Jaka stal do wykonania pojemnika do kontaktu z żywnością.

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
Nowy22
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 4
Rejestracja: 06 kwie 2017, 18:25
Lokalizacja: Olsztyn

Jaka stal do wykonania pojemnika do kontaktu z żywnością.

#1

Post napisał: Nowy22 » 17 cze 2017, 15:53

Witam,

Chcę wykonać cylindryczny dziurkowany pojemnik do przygotowywania żywności, pojemnik będzie znajdował się w gotującej się wodzie z żywnością.

Czy stal nierdzewna OH18N9 jest odpowiednią stalą to tego rodzaju projektu??
Czy można zastosować jakiś inny gatunek i jakie są różnice w cenach poszczególnych gatunków stali nierdzewnej, które mogę wykorzystać w tym projekcie ??



Tagi:


Armstec
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 482
Rejestracja: 02 maja 2014, 04:04
Lokalizacja: Wrocław

#2

Post napisał: Armstec » 17 cze 2017, 16:43

Myślę że można powiedzieć, że nawet najlepszą


Pneumokok
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 916
Rejestracja: 28 gru 2009, 15:56
Lokalizacja: Miasto nieudaczników

#3

Post napisał: Pneumokok » 17 cze 2017, 19:27

stal 316L też się nada.
Jeżeli pomogłem kliknij pomógł :)


dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3094
Rejestracja: 11 mar 2007, 22:42
Lokalizacja: G-G

#4

Post napisał: dance1 » 18 cze 2017, 12:54

polecam zapoznać się z tą stroną, dużo ciekawych informacji można znaleźć. http://www.stalenierdzewne.pl/publikacj ... 5%BCywczym
I don't like principles, I prefer prejudices


Yacek
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 1
Posty: 47
Rejestracja: 04 lis 2004, 20:56
Lokalizacja: Krosno

Do żywności

#5

Post napisał: Yacek » 26 cze 2017, 14:01

1H18N9T

Awatar użytkownika

nowycrteam
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 108
Rejestracja: 01 sty 2012, 17:55
Lokalizacja: Wodzisław
Kontakt:

#6

Post napisał: nowycrteam » 28 cze 2017, 13:41

Jeśli stal nie będzie miała kontaktu z solą lub jakimikolwiek kwasami np. cytrynowy to jak najbardziej 0H18N9 w innym wypadku stal będzie powoli "wyżerana" przez kwasy i po jakimś czasie pojawi się rdza

Jeśli zaś będzie taki kontakt to stal chirurgiczna czyli 316L potocznie nazywana kwasoodporna

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”