Obróbka 2 mm blachy aluminiowej anodowanej

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
diabolo88
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Obróbka 2 mm blachy aluminiowej anodowanej

Post napisał: diabolo88 » 26 lut 2019, 12:28

Witam.
Na początku chciałem się przywitać. Jestem kompletnie zielony w temacie, ale szybko się uczę :) Mam do wycięcia 60 formatek 200x300 mm z dodatkowo wyciętym kwadratem w środku 100x100 mm. Frezarkę odbieram w czwartek. Maszynka jest słaba i amatorska, ale ze względu na rzadkość tego typu zleceń nie opłacało mi się inwestować w porządny sprzęt. Max. posów to 2000mm/min, wrzeciono Kress 1kw. Do cięcia zamierzam kupić frez jednopiórowy DOLFA 1-AL fi 3mm. Wg przelicznika wyszło mi, że powinienem to robić przy obrotach 29000 posów 642mm, a w przypadku innego stopu obroty 21250 posów 467mm. Zamierzam chłodzić frez i tu powstaje pytanie: czy mam to robić spirytusem (mam alkohol izopropylowy) czy też olejem, a jeśli tak to jakim? A może lepiej użyć chłodziwa stąd http://elmattrading.com.pl/uploads/File ... dziwa1.pdf ? Kolejne pytanie: czy zbierane wióry przez frez nie będą uszkadzać blachy? Ponieważ blacha jest anodowana nie wiem czy po ew. porysowaniu nie zostanę na zawsze z formatkami bo nie da się ich doczyścić :) Kolejne pytanie: ciąć blachę na raz czy brać na kilka razy? Proszę o pomoc i pozdrawiam forumowiczów.

cero
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Re: Obróbka 2 mm blachy aluminiowej anodowanej

Post napisał: cero » 26 lut 2019, 21:53

Wióry o ile nie będą zaciągnięte po materiale to krzywdy mu nie zrobią, trzeba tylko przedmuchac.
Co do chłodzenia nie wiem, w robocie lecimy na elulgol (lub emulzinex niepamietam)es12 i dawało radę
Jeśli na raz będziesz frezowal to masz mniejszą szansę że Ci grad na krawędzi powstaje ale większe ryzyko zapchania freza więc najlepiej jakiś przedmuch z mgiełka olejowa zastosować.

Parametry jakie podałeś nie wiem czy będą do uzyskania. Zależy właśnie jaki stop i czy jak liczyles to uwzgledniles że będzie to praca pełnym narzędziem w materiale.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”