Problem z przetoczeniem szczęk - stożek

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
szymon94-1994
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

Problem z przetoczeniem szczęk - stożek

Post napisał: szymon94-1994 » 19 mar 2016, 00:28

Witam.
W jaki sposób należy przetoczyć szczęki miękkie aby prawidłowo utrzymać w nich odkuwkę która na długości 50mm ma stożek od 40,1mm - 40,8mm. Odkuwki nie są idealnie równe.
Przy przetoczeniu szczęk na średnice 41mm pojawia się taki problem ,że odkuwka łapie tylko na samym początku (tam gdzie srednica jest wieksza) reszta wisi w powietrzu, w rezultacie materiał wyciąga na samym planowaniu.
Przy przetoczeniu szczęk na stożek pojawia sie ten sam problem bo odkuwki nie są równe i w 99% procentach materiał wyciąga.
Uchwyt 3szczękowy, hydrualiczny.

Czy użycie w takim wypadku szczęk twardych było by dobrym pomysłem ?

z góry dziękuje za odpowiedzi :)

Tagi:

Awatar użytkownika

pioterek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: pioterek » 19 mar 2016, 05:35

To złap tą odkuwkę w kłach a nie w uchwycie. Jeżeli w tym miejscu jednak ma być stożek to najpierw trzeba jakiś fragment przetoczyć w kłach i za niego łapać do planowania.

Awatar użytkownika

viper
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: viper » 19 mar 2016, 08:53

Jeżeli ten stożek na odkuwce jest tyle o ile powtarzalny to czemu nie przetoczysz stożkowego otworu w miękkich szczękach ? :wink:

Resztę się podda bo uchwyty hydrauliczne nie pierwszej nowości zawsze jakiś mniejszy lub większy luz mają na szczekach.

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: WZÓR » 19 mar 2016, 12:06

viper pisze:Jeżeli ten stożek na odkuwce jest tyle o ile powtarzalny ....
Wątpię w tą powtarzalność.
Zalecam , jak kolega wyżej wziąść to na kły , wstępnie przetoczyć i pomyśleć co z tym dalej robić.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

Autor tematu
szymon94-1994

Post napisał: szymon94-1994 » 19 mar 2016, 13:10

Dzięki za odpowiedź.
Niestety nie mam możliwości złapania tego w kłach.
Mam do dyspozycji 2 tokarki z Mazaka jedna ma uchwyt hydrualiczny 3 szczękowy, w drugiej uchwyt hainbuch.
Narazie z problemem radze sobie tak ,ze zanim zamontuje odkuwke w uchwycie to najpierw przetaczam ja na drugiej maszynie niwelując stożek, jesli chodzi o osiowosc to nie ma tu zadnego problemu bo nie jest ona w zadnym wiekszym stopniu wymagana.
A tak jak kolega napisał po pierwsze odkuwki są lekko owalne, po drugie nie są idealnie równe i zatoczenie szczęk na stożek (nawet minimalnie wiekszy powoduje ,że odkuwka nie zaciska sie równomiernie na wszystkich szczękach).
A co z szczękami twardymi ? Jak by to wygladalo przy zgniocie powierzchni ?

edit
wrzucam też profesjonalny szkic wymalowany w paincie jak to poglądowo wyglada. Odkuwka jest przetaczana na 2 maszynach (1 i 2 strona) z czego pierwsza musi byc przetoczona ta dłuższa część -a tu pojawia sie wlasnie problem z mocowaniem. Na dlugosci 50mm odkuwka idzie po stozku, potem pojawia sie promien R20) , złapanie za kołnierz też nie wchodzi w grę bo jest na nim promień

Obrazek

Awatar użytkownika

pioterek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: pioterek » 19 mar 2016, 13:43

Jak nie ma kła to można łatwo zrobić wkładając w szczęki wałek i tocząc go na końcu w stożek 60 stopni, w pewnym miejscu umocować tarczę zabierakową i gotowe.
Obrazek

Autor tematu
szymon94-1994

Post napisał: szymon94-1994 » 19 mar 2016, 14:06

Wytoczenie kła nie było by żadnym problemem, problemem jest fakt ,że nie mam w maszynie konika.

Awatar użytkownika

viper

Post napisał: viper » 20 mar 2016, 09:52

Powiem tak. U mnie na co dzień obrabia się odkuwki milion razy trudniejsze w mocowaniu gdzie ani uchwyt 2, 3 ani 4 szczękowy nie daje rady złapać różnych wygibasów.
Taka odkuwka jak Ty masz to przyjemna robótka i owalny kształt :wink: Musisz posiedzieć, pogłówkować, porysować jak to łapać.

Jeżeli masz tego większe serię to szkoda czasu na wcześniejsze kiełkowanie i przetaczanie na innej maszynie.
Wiem co mówię bo w 50% potykam się w pracy o odkuwki matrycowe, z różnymi wypływkami.

Jak nie poradzisz z problemem to mogę przejąć to na siebie i odeśle Ci gotowe detale a Ty mi zrobisz przelew :razz: To taka motywacja dla Ciebie :mrgreen:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”