Szacowanie czasu obróbki.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 4
Szacowanie czasu obróbki.
Witam wszystkich!
Jestem nowy na forum i w zawodzie(przepracowane 3 lata). Mam do Was pytanie. Mianowicie jak radzicie sobie z szacowanie czasu wykonania danych elementów? Jeden z kierowników przyniósł mi plik rysunków i powiedział że mam oszacować ile czasu to będę robił bo potrzebuje do wyceny. Chce to w godzinach mieć podane w excelu... Ja jak na to popatrzyłem to stwierdziłem że jest to jak wróżenie z kart - przynajmniej dla mnie. Do części rzeczy trzeba na moje oko porobić jakiech uchwyty pomocnicze bo nie da się ich w imadło wkręcić. Macie może jakąś rade co z tym fantem zrobić?
Jestem nowy na forum i w zawodzie(przepracowane 3 lata). Mam do Was pytanie. Mianowicie jak radzicie sobie z szacowanie czasu wykonania danych elementów? Jeden z kierowników przyniósł mi plik rysunków i powiedział że mam oszacować ile czasu to będę robił bo potrzebuje do wyceny. Chce to w godzinach mieć podane w excelu... Ja jak na to popatrzyłem to stwierdziłem że jest to jak wróżenie z kart - przynajmniej dla mnie. Do części rzeczy trzeba na moje oko porobić jakiech uchwyty pomocnicze bo nie da się ich w imadło wkręcić. Macie może jakąś rade co z tym fantem zrobić?
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Masz szacować ten czas, a rzeczywistość pokarze jakie popełniłeś błędy. Robisz osobno dla obróbki i mocowania, odmocowania i bazowania detalu i jego obróbki. Jeśli robiłeś to samodzielnie na maszynie to wiesz ile czasu potrzeba, jeśli nie wiesz to zapytaj operatora. Czas obróbki można policzyć z drogi narzędzia.
NX CAD, NX CAM, FREZOWANIE 5AX, ELEKTRODRĄŻARKI WGŁĘBNE I DRUTOWE. PEPS, VERICUT. Pomagam w NX przez Team Viewer. Postprocesory NX.
-
Hmm powiem tak - Ja jestem operatorem i drugi starszy pan (aktualnie choruje). W tej chwili ja pracuje na 2 maszynach Avia i Micron oraz ustawiam masową produkcje na 3 maszynie też Avii - proste operacje - poprawianie średnic w odlewach i wiercenia. Do tego obsługuje solidcam i solidworksa. Generalnie dotychczas robiliśmy formy dla siebie - stempel, matryca, rdzenie. Operowaliśmy tu dniami lub tygodniami. Teraz nagle przychodzą z jakimiś blaszkami gr 4-5 mm z dziwnymi kształtami, masa otworów tolerowanych o średnicy 4-5, gwinty M2. Nie ogarnę tego... Jak wrzucę zdjęcie później to zerknąłbyś co sądzisz?
-
Na jednej maszynie daną operację bedziesz wykonywal godzine, na drugiej dwie. I jeden operator zrobi to w 20minut a drugiemu godzina braknie. Przy szacowaniu czasu obróbki musisz brac pod uwage również takie kwestie, wiec zadawanie tego typu pytań na forum to nie jest dobry pomysł.
Musisz to sam jakoś przemyśleć, w większości przypadków wiąże sie to z rozpisaniem procesu technologicznego, oszacowaniu czasów kolejnych operacji oraz mocowań itp, nastepnie zsumowanie wszystkiego i przemnożenie przez roboczogodzinę.
Musisz to sam jakoś przemyśleć, w większości przypadków wiąże sie to z rozpisaniem procesu technologicznego, oszacowaniu czasów kolejnych operacji oraz mocowań itp, nastepnie zsumowanie wszystkiego i przemnożenie przez roboczogodzinę.
-
Hmm - myślałem że tak po spojrzeniu na rysunek da rade coś powiedzieć- że np gabaryt ma tyle na tyle to ok 1h, 10 na h7 to np 40 min. No ale Dudi1203 ma rację - jeden zrobi wolniej drugi szybciej. Byłem u tego drugiego frezera to nawet stwierdził, że część z tych rzeczy "nie nadaje się na nasze maszyny".
To ja się biore do roboty
Obu panom dziękuje na odpowiedzi.
To ja się biore do roboty

Obu panom dziękuje na odpowiedzi.
-
- Posty w temacie: 2
RaV23: kolega Darius w calej tej dyskusji ma najwiecej racji.
Kierownik produkcji jest od tego kierownikiem zeby:
A) wiedziec ile czasu zajmie wykonanie elementow
B) wprowadzic taki system, zmiany I ulepszenia zeby ten czas zminimalizowac.
