Cięcie rurek alu - drobnica
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Cięcie rurek alu - drobnica
Witam serdecznie po raz pierwszy,
bardzo proszę o pomoc w dobrze odpowiedniego przyrządu, maszynki do cięcia rurek alumniowych, anodowanych oraz stali nierdzewnej o średnicy wew 6mm i zewn 8-10mm. Rurki będą cięte na długość 7-20mm. Produktem finalnym są tulejki dystansowe. Nie musi być to jakoś super wydajne, do tej pory ciąłem na pile taśmowej, ale 1) nie dokładnie, 2) brzydko zakończone krawędzie. Słyszałem o automatach tokarskich, tokarkach rewolwerowych, które być może by zdały egzamin, ale są to zbyt wielkie maszyny, do tego co potrzebuje.
Ma ktoś jakiś pomysł ? Z góry dziękuje...
bardzo proszę o pomoc w dobrze odpowiedniego przyrządu, maszynki do cięcia rurek alumniowych, anodowanych oraz stali nierdzewnej o średnicy wew 6mm i zewn 8-10mm. Rurki będą cięte na długość 7-20mm. Produktem finalnym są tulejki dystansowe. Nie musi być to jakoś super wydajne, do tej pory ciąłem na pile taśmowej, ale 1) nie dokładnie, 2) brzydko zakończone krawędzie. Słyszałem o automatach tokarskich, tokarkach rewolwerowych, które być może by zdały egzamin, ale są to zbyt wielkie maszyny, do tego co potrzebuje.
Ma ktoś jakiś pomysł ? Z góry dziękuje...
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Gdyby chodziło tylko o alu, to można to rozwiązać piłą tarczową. Oczywiście odpowiednio skonstruowaną do tak krótkich tulejek. Ale jeśli jeszcze nierdzewka, to chyba raczej wyłączne automat tokarski.
Na allegro jakiś człowiek sprzedaje skonstruowane (przerobione) przez siebie małe proste tokareczki cnc. Cena na poziomie 10 tysięcy. Miał w opcji zacisk mechaniczny. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby to tak zrobić, żeby samo podawało materiał pod konkretna długość tulejki.
Do prostego toczenia i cięcia jak znalazł. Cena b. dobra i pełna automatyka.
Oczywiście najtaniej będzie samemu dokonać takiej przeróbki na bazie tokarki za 2-3 tysiące.
Na allegro jakiś człowiek sprzedaje skonstruowane (przerobione) przez siebie małe proste tokareczki cnc. Cena na poziomie 10 tysięcy. Miał w opcji zacisk mechaniczny. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby to tak zrobić, żeby samo podawało materiał pod konkretna długość tulejki.
Do prostego toczenia i cięcia jak znalazł. Cena b. dobra i pełna automatyka.
Oczywiście najtaniej będzie samemu dokonać takiej przeróbki na bazie tokarki za 2-3 tysiące.
-
- Posty w temacie: 1
Czy o to chodzi ?dasza77 pisze:jakieś namiary na tego gościa od małych tokarek ?
https://www.cnc.info.pl/topics17/k-kupi ... t64237.htm
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
- Posty w temacie: 2
Jak dużo to proisty przyrząd na prasę.
w takcie pierwszym suwak 1 z zębem(nożem) nacina(jak frez piłkowy, tylko zamiast obrotowym -ruchem prostoliniowym poziomym) wierzchołek przekroju rury na taką głębokość by powstał (prostokątny) otwór,
- w wycięcie z góry wchodzi nóż w kształcie sztyletu odcinając detal od reszty rury

nacięcie od góry jest potrzebne by nóż nie zgniatał rury
a wchodząc w powstały otwór obu skosami wywija odciętą ściankę(wiór) na zewnątrz

w takcie pierwszym suwak 1 z zębem(nożem) nacina(jak frez piłkowy, tylko zamiast obrotowym -ruchem prostoliniowym poziomym) wierzchołek przekroju rury na taką głębokość by powstał (prostokątny) otwór,
- w wycięcie z góry wchodzi nóż w kształcie sztyletu odcinając detal od reszty rury

nacięcie od góry jest potrzebne by nóż nie zgniatał rury

a wchodząc w powstały otwór obu skosami wywija odciętą ściankę(wiór) na zewnątrz

pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Posty w temacie: 4
Nie mam namiarów. Obserwowałem allegro jakiś czas temu, kiedy szukałem tokarki cnc (w końcu kupiłem przemysłową) i widziałem działalność tego człowieka, dość aktywną wówczas. Trzeba poszukać przy pomocy serwisów obsługujących historię allegro.
Pamiętam, że miał taką tokarkę w ofercie na allegro, z podawaniem pręta i zaciskiem tulejkowym. Generalnie były to tokarki w stylu dostępnych w markecie, przezbrajanie rzemieślniczym sumptem na proste cnc. Oferował różne opcje dodatkowe.
Trzeba szukać w połowie 2013 roku
P.S.
Zrobiłem dobry uczynek i odnalazłem sam. Reszta w Waszych rękach
http://archiwumallegro.pl/mini_tokarka_ ... 42888.html
i prostsza wersja:
http://archiwumallegro.pl/mini_tokarka_ ... 43037.html
Z tego wynika, że dłuższy czas działał aktywnie. Może po prostu już nie bawi się w allegro ale nadal funkcjonuje.
Pamiętam, że miał taką tokarkę w ofercie na allegro, z podawaniem pręta i zaciskiem tulejkowym. Generalnie były to tokarki w stylu dostępnych w markecie, przezbrajanie rzemieślniczym sumptem na proste cnc. Oferował różne opcje dodatkowe.
Trzeba szukać w połowie 2013 roku
P.S.
Zrobiłem dobry uczynek i odnalazłem sam. Reszta w Waszych rękach

http://archiwumallegro.pl/mini_tokarka_ ... 42888.html
i prostsza wersja:
http://archiwumallegro.pl/mini_tokarka_ ... 43037.html
Z tego wynika, że dłuższy czas działał aktywnie. Może po prostu już nie bawi się w allegro ale nadal funkcjonuje.