Witam.
Jaki naddatek trzeba zostawić żeby prawidłowo przebić stemple w matrycy?
Np mamy stempel kwadratowy i chce dorobić nowy i go dopasować do matrycy.
Wykonuje stempel na frezarce ,szlifuje dopasowuje go do wykrojnika wiercę otwory pod stemplem gwintuje . Stempel jest dopasowany teraz chce go przebić na matrycy czy 0,5mm naddatku na stemplu jest wystarczająca? (Stempel 5mm x 5mm x 15mm). Po przebiciu stempel hartuje w piecu i odpuszczam do uzyskania twardości 58-60 HRC. Później szlifuje stempel w miejscu gdzie widzę przebicia. I gotowy stempel można montować do narzędzia .
Jestem samoukiem i trochę podpatrywałem tu i tam lecz praktyki mało i doświadczenia brakuje.
Przebijanie stempli na matrycy
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: Przebijanie stempli na matrycy
Kolego jesteś w błędzie - nie przebija się stempla , tylko matrycę.Tomasz152 pisze:Witam.
Jaki naddatek trzeba zostawić żeby prawidłowo przebić stemple w matrycy?
... , naddatek - im mniejszy , tym lepszy - będzie mniej roboty.
Przykro mi, ale takiej technologii się nie praktykuje.....
Np mamy stempel kwadratowy i chce dorobić nowy i go dopasować do matrycy.
Wykonuje stempel na frezarce ,szlifuje dopasowuje go do wykrojnika wiercę otwory pod stemplem gwintuje . Stempel jest dopasowany teraz chce go przebić na matrycy czy 0,5mm naddatku na stemplu jest wystarczająca? (Stempel 5mm x 5mm x 15mm). Po przebiciu stempel hartuje w piecu i odpuszczam do uzyskania twardości 58-60 HRC. Później szlifuje stempel w miejscu gdzie widzę przebicia. I gotowy stempel można montować do narzędzia .
....
.... , skąd ją żeś wytrzasnął ?

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki