Strona 1 z 1

Jaka stal do wykonania pojemnika do kontaktu z żywnością.

: 17 cze 2017, 15:53
autor: Nowy22
Witam,

Chcę wykonać cylindryczny dziurkowany pojemnik do przygotowywania żywności, pojemnik będzie znajdował się w gotującej się wodzie z żywnością.

Czy stal nierdzewna OH18N9 jest odpowiednią stalą to tego rodzaju projektu??
Czy można zastosować jakiś inny gatunek i jakie są różnice w cenach poszczególnych gatunków stali nierdzewnej, które mogę wykorzystać w tym projekcie ??

: 17 cze 2017, 16:43
autor: Armstec
Myślę że można powiedzieć, że nawet najlepszą

: 17 cze 2017, 19:27
autor: Pneumokok
stal 316L też się nada.

: 18 cze 2017, 12:54
autor: dance1
polecam zapoznać się z tą stroną, dużo ciekawych informacji można znaleźć. http://www.stalenierdzewne.pl/publikacj ... 5%BCywczym

Do żywności

: 26 cze 2017, 14:01
autor: Yacek
1H18N9T

: 28 cze 2017, 13:41
autor: nowycrteam
Jeśli stal nie będzie miała kontaktu z solą lub jakimikolwiek kwasami np. cytrynowy to jak najbardziej 0H18N9 w innym wypadku stal będzie powoli "wyżerana" przez kwasy i po jakimś czasie pojawi się rdza

Jeśli zaś będzie taki kontakt to stal chirurgiczna czyli 316L potocznie nazywana kwasoodporna