Toczenie CNC nie trzyma wymiarow
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 8
Toczenie CNC nie trzyma wymiarow
Mam następujący problem. Maszyna MoriSeiki 3B sterowanie Fanuc 5T , toczę sobie prosty detal z walka alu na ø zewnętrznej dwie średnice i otwór na ø wewnętrznej. Pierwsze 2-3 sztuki wszystko ok. ale następne gubią wymiar. Na ø zewnętrznej i wewnętrznej wymiar maleje o ok 0,02mm czyli toczy się za mala średnica. Gdzie szukać przyczyny 

Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
Proponuję wytoczyć to samo w mosiądzu. W ten sposób wyeliminujesz jedną z przyczyn - materiał albo maszynę.
Na pewne rzeczy nie poradzisz. Po prostu trzeba parametryzować (najlepiej) program i w razie potrzeb (okresowo) wprowadzić korekty.
Rozumiem że alu toczysz z chłodziwem?
Tak sobie spekuluję, że zdolności chłodzące chłodziwa po wymieszaniu mogą być też inne...
Na pewne rzeczy nie poradzisz. Po prostu trzeba parametryzować (najlepiej) program i w razie potrzeb (okresowo) wprowadzić korekty.
Rozumiem że alu toczysz z chłodziwem?
Tak sobie spekuluję, że zdolności chłodzące chłodziwa po wymieszaniu mogą być też inne...
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
Od czasu do czasu dostaję na swoją SL-20 Haas zlecenie.blasterpl pisze:... . A jak to jest na produkcji , chyba nie sprawdza się co 2-3 sztuki czy trzyma wymiar
Materiał kwasówka , tolerancja na średnicy zewnętrznej -0.007÷ -0.02 mm.
Przy zleceniu (100szt.) 3-4 buble mam z powodu zużycia płytki (V firmy Walter).
Heee .....
Sprawdzam sztuka w sztukę ..... , cała partia musi być igła.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Na produkcji seryjnej częstość sprawdzania zależy od tolerancji. Zwykle sprawdza się na każdej sztuce tylko te wymiary gdzie są tolerancje do 0,01 a tam gdzie jest powiedzmy 0,05 setek czy dycha to sprawdza się raz na 10 czy 20 sztuk bo wiadomo że nawet jak coś tam odeszło od wymiaru to w polu tak dużym jak 0.1mm i tak na pewno ciągle jest. Przynajmniej ja tak robiłem kiedy jeszcze operował zielony guzik.