Czernienie stali

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
mapcel
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 2
Posty: 30
Rejestracja: 25 mar 2020, 16:03

Czernienie stali

#1

Post napisał: mapcel » 16 kwie 2020, 09:18

Witam, macie jakieś sprawdzone sposoby, gotowe środki, którymi można sobie poradzić z czernieniem stali w domowych warunkach?




SIM1991
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 5
Rejestracja: 01 kwie 2020, 14:56

Re: Czernienie stali

#2

Post napisał: SIM1991 » 16 kwie 2020, 09:30

Można na ciepło lub na zimno. Zależy od kształtu i rozmiaru elementu który chcesz poddać czernieniu. Polecam zapoznać się z poniższym filmem. Facet fajnie wszystko wyjaśnia w prosty sposób:



rdarek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2117
Rejestracja: 04 sty 2013, 23:30
Lokalizacja: 3miasto

Re: Czernienie stali

#3

Post napisał: rdarek » 16 kwie 2020, 12:18

mapcel pisze:
16 kwie 2020, 09:18
Witam, macie jakieś sprawdzone sposoby, gotowe środki, którymi można sobie poradzić z czernieniem stali w domowych warunkach?
Szukaj pod hasłem oksyda trwalszy efekt uzyskasz taką na gorąco.
UWAGA! Są to środki żrące i trzeba zachować szczególną ostrożność!!!
Nawet był już taki temat o zgrozo praktycznie taki sam tytuł :mrgreen: poczytaj sobie
czernienie-stali-t7839.html?hilit=oksyda#p641521
Nawet nie będziesz musiał szukać :mrgreen:


Autor tematu
mapcel
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 2
Posty: 30
Rejestracja: 25 mar 2020, 16:03

Re: Czernienie stali

#4

Post napisał: mapcel » 16 kwie 2020, 13:53

Dopytam od razu, jak się zachowuje stal po tym procesie w kontakcie z wysoką temperaturą? Chciałbym potraktować w ten sposób obudowę grilla.


pavyan
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 793
Rejestracja: 12 paź 2018, 21:36

Re: Czernienie stali

#5

Post napisał: pavyan » 16 kwie 2020, 20:56

Po czernieniu w gorącym roztworze wodorotlenku sodowego (140-150°C) odporność temperaturowa jest dobra, ale żeby poczernić taki klamot będziesz potrzebował większego od niego szczelnego pojemnika stalowego (zwykła stal, ale może być oczywiście też KO) i może nawet kilkanaście litrów roztworu - bardzo niebezpiecznego w temperaturze roboczej (a trzeba go stale uzupełniać wodą, ponieważ szybko odparowuje). Dochodzi zresztą utylizacja pozostałości.

Zastanów się raczej nad kupnem czarnej żaroodpornej farby w sprayu (albo w puszce), wytrzymują temperatury np. 750C° - a to jest kolor jasnoczerwonego żaru. Będzie taniej i o wiele bezpieczniej, a malowanie można za jakiś czas łatwo powtórzyć.
Możesz też poczernić blachy grilla ogniowo - wpisz w googla "czernienie ogniowe". Ma to słabą odporność antykorozyjną, to fakt - ale jeśli grill będzie w ciągłym użyciu i co jakiś czas czyszczony, powinno wystarczyć.
Pomogłem? Kliknij, proszę :-)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”