Witam
Mam do przewiercenia kilka tysięcy śrub ze stali nierdzewnej A2.
Potrzebuję przewiercić dziurę fi 1,8 w łbie śruby ze stali nierdzewnej. Wiercenie na wiertarce stołowej WH16
Średnica łba 6 mm i w środku imbus.
Używałem wierteł kobaltowych, smarowałem olejem, emulsją..
próbowałem różnych obrotów na wiertarce
Wiercenie w nierdzewce A2
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 2
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Re: Wiercenie w nierdzewce A2
PS Problem tkwi w tym, że wiertła wytrzymują max 20 sztuk i wiertła pękają
Śruba mocowana w przyrządzie na sztywno
Śruba mocowana w przyrządzie na sztywno
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Wiercisz przez lity łeb czy przez dwie ścianki?
Jeśli to drugie to tu masz przyczynę... Wiertło 1.8 nie wytrzyma dużo wiercenia przez profil (ścianka/powietrze/ścianka)... Jakbyś wiercił z dwóch stron to by lepiej szło tylko dojdzie obracanie ale to da się zrobić
Wkładasz imbus i najpierw go w pion do góry, a potem w pion w dół
(Albo lewo/prawo zależy jak wygięty klucz - żeby wiertło szło w płaskie, a nie w kant imbusa)
Jeśli to drugie to tu masz przyczynę... Wiertło 1.8 nie wytrzyma dużo wiercenia przez profil (ścianka/powietrze/ścianka)... Jakbyś wiercił z dwóch stron to by lepiej szło tylko dojdzie obracanie ale to da się zrobić

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Jakie masz obroty na tej wiertarce? luzy ? odwracanie słabo widzę bo to upierdliwe bedzie .. patrząc na ilość.
możne jakiś posuw automatyczny ? bo ręcznie siła docisku na pewno nie jest identyczna
możne jakiś posuw automatyczny ? bo ręcznie siła docisku na pewno nie jest identyczna
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Według mnie cały myk polega na tym, że wiertło zapierając się o drugą ściankę zaczyna się giąć i łapie piórem bok pierwszej ścianki... Dlatego je łamie jak mocniej złapie...
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
1. Zmniejsz obroty do minimum.
2. Uzywaj bardzo duzo chlodzenia.
3. Kup wiertlo najlepszego producenta ( nie bede pisal na forum jakiego producenta bo juz mnie kilku tu podejrzewa ze mam prowizje z tej firmy ale jak chcesz to ci odpisze w prywatnej wiadomosci, jesli zapytasz ).
4. Zrob uchwyt do obracania nakretki na zasadzie uchwytu mocowanego do dwoch przeciwleglych plaszczyzn nakretki , uchwyt wyposaz w oske ktora szybko bedziesz obracal o 180 stopni wzgledem wrzeciona. Dodatkowo zrob odbijak ktory ustali odpowiedni kat nakretki wzgledem wrzeciona.
5. Wsuwaj i wysuwaj wiertlo w material zeby lepiej odprowadzac material.
6. Jesli problemem jest pekanie wiertel to sprobuj innego rodzaju wiertel kobaltowych.
7. Jesli problemem jest szybkie tracenie ostrosci to mozesz sprobowac jeszcze twardszych wiertel ( wolframowych albo z weglika litego ).
2. Uzywaj bardzo duzo chlodzenia.
3. Kup wiertlo najlepszego producenta ( nie bede pisal na forum jakiego producenta bo juz mnie kilku tu podejrzewa ze mam prowizje z tej firmy ale jak chcesz to ci odpisze w prywatnej wiadomosci, jesli zapytasz ).
4. Zrob uchwyt do obracania nakretki na zasadzie uchwytu mocowanego do dwoch przeciwleglych plaszczyzn nakretki , uchwyt wyposaz w oske ktora szybko bedziesz obracal o 180 stopni wzgledem wrzeciona. Dodatkowo zrob odbijak ktory ustali odpowiedni kat nakretki wzgledem wrzeciona.
5. Wsuwaj i wysuwaj wiertlo w material zeby lepiej odprowadzac material.
6. Jesli problemem jest pekanie wiertel to sprobuj innego rodzaju wiertel kobaltowych.
7. Jesli problemem jest szybkie tracenie ostrosci to mozesz sprobowac jeszcze twardszych wiertel ( wolframowych albo z weglika litego ).