#4
Post
napisał: gaski » 26 lut 2008, 21:23
pytasz o naostrzenie ostrza, a głównym widokiem na zdjęciu jest jego część chwytowa. W moim powiększeniu (PIkasa 2) wywnioskowałem że to jest nóż kształtowy krążkowy, do gwitowania. Takie noże ostrzy się tylko po powierzchni natarcia (ta z góry). W nożach kształtowych kąt natarcia = 0. Przy tej wielkości ostrza noża najważniejszym problemem jest, aby tercza szlifierska miała "kant". Nie wiem, czy tarcza diamentowa jest "lekiem na całe zło". wystarczy czerwona miałka czerwona tarcza dobrze obciągnięta.(tu zastosuj się do porady kol. Pukury) Należy pamiętać,o kolejności ostrzenia powierzchni noży - powierzchnia natarcia , główna powierzchnia przyłożenia, pomocnicza powierzchnia przyłożenia. Zapobiega to wyrywaniu dziór w ostzu. A jak ktoś ma osełkę, to może se dogładzić ręcznie