Bardzo długie wiertła o małej średnicy
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 3
Bardzo długie wiertła o małej średnicy
Jak w temacie
Szukam długich wierteł o średnicach
1.6 mm
1.8 mm
2 mm
Szukałem w sieci i jedyne co znalazłem to 1.5 mm i 2 mm
a bardzo mi zależy na 1.6 i 1.8
A może ktoś z forumowiczów spotkał się z tak małymi wiertłami w wersji dwustopniowej
mam na myśli np. średnicę 1.8 mm i 5-6 mm ?
Szukam długich wierteł o średnicach
1.6 mm
1.8 mm
2 mm
Szukałem w sieci i jedyne co znalazłem to 1.5 mm i 2 mm
a bardzo mi zależy na 1.6 i 1.8
A może ktoś z forumowiczów spotkał się z tak małymi wiertłami w wersji dwustopniowej
mam na myśli np. średnicę 1.8 mm i 5-6 mm ?
Tagi:
-
no i znalazłem . Wielkie dzięki
Jest jeszcze jedna sprawa
muszę wykonywać wiercenie oraz fazkę w bardzo dużej ilości otworów
Idealnym rozwiązaniem dla mnie byłoby wiertło 1.8mm - 2 mm ( takie otwory wierce)
część robocza około 50-60 mm i na końcu cześci roboczej drugi stopień do nawiercania o średnicy 4-6 mm
Myślałem o wykonaniu nakładki na wiertło z dołożoną mikrowkładką do noży tokarskich przylegającą do bocznej powieszchni wiertła.
Ale może ktoś spotkał się z jakimiś podobnymi rozwiązaniami???

Jest jeszcze jedna sprawa
muszę wykonywać wiercenie oraz fazkę w bardzo dużej ilości otworów
Idealnym rozwiązaniem dla mnie byłoby wiertło 1.8mm - 2 mm ( takie otwory wierce)
część robocza około 50-60 mm i na końcu cześci roboczej drugi stopień do nawiercania o średnicy 4-6 mm
Myślałem o wykonaniu nakładki na wiertło z dołożoną mikrowkładką do noży tokarskich przylegającą do bocznej powieszchni wiertła.
Ale może ktoś spotkał się z jakimiś podobnymi rozwiązaniami???
-
- Lider FORUM (min. 2000)
A coś takiego, tylko nie wiem jak ze średnicami wierteł, może by trzeba dorobić?
https://www.google.pl/search?q=wiert%C5 ... 25&bih=926#
http://sprzedajemy.pl/zestaw-4-wiertel- ... nr24131807

Od biedy taki pogłębiacz może dałoby się zrobić z maleńkiego precyzyjnego uchwytu wiertarskiego z twardymi szczękami, zaszlifowując odpowiednio końcówki szczęk jako pogłębiacz na szlifierce narzędziowej. Byłby uniwersalny dla różnych średnic wierteł..
http://allegro.pl/uchwyt-wiertarski-pre ... 40927.html

https://www.google.pl/search?q=wiert%C5 ... 25&bih=926#
http://sprzedajemy.pl/zestaw-4-wiertel- ... nr24131807

Od biedy taki pogłębiacz może dałoby się zrobić z maleńkiego precyzyjnego uchwytu wiertarskiego z twardymi szczękami, zaszlifowując odpowiednio końcówki szczęk jako pogłębiacz na szlifierce narzędziowej. Byłby uniwersalny dla różnych średnic wierteł..
http://allegro.pl/uchwyt-wiertarski-pre ... 40927.html

pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Z tego co wiem takich nasadki fazujące nie nadają sie do metalu , i do metalu takich chyba nawet nie dostaniesz (w szczeline miedzy wiertło a fazownik wtłacza się niewykrojony wiór i narzędzie przestaje działac lub fazki robi tragicznej jakosci... o wierceniu dużej serii takim czyms juz nie wspomne)
Do metalu (przedewszystkim chodzi o stal) narzedzie 2w1 powinno byc monolityczne
Ale takie są drogie i zapomnij że dostaniesz akurat na jakąs dziwną srednice i dokladną glebokosc jaką akurat masz do wiercenia (stopien 1 wiercący zazwyczaj jest bardzo krótki do tego w srednicach typowych np. M4, M8 itp)
Ale mozna kilka wierteł np. fi 5mm zaniesc do zakladu ostrzenia szlifowania narzedzi i i zeszlifuja ci na dwustopniowe z 5 na 2mm na glebokosc jaka sobie życzysz (koszt raczej nie duzy- mysle z 10zł od sztuki ... zalezy ile roboty , jak przyjdziesz z 1szt to w ogóle cie pogonią zapewne)
Z tym uchwytem patent co roman pokazał warty wyprobowania. Rozumiem o co w nim chodzi i wydaje mi sie że to może rzeczywiscie zadziałac, Pod warunkiem że szczeki są z odpowiednio twardego materiału
Do metalu (przedewszystkim chodzi o stal) narzedzie 2w1 powinno byc monolityczne
Ale takie są drogie i zapomnij że dostaniesz akurat na jakąs dziwną srednice i dokladną glebokosc jaką akurat masz do wiercenia (stopien 1 wiercący zazwyczaj jest bardzo krótki do tego w srednicach typowych np. M4, M8 itp)

Ale mozna kilka wierteł np. fi 5mm zaniesc do zakladu ostrzenia szlifowania narzedzi i i zeszlifuja ci na dwustopniowe z 5 na 2mm na glebokosc jaka sobie życzysz (koszt raczej nie duzy- mysle z 10zł od sztuki ... zalezy ile roboty , jak przyjdziesz z 1szt to w ogóle cie pogonią zapewne)
Z tym uchwytem patent co roman pokazał warty wyprobowania. Rozumiem o co w nim chodzi i wydaje mi sie że to może rzeczywiscie zadziałac, Pod warunkiem że szczeki są z odpowiednio twardego materiału
-
Faktycznie mogą być problemy gdy takie wiertło 2 stopniowe nie jest jednolite
Zapomniałem dodać że wiercone będzie tylko w mosiądzu
pomysł na zeszlifowanie zwykłego wiertła i zrobienie z niego 2 stopniowego jest bardzo ciekawy zna ktoś zakład który wykonałby tak z 10 takich wierteł??
rozumiem że raczj szlifierka do wałków nieodzowna w takim przypadku
10 zł za taką usługe to nie jest wygórowana stawka
a rozwiązywało by mi to zupełnie problem
Zapomniałem dodać że wiercone będzie tylko w mosiądzu
pomysł na zeszlifowanie zwykłego wiertła i zrobienie z niego 2 stopniowego jest bardzo ciekawy zna ktoś zakład który wykonałby tak z 10 takich wierteł??
rozumiem że raczj szlifierka do wałków nieodzowna w takim przypadku
10 zł za taką usługe to nie jest wygórowana stawka
a rozwiązywało by mi to zupełnie problem
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1