Strona 1 z 1
Czy nierdzewka moze rdzewieć?
: 10 maja 2008, 15:34
autor: pdusp
Może trochę to dziwne,
ale moi znajomi twierdzą że tak faktycznie może być,
mówią że nierdzewki są różnie domieszkowane i w warunkach domowych się błyszczą,, natomiast w wodzie wilgoci normalnie rdzewieją po dłuższym czasie. Ktoś wspomniał o wazonie na grobie który po roku od spodu pordzewiał, monety lezące w kałuży też puszczają rdzawy ślad.
Pchają mnie pod górkę czy to tak jest?
Prawda czy mit?
Pozdrawia
Piotr
: 10 maja 2008, 16:31
autor: upadły_mnich
śmieszne pytanie
oczywiście, że może rdzewieć i rdzewieje (powiedzmy sciślej: podlega korozji jak wszystko)dlatego dla kwasówki i nierdzewki jest określenie techniczne, które mi się bardziej podoba:
"stal trudnordzewiejąca" a to już o wiele więcej wyjaśnia
: 10 maja 2008, 17:14
autor: skoti
Kolego wszystko zależy od konkretnego gatunku stali . Jeśli jest dobrany gatunek do konkretnego zastosowania to nie powinna się pojawić rdza . Np chyba najbardziej popularny gatunek na przedmioty dekoracyjne i nie tylko czyli 0H18N9 (1.4307) jest bardzo trudno rdzewny w normalnych warunkach . Przyjrzyj się poręczom na zewnątrz banków lub innych budynków na 90% są wykonane z 0H18N9 .Stoi to kilka lat na dworze i jeśli firma która to robila znala się na rzeczy to nie ma tam sladow rdzy . Ale już np ta sama stal nie nadaje się na elementy które znajdują się na basenach krytych bo po kilku miesiącach zrobią się czerwone

Czemu taka stal może zardzewieć na dworze ? Stosowanie przy obróbce nieodpowiednich narzędzi oraz niestarannosc przy czyszczeniu ewentualnych spawów . Spawy powinno się wytrawić specjalnym preparatem i oczyscic mechanicznie jeśli powierzchnia musi być blyszczaca . Wracając do narzędzi wszystkie tarcze do ciecia ,papiery ,szczotki itp powinny być przeznaczone do obróbki nierdzewki . Przeważnie oznaczone kolorem niebieskim lub specjalnym napisem . Ktoś może pomyslec ze to tylko taki chwyt marketingowy bo te narzędzia są droższe od zwykłych ale tak nie jest . Zwykle tarcze , szczotki itd zawierają w sobie żelazo które podczas szlifowania czy innej obróbki "wbija" się w przedmiot obrabiany i po pierwszym deszczu na takim elemencie mamy "piękne" czerwone plamki .
: 10 maja 2008, 17:53
autor: numerek
każda nierdzewka rdzewieje
nawet 0H18N9 !
nierdzewka jest bardzo wrażliwa na chlorki, wystarczy posypać troche soli a za kilka dni juz pojawia się rdza
są techniki zabezpieczające powierzchnię jak pasywacja czy polerowanie ale to tylko na krótka mete
jak każdy metal podlega ultenianiu i w nieodpowiedniej atmosferze skoroduje
można stosować stal z domieszką tytanu i wtedy korozja pojawi się dużo później tyle że obróbka takiej stali to koszmar

: 25 maja 2008, 19:48
autor: gonzo
0H18N9 to 1.4301 i jest to stal kwasoodporna - sprostowanie.
nigdy nie spotkałem sie zeby kwasówka zardzewiałą sama z siebie.
Uważam ze powodów jest kilka dlaczego ona rdzewieje a ludzie twierdzą ze to jest jej wina.
1 dobierac stal do jej przeznaczenia (srodowisko morskie to 321, w kuchni na stołówce wystarczy 304)
2 obróbka albo zle prowadzona albo niewłaściwymi narzedziami.
3 stal z chin a taka sie pojawiła w polsce i wszyscy mówili na nią 304- widziałem ta stal pordzewiałą to fakt, ale jak ktoś chce tanio to ma pordzwiale.
4 stal po obróbce sciernej ma naruszoną warstwe ochronna (tak jak aluminium czy ołów)
w stali 304 w warunkach naturalnych stal odzyskuje te ochrone podobno po około 2 tygodniach(informacja od znajomego), szybko sie to robi przeprowadzając pasywacje, ale tu też jest problem bo to są dodatkowe koszty.
pracuje ze stala 304 nigdy nie miałem z nią problemu, wiecej mam atesty z hut sami robiliśmy jej próby z kwasem siarkowym i nic nie wyszło.
rdzewieni stali kwasowej uważam ze nie jest spowodowane tą stalą jej składem chemicznym czy czymś innym.
rdzewienie to jest spowodowane nieumiejętnościa obchodzenia sie z nią i ciągłym oszczędzaniem na materiałach do obróbki przez zakłady.
brak kultury obchodzenia sie z ta stala powoduje ze rdzewieje.
: 15 wrz 2009, 19:49
autor: kryst
Witam,
Mam pytanie czy blacha nierdzewna OH18N9 może korodować pod wpływem związków fosforu lub kwasu mlekowego o podwyższonym stężeniu(w tym miejscu bardziej chodzi o opary) zawartych w produktach kiszonych wykorzystywanych w trakcie procesu fermentacji, Czekam na odpowiedź na moje pytania,
Pozdrawiam
Krystian
: 15 wrz 2009, 20:21
autor: zdzicho
To typowa stal do stosowania w takich warunkach. Spoiny należy wytrawić w mieszaninie kwasu fluorowodorowego i azotowego w stosunko 1/3, lub specjalnym żelem przeznaczonym do tego celu.
: 15 wrz 2009, 21:16
autor: Bri
Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości co do przydatności 304 (1.4301/OH18N9) w gastronomii, pomyśl o gatunkach 316L lub 321, to prawda że droższe ale coś za coś.
Unikaj zdecydowanie ładnych polerowanych "nierdzewek" do których przywiera magnes - to gatunek H17 i można powiedzieć że koło blachy nierdzewnej to tylko leżało i wspólnego ma niewiele.
"Kwaśnym" stalom zdarza się rdzewieć, jak powiedziano wcześniej: warunki/proces obróbczy mogą być tu winne.
: 16 wrz 2009, 06:32
autor: robal43
Szkoda ze juz materiał poszedł na złom bo zrobił bym foto ale dostalismy swego czasu Chromonikiel ktory po obrubce na rure spiro przetrwał 2 miesiące
szkoda ze niemoge juz zrobic foto ale uwiezcie widok masakryczny !!!
Ocynk dłuzej wytrzymał...