamy z zewnątrz np. palnikiem. Dośwaidczalnie dobieramy czas grzania. Czekamy aż ostygnie lub chłodzimy mgłą wodną.
Wyciągamy gotowy produkt.
Forma musi być cienkościenna i obracać się w dwóch osiach. Do środka sypiemy granulat (PE lub PP. inne pewnie też da rade) i ogrzewamy z zewnątrz np. palnikiem. Dośwaidczalnie dobieramy czas grzania. Czekamy aż ostygnie lub chłodzimy mgłą wodną.
Wyciągamy gotowy produkt.
-
- Posty w temacie: 3
Dasz radę z formą silikonową i odpowiednią żywicą.Przy odpowiednim doborze z każdej formy
otrzymasz niecałą setkę gładkich jajeczek.Maszyna do mieszania i obracania formą jest
dosyć prosta-więcej kombinacji będziesz miał z doborem gumy i żywicy.Ale by nie pękła w
palcach-to może być 1mm dla anemika i 7mm dla kafara-kwestia ile wlejesz żywicy.
otrzymasz niecałą setkę gładkich jajeczek.Maszyna do mieszania i obracania formą jest
dosyć prosta-więcej kombinacji będziesz miał z doborem gumy i żywicy.Ale by nie pękła w
palcach-to może być 1mm dla anemika i 7mm dla kafara-kwestia ile wlejesz żywicy.
-
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Takie rzeczy robi sie prze rozdmuch - butelki, bombki z tworzyw, zabawki itp.
Dwie polowki formy potrzebne, potem rekaw tworzywa wychodzi z maszyny, wewnatrz rekawa jest dysza z powietrzem, plyty sie zamykaja, powietrze jest tloczone i rekaw jest rozkladany idealnie do scianek formy.
Jak chcesz to jestem w stanie zrobic Ci takie formy
Dwie polowki formy potrzebne, potem rekaw tworzywa wychodzi z maszyny, wewnatrz rekawa jest dysza z powietrzem, plyty sie zamykaja, powietrze jest tloczone i rekaw jest rozkladany idealnie do scianek formy.
Jak chcesz to jestem w stanie zrobic Ci takie formy

Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale 
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

-
No dobra,nie będę się czaił-chciałem robić bombki choinkowe.Trafił się klient który dał propozycję-nawiasem mówiąc patriota, bo stwierdził, że ma dość tego chińskiego g....a.I tu się zaczynają schody-opłacalność i technologia.Co do metody rozdmuchu-odpada-koszt sprzętu zapewne niemały.A gdyby nie wypaliło,to masakra.Wolałbym spróbować jakiejś manufaktury na początek.Swego czasu zrobiłem prasę do wyprasek parafinowych z nastawieniem na dużą produkcję i skończyło sie na tym,ze poszła do żyda.A co się przy niej narobiłem to moje.Dlatego wolałbym delikatnie zacząć.Tylko do licha,nie znam tematu i wpadłem na to forum, coby coś niecoś poznać.Na aledrogo można kupić różne granulaty-pomyślałem samemu sprawdzić jak się zachowują.Jak je bezpiecznie stopić?Zdażyło sie spalić jakiś plastik,nieraz coś przypalić, ale żeby topić kontrolowanie to nie.Ostatecznie pozostanie żywica-biorę pod uwagę polimal,poliestrowa przyśpieszona, do odlewania.Odlewałem już z niej uchwyty,tylko nie stosowałem żadnego wypełniacza i przez to chyba była trochę krucha.Może wiecie jaki materiał ew. mozna by zastosować w tym celu?Pomyślałem o drobnym granulacie z PE np.,tylko nie mam pojęcia co by z tego wyszło.Trochę się rozpisałem....Proszę o jakieś konstruktywne uwagi albo podpowiedzi 

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Z czasów komuny pamiętam taką manufakturę u sąsiada że była prosta wtryskarka do rozmuchu piłek i śmingusuwek w kształcie granata ręcznego. Maszyna prosta i myślę że takiej powinieneś szukac. Ręczne zamykanie formy itp, z góry z wtrysku tworzywo wychodziło w kształcie rurki, forma to zaciaskała i rozdmuchiwało ( albo może prózniowo - miałem kilka lat wtedy to nie bardzo zwracałem na techniczne szczegóły ) .