Witam Forumowiczów
Czy istnieje jakaś płytka lub narzędzie które nada obrabianemu elementowi powierzchnie jak po szlifie ?
Mam do wykonania partie po 10000 tys. sztuk (30 rodzai).
Elementy muszą być wykonane estetycznie a większość wzorów jakie otrzymałem ma na średnicy zew. widoczny szlif.
Wszystkie detale będą wykonywane na tokarce i nie chciałbym po toczeniu dodatkowo szlifować 10000 kompletów.
Pow. szlifowana nie ma żadnej tolerancji chropowatości
Średnice jakie mam do obróbki od fi 12 - 30
Materiał : stal nierdzewna 0H18N9
Maszyna na której będą obrabiane elementy to : Hauwha XE35 z podajnikiem pręta
Za pomoc z góry dziękuję
Pozdrawiam
Narzędzie do szlifowania (tokarka CNC)
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Rozumiem że chodzi o narzędzie stałe
(a nie napędzane jak np. fortunka, czy szlifierka trzpieniowa do imaka odpada)
Mógłbys podać jakiś przykładowy obrazek jakie wykończenie masz na myśli, bo "estetycznie można zrobić na wiele sposobów" Nie bardzo wiadomo czy chodzi o precyzyjny szlif, czy sam wygląd satynowy,czy może lustro z tęczą.
Co przychodzi mi na myśl z narzędzi nie-napędzanych ...
Płytka wykańczająca z Wiper'em Czyli płytka ma dodatkową fasete na czubku która jest równoległa do obrabianej powieszchni. ten odcinek krawędzi ostrza "wycieraczka" jest dłuższy od fn wiec nie powstaje standardowy mikro-gwint tylko gładka płaszczyzna
(gładka Nie oznacza że koniecznie będzie lustrzana jak chrom,może być też pół-matowa w zależności od materiału i parametrów. efekt może praktycznie identycznie wyglądać i podobne mieć parametry jak szlifowana a nawet polerowana)
lewa- płytka normalna , prawa- płytka z wiperem

Na tym obrazku zdaje się pokazane jest jak w zależności od Vc zmienia się połysk , od prawej satynowy finisz do pełnego lustra po lewej

[ Dodano: 2017-09-11, 19:06 ]
odpowiednikiem płytki PCD , zaś przeznaczoną dla stali jest płytka CBN (z azotku boru) ale ogólnie wyżej wymienione, raczej sięga się do obrabiania bardzo twardej i hartowanej stali
(a nie napędzane jak np. fortunka, czy szlifierka trzpieniowa do imaka odpada)
Mógłbys podać jakiś przykładowy obrazek jakie wykończenie masz na myśli, bo "estetycznie można zrobić na wiele sposobów" Nie bardzo wiadomo czy chodzi o precyzyjny szlif, czy sam wygląd satynowy,czy może lustro z tęczą.
Co przychodzi mi na myśl z narzędzi nie-napędzanych ...
Płytka wykańczająca z Wiper'em Czyli płytka ma dodatkową fasete na czubku która jest równoległa do obrabianej powieszchni. ten odcinek krawędzi ostrza "wycieraczka" jest dłuższy od fn wiec nie powstaje standardowy mikro-gwint tylko gładka płaszczyzna
(gładka Nie oznacza że koniecznie będzie lustrzana jak chrom,może być też pół-matowa w zależności od materiału i parametrów. efekt może praktycznie identycznie wyglądać i podobne mieć parametry jak szlifowana a nawet polerowana)

lewa- płytka normalna , prawa- płytka z wiperem
Na tym obrazku zdaje się pokazane jest jak w zależności od Vc zmienia się połysk , od prawej satynowy finisz do pełnego lustra po lewej

[ Dodano: 2017-09-11, 19:06 ]
Diamętowa-PCD ( poli-cristaline diamond) jest do materiałów ceramicznych, kompozytów lub metali nieżelaznych , zwykle piszą że kategorycznie nie mozna ich używać do stali i stopów zawierających żelazo - zachodzi jakaś reakcja z żelazem która niszczy jąjasiu... pisze:Płytka diamentowa czasem do takich rzeczy się nadaje.
odpowiednikiem płytki PCD , zaś przeznaczoną dla stali jest płytka CBN (z azotku boru) ale ogólnie wyżej wymienione, raczej sięga się do obrabiania bardzo twardej i hartowanej stali