CNCSimulator - definiowanie narzędzi

Oprogramowanie symulacyjne

Autor tematu
Rafaellini
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

CNCSimulator - definiowanie narzędzi

Post napisał: Rafaellini » 10 wrz 2008, 19:51

Witam
Mam następujący problem: dotychczas interesowałem sie trochę programowaniem obrabiarek CNC ale tylko w teorii. Korzystałem z symulatora dostępnego na www.cncsimulator.com . Pisząc programy na tokarkę nie przejmowałem się jednak zbytnio tym jakiego narzędzia użyć . Chodziło mi tylko o odzwierciedlenie geometrii detalu i wybadanie czy nie dojdzie do kolizji. Teraz jednak kiedy przychodzi mi pracować na autentycznej obrabiarce, chciałbym w domu poćwiczyć trochę bardziej profesjonalnie. Problem mój polega na tym, że nie mogę rozgryźć menu zwiazanego z edycją narzędzi. Oto niektóre z przeszkód na jakie natrafiłem (zdaję sobie sprawę, że może to świadczyć o kompromitującym braku obenania z tematem, ale cóż – od czegoś trzeba zacząć…):
1. Rubryka „NOSE RADIUS” oznacza promień naroża (?). A co oznaczają NOSE RADIUS CENTER X i NOSE RADIUS CENTER Y? Domyslam, śie, że środek tego zaokrąglenia, ale względem jakiego układu współrzędnych?
2. Do czego służy puste pole w prawej dolnej części ekranu okna służącego do edycji narzędzi?
3. Narzędzi a od Tool 15 do Tool 21 to wiertła. Czy można dokładnie zdefiniować ich średnicę?
Jeśli tak to w jaki sposób? I czy można definiować ich długość?
4. Wywołując w programie narzędzie np. T1 zaczynam używać narzedzia Tool 1 (wg tego co jest zapisane w rubryce „NAME”). W oknie edycji narzędzi , z prawej u dołu znajduje się jednak jeszcze rubryka „TOOL NUMBER” . Domyślam się, że chodzi o to żeby móc zdefiniować kilka różnych noży tego samego rodzaju (różniących się np. promieniem naroża, orientacją (mirror x mirror y i te sprawy)). Jak jednak wywoływać te narzędzia skoro wywołując T1 odnoszę się do rubryki „ NAME” a nie do rubryki „TOOL NUMBER”?
5. Rozumiem, że narzędzie opisane jako Tool 9 to ucinak. Nie wiem jak zdefiniować jego szerokość. W ogóle nie wiem jaka jest jego szerokość…
6. Czy w bazie narzędzi znajduje się nóż do toczenie za kołnierzem?
7. Czy do bazy można wprowadzać jakieś własne narzędzia?

Będę bardzo wdzięczny za wskazówki. Sorry za trywialność niektórych moich pytań, które nadają się pewnie do działu „Początkujący”, ale zdecydowałem się zapytać tutaj , bo myślę że ten rozdział czyta wiecej osób siedzących w symulatorach CNC. Aha i jeszcze najważniejsze pytanko: czy ma ktoś jakieś manuale do cncsimulator. Szukałem trochę w necie, ale niewiele mogę znaleźć, a help CNCSimulator jest trochę zbyt ogólnikowy. Gdyby był jakiś poradnik opisujacy krok po kroku co w którym menu poustawiać, wraz z przykładowym programem na jakiś detal to bardzo byłbym wdzięczny za linka. Zresztą gdydbym miał takiego manuala, to pewnie nie pisałbym tego postu…
(jakby co to dołączam zrzut ekranu z okna o które mi chodzi)
Pozdrawiam

[ Dodano: 2008-09-10, 20:01 ]
Nie wiem dlaczego nie dołączył się ten print screen?

Tagi:

Han
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Han » 21 sty 2009, 21:12

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Oprogramowanie symulacyjne”