#3
Post
napisał: wpwaldek » 12 sty 2010, 10:50
Witam! W wulkanizacji gum różnego rodzaju siędzę z 12 lat. I tak rodzaje tak zwanych elastomerów jest wiele, fakt. Ale skupiając się na najbardziej popularnych mieszankach NBR czy też na na naturalnym kauczuku, czy EPDM no jest więcej. Ale chodzi o to że są potrzebne trzy główne parametry do zwulkanizowania gumy ciśnienie , temperatura i czas. I zależy co chce się robić , bo np. czas wulkanizacji w dużej mierze zależy od wielkości wulkanizowanego detalu. NP kulka gumowa fi 45 będzie wulkanizować się około6 min. w temperaturze 160 stopni pod ciśnieniem powiedzmy 200 atmosfer. I w piekarniku zwulkanizujesz kawałek gumy. Największym problemem będzie stworzenie ciśnienia. A zresztą inne parametry jak czas i temperatura można szybko dojść po paru próbach ( przetnie się detal i będzie wiadomo czy jest już zwulkanizowany czy nie) Zaczynając od dłuższych czasów w dół aż będzie optymalnie, no i można trochę temperaturą pokręcić. Ale tu staram się utrzymywać stały poziom ok 160 stopni, chyba że są problemy. I wtej temparaturze detale które powiedzmy mieszczą się w dłoni wulkanizują się od 3-4 do powiedzmy 15- 20 min. Aaa..... i dotyczy to osczywiście wulkanizowania w zamkniętej formie, bo można wulkanizować długie profile, sznury różnego rodzaju metodą ciągnioną, ale to jest już inna i bardziej skomplikowana bajka, raczej nieosiągalna domowymi sposobami. Gdzie rzeczywiście rodzaj mieszanki gumowej jak i parametrów ( dokładnych) wulkanizacji ma duuuże znaczenie dla gotowego wyrobu
Ostatnio zmieniony 12 sty 2010, 10:58 przez
wpwaldek, łącznie zmieniany 1 raz.