wykonanie panewek wału z brązu
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
wykonanie panewek wału z brązu
Dzień dobry,
Jestem w posiadaniu silnika hatz do którego nie ma już części. Wysiadły panewki główne wału. Chciałbym dorobić takowe z brązu (odpowiedni stop) o wymiarach (podaję je dla zobrazowania rozmiaru) 79x85x24.
Czy ktoś z forumowiczów podjąłby się wykonania takich panewek ?
Macie jakieś pomysły jak inaczej podejść do tematu ? Wiem że wykonują panewki z odpowiedniego stopu (pruszcz gdański) ale to spory koszt.
Z góry dzięki,
pozdrawiam
Jestem w posiadaniu silnika hatz do którego nie ma już części. Wysiadły panewki główne wału. Chciałbym dorobić takowe z brązu (odpowiedni stop) o wymiarach (podaję je dla zobrazowania rozmiaru) 79x85x24.
Czy ktoś z forumowiczów podjąłby się wykonania takich panewek ?
Macie jakieś pomysły jak inaczej podejść do tematu ? Wiem że wykonują panewki z odpowiedniego stopu (pruszcz gdański) ale to spory koszt.
Z góry dzięki,
pozdrawiam
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
W 90% przypadków płaci się za jakość usługi/towaru. Zazwyczaj znajdzie się ktoś kto zrobi za pół ceny- pytanie tylko czy jakość będzie również niższa o połowę czy 4 krotnie......ale to spory koszt.
Z doświadczenia wiem że lepiej profesjonaliście raz dać więcej niż po 6 razy chodzić do "tych tanich".

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Nie wiem jakiego typu są to panewki - mogą być wylewane albo cienkościenne bimetalowe. W przypadku wylewanych samo wykonanie panewki to najmniejszy problem - trzeba je po wylaniu wytoczyć (wspólnie na złożonym bloku) a następnie doskrobać. To trwa - albo trzeba to zrobić samemu, albo zapłacić komuś za dwa dni roboty.
Cienkościenne można pewnie jakieś podebrać - ewentualnie trzeba przerobić zamki, coś tam podocinać. Kiedyś to yła standardowa technika, więc jakiś stary fachura od obróbki silników powinien Ci pomóc.
Cienkościenne można pewnie jakieś podebrać - ewentualnie trzeba przerobić zamki, coś tam podocinać. Kiedyś to yła standardowa technika, więc jakiś stary fachura od obróbki silników powinien Ci pomóc.
-
To jest panewka jednolita - coś a'la tulejka - oczywiście ma kanały olejowe. Wydaje mi się że jest to odlew.Nie wiem jakiego typu są to panewki - mogą być wylewane albo cienkościenne bimetalowe. W przypadku wylewanych samo wykonanie panewki to najmniejszy problem - trzeba je po wylaniu wytoczyć (wspólnie na złożonym bloku) a następnie doskrobać. To trwa - albo trzeba to zrobić samemu, albo zapłacić komuś za dwa dni roboty.
Oczywiście - szlif obowiązkowo - niby tragedii nie ma ale w palcach czuć nierówności.witam.
no i pasowało by szlifnąć wał .
Suma sumarum chciałbym zeby to było zrobione tak jak powinno - czyli szlify i panewki nadwymiar ale szukam tańszego wyjścia - dla zobrazowania - otrzymałem odp. w zapytaniu u jednej z firm że remont tego silnika kosztowałby 1700zł - na mój budżet to sporo....
wyprzedając czas - wielu z was zajmuje się obróbką. Możecie doradzić jaki to powinien być stop - czy brązy cynowo-cynkowo-ołowiowe się nadają ? I ile wg. was wyniósł by koszt takiej panewki. Pytam dla orientacji.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Jeśli panewki w Pruszczu Gd. to może chodzić tylko o tę firmę istnieje od lat Panewki NawrockiGanz_Conrad pisze:mógłbym Cię prosić o namiary do tej firmy?Askaniusz92 pisze:Wiem że wykonują panewki z odpowiedniego stopu (pruszcz gdański) ale to spory koszt
Akurat jestem w temacie wymiany panewek pod trójmiastem na "lepsze od mercedesa" i chciałbym wiedzieć kto je produkuje.
-
Potwierdzam. Na ile opinia na temat stopu jaki tam używają jest prawdziwa to ich panewy są OK ......rdarek pisze:Jeśli panewki w Pruszczu Gd. to może chodzić tylko o tę firmę istnieje od lat Panewki NawrockiGanz_Conrad pisze:mógłbym Cię prosić o namiary do tej firmy?Askaniusz92 pisze:Wiem że wykonują panewki z odpowiedniego stopu (pruszcz gdański) ale to spory koszt
Akurat jestem w temacie wymiany panewek pod trójmiastem na "lepsze od mercedesa" i chciałbym wiedzieć kto je produkuje.