rura 185mm

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce tworzyw sztucznych ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
Zjowner
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 4

rura 185mm

Post napisał: Zjowner » 28 mar 2010, 15:53

witam, poszukuje od jakiegos czasu rury pcv, stalowej alu i innej o zew srednicy 185mm. Poniewaz nie udalo mi sie takiej znalezc, mam pytanie czy jest to ktos kto moze wyfrezowac taka rure/ lity, sztywny material o takiej srednicy i dlugosci 1,7m. Moze to byc np teflon, zalezy mi na dokladnosci i zachowaniu srednicy i sztywnosci po calej dlugosci

Tagi:

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: diodas1 » 29 mar 2010, 13:48

Rzeczywiście możesz mieć kłopot ze znalezieniem gotowej rury o dokładnie takiej średnicy. Żeby wytoczyć ją (wytoczyć a nie wyfrezować) trzeba by zużyć spory kawał materiału więc też nie jest to chyba najszczęśliwszy pomysł. Kiedyś byłem w podobnej, choć w trochę mniejszej skali potrzebie i poradziłem sobie w ten sposób że wytoczyłem z miękkiego materiału wałek o średnicy wnętrza docelowej rury, nalaminowałem na nim grubą warstwę tkaniny szklanej z żywicą chemoutwardzalną a po utwardzeniu przetoczyłem z zewnątrz. Ponieważ wymagana była absolutna współosiowość czyli jednolita grubość ścianek, wszystkie operacje wykonywałem przy jednym zamocowaniu w tokarce. Tokarka była więc zajęta przez dwa dni. Najprościej byłoby jednak gdyby była możliwość przeprojektowania tego co robisz i użycie rury o nieco innej średnicy. Wówczas mógłbyś wykorzystać na przykład coś z tego asortymentu http://www.sklep.akces-plexi.nazwa.pl/p ... 200cm.html ,albo skorzystać z tego pomysłu z laminowaniem a cieńszą rurę z pleksi użyć jako rdzeń wewnętrzny

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: pukury » 29 mar 2010, 14:11

witam.
może jakieś rury od instalacji gazowych ( zewnętrznych - w ziemi ) by podeszły ?
mają dość grube ścianki więc i dało by się zebrać z zewnątrz na tokarce - jak by co .
swoją drogą - duża tokarka by się przydała .
o teflonie zapomnij - koszty okropne ( przy takich wymiarach ) .
zawsze zostaje metoda Kol. diodas1 .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares

Autor tematu
Zjowner

Post napisał: Zjowner » 30 mar 2010, 21:27

dzieki za podpowiedzi. Diodas z tym nalaminowaniem ciekawy pomysl tym bardziej ze mam pod reka materialy. Zalezy mi na gladkiej powierzchni zewnetrznej ale tez moge potem odpowiednio obrobic / wykonczyc powierzchnie.

Na jaki material laminowales? pytam bo niektore materialy nie łączą sie z zywicami na tyle aby nie odformowaly sie w trakcie toczenia.

Pukury czy spotkales rury gazowe o np srednicy 200mm?

pawulonken
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Post napisał: pawulonken » 30 mar 2010, 22:38

Zjowner poszukaj takiego rozmiaru w firmach z hydrauliką siłową, są to rury na cylindry siłowników i mają też takie duże rozmiary. Sam ostatnio szukałem i właśnie takie firmy oferują takie rurki są one nawet kalibrowane i honowane.

Mam znalazłem firma się zwie hys oferta
w katalogu do pobrania pdf znalazłem trzy rozmiary które mają średnicę zewnętrzną 185mm

średnica wewnętrzna / / średnica zewnętrzna //waga kg\m // tolerancja otworu

150mm / // 185mm/ / 72,3 / / H8
160mm / / 185mm / / 53,18 / / H8
165mm / / 185mm / / 43,16 / / H8

Autor tematu
Zjowner

Post napisał: Zjowner » 31 mar 2010, 16:01

dzieki! wyglada interesujaco, i przy najmniejszych nakladach.

