Gwintowanie aluminium

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1676
Rejestracja: 28 wrz 2009, 11:00
Lokalizacja: Wrocław

#21

Post napisał: CFA » 15 maja 2017, 21:35

Pneumokok pisze:Po tylu otworach, które ten wygniatak zrobił nie ma żadnego problemu ze sprawdzianem: przechodni wchodzi, nieprzechodni wchodzi na max. 0,5 obrotu
Nie chodzi mi o to dokładnie, że robi niewymiarowo. Jeśli nie otrzymuję wymiaru tak jak w skrawającym gwintowniku w jednym przejściu dokładnie tylko na kilka przejśc, to musiałbym sprawdzać każdy otwór, albo co drugi otwór i nie bardzo sobie to wyobrażam. W aluminium i zwykłej stali nie mam problemów z nacinaniem, bo bez problemu gwintuję z dużymi prędkościami i posuwami, ale w kwasiakach tak to nie działa. Może spróbuję w kwasiakach wygniatać. Mam jednego takiego klienta co wszystko mierzy na wejściu, to i tak dla niego muszę sprawdzić KAŻDY wymiar.



Tagi:


kuba1im
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 226
Rejestracja: 27 lut 2011, 15:48
Lokalizacja: Tychy/Bieruń

#22

Post napisał: kuba1im » 15 maja 2017, 22:17

CFA, dowiedz się tylko czy aby na pewno możesz używać wygniataków ze względu na zastosowanie detali. Na pewno nie wolno używać wygniataków w detalach do przemysłu spożywczego właśnie ze względu na niepełny zarys gwintu.


CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1676
Rejestracja: 28 wrz 2009, 11:00
Lokalizacja: Wrocław

#23

Post napisał: CFA » 15 maja 2017, 22:36

kuba1im pisze:CFA, dowiedz się tylko czy aby na pewno możesz używać wygniataków ze względu na zastosowanie detali. Na pewno nie wolno używać wygniataków w detalach do przemysłu spożywczego właśnie ze względu na niepełny zarys gwintu.
Akurat te kwasiaki robię dla firmy produkującej maszyny pakownicze w branży spożywczej. Mają tam całą masę innych wymagań materiałowych ale dlaczego akurat niepełny gwint jest niedozwolony?


kuba1im
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 226
Rejestracja: 27 lut 2011, 15:48
Lokalizacja: Tychy/Bieruń

#24

Post napisał: kuba1im » 15 maja 2017, 22:47

Bo jeżeli dostanie się tam jakakolwiek drobinka, która mogłaby być pożywką dla bakterii to właśnie ten niepełny zarys jest doskonałym schronieniem.


CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1676
Rejestracja: 28 wrz 2009, 11:00
Lokalizacja: Wrocław

#25

Post napisał: CFA » 16 maja 2017, 07:40

kuba1im pisze:Bo jeżeli dostanie się tam jakakolwiek drobinka, która mogłaby być pożywką dla bakterii to właśnie ten niepełny zarys jest doskonałym schronieniem.
Myślę, że w zwykłym gwincie też jest dość miejsca na bakterie.


kuba1im
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 226
Rejestracja: 27 lut 2011, 15:48
Lokalizacja: Tychy/Bieruń

#26

Post napisał: kuba1im » 16 maja 2017, 18:33

To nie jest mój wymysł. Pracuję w zakładzie, w którym jednym z produktów są pakowarki próżniowe do żywności. Mamy takie wytyczne odgórnie, ale która norma o tym mówi w tej chwili nie napiszę. Jak nie zapomnę to jutro zapytam w kontroli jakości albo gościa od certyfikatów. Wygniataków używamy szczególnie do blach w pakietach w detalach których możemy (kooperacja automatów albo zbrojeniówka).

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”