Kierownik produkcji NIE JEST od:
A) Picia kawy,
B) Palenia papierosow,
C) Pogaduszek
Kierownik produkcji jest od tego kierownikiem zeby:
A) wiedziec ile czasu zajmie wykonanie elementow
B) wprowadzic taki system, zmiany I ulepszenia zeby ten czas zminimalizowac.
Kierownik produkcji NIE JEST od:
A) Picia kawy,
B) Palenia papierosow,
C) Pogaduszek
-
Jeśli jest to typowy polski kierownik ,to robi to co wszyscy-ściga ludzi ,bo za to bierze kasę. Na tym koniec uciążliwych obowiązków,pozostaje troszkę drobnych przyjemności,i ryzyko ,ze zbirze op***dol z góry ,jeśli nie dociśnie odpowiednio tych na dole.Darius pisze:A co robi ten który przyniósł rysunki i zleca operatorowi szacować czas wykonania elementu?
Podejrzewam,że ten który przyniósł rysunki dostał polecenie zrobienia wyceny.
Podejdź analogicznie -oszacuj na oko ,pomnóż przez 2 to co wyjdzie . Będziesz miał czas iść do kibla się odlać ,zamiast jak zwykle biegać. Ja zawsze podaje dłuższy czas ,gdy mnie pytają,bo skoro nie wiedza ,to czemu ja miałbym wiedzieć? Skoro zaś wiem ,to chce przynajmniej mieć za to trochę luzu. Potem jacy są szczęśliwi jak będzie trochę szybciej ,niż zakładali. Trzeba ludziom robić drobne przyjemności ,jeśli nic to nie kosztuje(mnie

Wszystko w życiu jest polityką.
-
Więc po kolei:
- Darius - dokładnie dostał polecenie wyceny - generalnie na moje oko (nie kończyłem studiów - jestem po technikum budowlanym) ten facet nie ma pojęcia o tym robi... mam takie przypuszczenia ponieważ
a) chciał aluminum hartować razem ze stala WCL 1.2343
b) widząc na rysunku gwint calowy - nie wiedział co to jest
c) suwmiarka to dla niego narzędzie szatana...
- burzaxxx- otwory w większości były w tolerancji H7, praktcznie każda rzecz z innego materiału, różne stopy alu, nierdzewki itp. były nawet pogłębienia na 0,3 mm i ⌀ 12 w tolerancji H7 - szczerze nawet nie bardzo wiem jak bym miał to zmierzyć - sondą nie da rady, a średnicówka nie załapie przy takiej małej głębokości.
- InzSpawalnik - co Ci będę mówił - jeżeli on przychodzi do mnie z modele 3D żebym zróbił mu rysunki...
- zdzicho - był u mnie wczoraj z jakimiś łącznikami - nie mam projektu gotowej formy i na podstawie modelu tego łącznika mam mu powiedzieć ile czasu zajmie wykonanie formy.... powiedziałem że kokil ok tygodnia, a na wtrysk 3-4 tyg o ile nie będzie komplikacji i konstruktor nie zaszalaeje.
Trzeba podszkolić umiejętności i chyba zmienić firme
- Darius - dokładnie dostał polecenie wyceny - generalnie na moje oko (nie kończyłem studiów - jestem po technikum budowlanym) ten facet nie ma pojęcia o tym robi... mam takie przypuszczenia ponieważ
a) chciał aluminum hartować razem ze stala WCL 1.2343
b) widząc na rysunku gwint calowy - nie wiedział co to jest
c) suwmiarka to dla niego narzędzie szatana...
- burzaxxx- otwory w większości były w tolerancji H7, praktcznie każda rzecz z innego materiału, różne stopy alu, nierdzewki itp. były nawet pogłębienia na 0,3 mm i ⌀ 12 w tolerancji H7 - szczerze nawet nie bardzo wiem jak bym miał to zmierzyć - sondą nie da rady, a średnicówka nie załapie przy takiej małej głębokości.
- InzSpawalnik - co Ci będę mówił - jeżeli on przychodzi do mnie z modele 3D żebym zróbił mu rysunki...
- zdzicho - był u mnie wczoraj z jakimiś łącznikami - nie mam projektu gotowej formy i na podstawie modelu tego łącznika mam mu powiedzieć ile czasu zajmie wykonanie formy.... powiedziałem że kokil ok tygodnia, a na wtrysk 3-4 tyg o ile nie będzie komplikacji i konstruktor nie zaszalaeje.
Trzeba podszkolić umiejętności i chyba zmienić firme