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: diodas1 » 31 mar 2010, 17:27

Zjowner, u mnie w ogóle zadanie wyglądało interesująco. Dostałem zlecenie na wykonanie rury o skomplikowanym kształcie która miała stanowić korpus długiego na pół metra obiektywu. Wewnątrz rury miały być wykonane gniazda do obsadzania elementów optyki wraz z pierścieniami osadczymi. Oczywiste było że podtoczenia pod wszystkie soczewki musiały być idealnie rozmieszczone i współosiowe a rura w najwęższym miejscu miała wewnątrz średnicę około 50 mm. Żeby było ciekawiej do dyspozycji miałem tokarkę zegarmistrzowską o odległości między kłami 150 mm. Właściwie na zdrowy rozum niewykonalne w domowych warunkach. Zadanie jednak było prestiżowe więc zgodziłem się go podjąć. Tokarka miała łoże z pręta stalowego średnicy 20 mm, po którym przesuwało się suport i obsadę konika. Wymieniłem ten pręt na dłuższy, dzięki czemu możliwa odległość między kłami wzrosła do 60 cm. Zamocowałem w kłach drewniany rdzeń (uciąłem kij od miotły :) ) i na nim utworzyłem grubą warstwę parafiny przez polewanie i studzenie naprzemian. Następnie w tej parafinie wytoczyłem zgodnie z projektem kształt odpowiadający wnętrzu rury. Tak więc żywicę i tkaninę szklaną kładłem bezpośrednio na parafinie. Po utwardzeniu laminatu, bez wyjmowania całej konstrukcji z tokarki wytoczyłem zewnętrzny kształt tubusa i można było wreszcie całość rozbroić. Żeby pozbyć się z grubsza materiału z wnętrza rury, zanurzyłem ją do zmięknięcia parafiny w naczyniu z ciepłą wodą. Potem to już była kosmetyka i malowanie całości na czarno

pawulonken
Posty w temacie: 2

Post napisał: pawulonken » 31 mar 2010, 20:08

Sposób diodasa wydaje się być dobrym rozwiązanie i chyba tańszym niż kupno takiej rury metalowej.
Tylko by trzeba uważać by przy laminowaniu w którąś stronę nie uciekło bo jak wiadomo żywice mają jakiś skurcz i przy złych proporcjach żywica utwardzacz zagrzeje się i ucieknie z wymiaru.

Autor tematu
Zjowner

Post napisał: Zjowner » 31 mar 2010, 22:37

Diodas, sprytne z parafina, dzialam w kompozytach juz pare lat i rowniez sprzedaje materialy do laminowania. Widzialem juz takie zastosowanie jak mowisz, a parafina byla na koniec prasowana zelazkiem :) zeby wygladzic powierzchnie. Ja tak naprawde chce uzyskac laminatowa rure o wewnetrznej srednicy 185 i szukam odpowiedniego kopyta. W przypadku toczenia laminatu musialbym jeszcze wyprowadzic powierzchnie na jajko i spedzic czas na szlifowaniu szpachlowaniu.

jezlei gotowa rura 185 o dl 1,7-2m kosztowalaby pareset zlotych, jestem sklonny zamowic taka np hydrauliczna.

Pawulonken, jezeli chodzi o skurcz masz racje trzeba uwazac zeby nie przesadzic z nierownomiernym ulozeniem szkla, w grubszych miejscach wystapi wieksza egzoterma i co za tym idzie skurcz ktory moze spowodowac wygiecie. Ale sa na to rozwiazania

Ile moze kosztowac wg Was prztoczenie rury np 200mm na 185 o dl 2m?

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: diodas1 » 01 kwie 2010, 00:31

To może być dość drogie zlecenie bo z tego co napisałeś w ostatnim poście wynika że ta rura powinna mieć wyprowadzoną na lustro zewnętrzną powierzchnię żeby ją można było po uformowaniu wyciągnąć z laminatu. W takiej sytuacji może faktycznie powinieneś skontaktować się z firmą do której link jest powyżej ale zapytać należałoby o rurę tłoczyskową a nie rurę cylindryczną. W rurach tłoczyskowych właśnie zewnętrzna powierzchnia jest utwardzona, szlifowana i dodatkowo ma powłokę Cr/Ni W ofercie w pliku pdf pod klasą pręty tłoczyskowe na końcu są rury tłoczyskowe do 50 mm średnicy a o inne rozmiary należy pytać więc pewnie taka możliwość też istnieje. Jeżeli wyłuszczysz im po co Ci to , to może zaproponują Ci coś zakończonego na przykład kołnierzem- ułatwienie przy wyciąganiu.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka tworzyw sztucznych”