Witam forumowicze.
Potrzebuje toczyć kanałki w wąskiej tolerancji. Wcześniej nie miałem okazji tego robić a kiedyś obiło mi się o uszy że, jest funkcja która pozwala zatrzymać nóż na dnie kanałka tak aby zrobił pełny obrót i wtedy odjazd od materiału.
No i kurde nie mogę sobie przypomnieć.
Wiecie może jaka to funkcja ?? (Sinumerik )
Jak nic mi nie podpowiecie to włączę G4 na dnie ale to takie trochę mało profesjonalne.
Cyklu L93 (cykl toczenia kanałków ) też nie chce używać bo za drogi nóż żeby się bawić i go złamać jak się wcześniej tego nie robiło.
[/b]
kanałek- postój na dnie
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: kanałek- postój na dnie
G04 P4. jest cholernie profesjonalne.viper pisze:Witam forumowicze.
Potrzebuje toczyć kanałki w wąskiej tolerancji. Wcześniej nie miałem okazji tego robić a kiedyś obiło mi się o uszy że, jest funkcja która pozwala zatrzymać nóż na dnie kanałka tak aby zrobił pełny obrót i wtedy odjazd od materiału.
...

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Na Sinumeriku są funkcje zatrzymania dokładnego G60,G9.viper pisze:Wcześniej nie miałem okazji tego robić a kiedyś obiło mi się o uszy że, jest funkcja która pozwala zatrzymać nóż na dnie kanałka tak aby zrobił pełny obrót i wtedy odjazd od materiału.
http://zapodaj.net/800f74aef5fda.png.html
Ale wyczekanie na dnie kanałka też można zrobić na jeden obrót np:
G4 S1
i sam tej funkcji bardzo często używam, więc nie rozumiem dlaczego jest to mało profesjonalne.

Albercik
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Mało profesjonalne wydawało mi się ustawianie czasu np. 1 sek. dlatego bo tak naprawdę jest to robione jedynie na czuja. Przy większej średnicy 1 sek nie wystarczy do objechania pełnego obrotu wiec trzeba dać więcej.
Czekałem właśnie na to S1
Czyli jak dam G4 S2 to mi ma dokładnie zrobić 2 obroty i odjechać?? Dobrze rozumiem?
Czekałem właśnie na to S1

Czyli jak dam G4 S2 to mi ma dokładnie zrobić 2 obroty i odjechać?? Dobrze rozumiem?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2