Witam,
Potrzebuje pomocy w sprawie doboru materiału potrzebnego do fantomu klatki piersiowej. Celem jest odlanie modelu z gotowej formy (np. manekin). Tak, więc musi to być materiał płynny, który następnie zastyga. I tak by było można go jeszcze przeciąć i włożyć potrzebne elementy do wnętrza fantomu.
W grę nie wchodzą materiały organiczne - fantom musi wytrzymać przynajmniej roczne eksperymenty. Najlepiej by materiał miał w sobie wodę - lepiej obrazuje człowieka w MR.
Materiał na fantom do Rezonansu Magnetycznego (MR)
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
No to wymyśliłeś
Ma zawierać wodę i nie być organiczny a do tego wytrzymać rok tortur... W programie TV "Pogromcy mitów" ciągle używają fantomów przypominających organizm człowieka. Robią je sobie sami do każdego eksperymentu odlewając nowy- z żelatyny. Niestety żelatyna jest bardzo organiczna i niewłaściwie przechowywana szybko się rozkłada. Chyba że po uformowaniu wykąpiesz ludzika w formalinie. Ponadto woda wyparowuje i kadłub by się kurczył. Ze zgarbowanej żelatyny wyjdzie dostojna mumia
Ciekawe czy ktoś wpadnie na lepszy pomysł, szczególnie że woda i trwałość jakoś nie idą w parze.
[ Dodano: 2010-07-07, 22:35 ]
Pomyślałem że można by też spróbować zrobić taki odlew z gumosilu. Normalnie składniki tego silikonu miesza się na sucho ale gdyby okazało się że w obecności wody nadal zachodzi wiązanie chemiczne (trzeba zrobić próbę) to należałoby po zmieszaniu składników i częściowym związaniu dodać do takiego ciasta wody i dalej szybko miksować aż do uzyskania nawodnionej drobno bąbelkowej struktury którą wypełnia się formę. Myślę że woda uwięziona w dość szczelnej gumie zachowa się w niej dłużej. Sam takiego doświadczenia nie robiłem ale ciekaw jestem efektów. Gdyby zamiast wody użyć czerwonego atramentu to fantom po skaleczeniu krwawiłby.

[ Dodano: 2010-07-07, 22:35 ]
Pomyślałem że można by też spróbować zrobić taki odlew z gumosilu. Normalnie składniki tego silikonu miesza się na sucho ale gdyby okazało się że w obecności wody nadal zachodzi wiązanie chemiczne (trzeba zrobić próbę) to należałoby po zmieszaniu składników i częściowym związaniu dodać do takiego ciasta wody i dalej szybko miksować aż do uzyskania nawodnionej drobno bąbelkowej struktury którą wypełnia się formę. Myślę że woda uwięziona w dość szczelnej gumie zachowa się w niej dłużej. Sam takiego doświadczenia nie robiłem ale ciekaw jestem efektów. Gdyby zamiast wody użyć czerwonego atramentu to fantom po skaleczeniu krwawiłby.