Strona 1 z 1

Stal "spożywcza"

: 15 sty 2008, 20:30
autor: Davido_olawa
Witam jaką polecacie stal dobrze obrabialną przeznaczoną do przemysłu spożywczego? musze wykonać kilka próbnych form na tabliczki czekolady...

: 15 sty 2008, 21:17
autor: DZIKUS
nie ma takiej stali. do przemyslu spozywczego uzywa sie stali kwasoodpornej, zwykle 0H18N9 lub 1H18N9T. obie sie zle obrabiaja, dobrze spawaja, dobrze tlocza.

czasami mozna tez spotkac elemnty z tytanu, lub z aluminium. ewentualnie odpowiednie tworzywa sztuczne z atestem do stosowania w przemysle spozywczym. w ogole w tyj brnzy przyjete jest tak, ze nawet to co nie ma bezposredniego kontaktu z zwynoscia rowniez powinno byc wobec niej obojetne, stad tez np rolki w przenosnikach tasmociagow tez czesto sie robi z kwasowy, mimo ze swoje to kosztuje.


robilem kiedys nalewaczke do formy czekolady dla wedla, byla to taka dosc spora plyta z aluminium pa6. moze wiec i sama forme tez by mozna bylo wykonac z aluminium, choc z tego co pamietam, to w wedlu sa one robione ze stali i zamawiane w szwajcarii

: 15 sty 2008, 23:04
autor: skoti
Od jakiegos czasu niestosuje sie juz aluminium poniewaz podczas mycia maszyn sa stosowane srodki chemiczne ktore powodowaly uszkodzenia elementow z Al . Teraz praktycznie wszystko robi sie tak jak kolega Dzikus napisal z OH18N9 i podobnych . Na elementy ktore pracuja w trudniejszych warunkach stosuje sie stale 3H13 ,4H13 i podobne poniewaz da sie je ulepszac . Na twoja forme pewnie najodpowiedniejsza bedzie OH18N9 ale moge sie mylic :)

: 16 sty 2008, 00:14
autor: Seba-Jongen
DZIKUS pisze:w ogole w tyj brnzy przyjete jest tak, ze nawet to co nie ma bezposredniego kontaktu z zwynoscia rowniez powinno byc wobec niej obojetne
niekoniecznie -naprzykład matrycę boczku można zrobić z stali narzędziowej.

Wszystkim domyślnym i mniej domyślnym zyczę smacznego...