st 52
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
st 52
Witam . Mam problem z obrobka st52 . Celem obrobki jest wyciecie w grobosciennej rurze trzech kanalow . Detal wystaje ze szczek na 98mm , srednica detalu to 48mm , srednica wewnetrzna to 28 mm , glebokosc kanalow 6.5 mm , Material strasznie drzy , przez co dno kanalow wyglada jak zaorane pole . Czy ktos z Was ma pomysl na odpowiednie obroty i szybkosc skrawania ? Mi juz rece opadaja (jestem poczatkujacy , pracuje na sinumeric 810) . Pozdrawiam .
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
A czy nie możesz schować materiału? jaki masz nóż, ile wystawiony??
No i jaka szerokość tych kanałków a jaka szerokość płytki?
Polecam poskracać maksymalnie wszystkie długości na początek (wystawienie materiału i narzędzia). no i jak to nie pomoże to zchodzić z obrotami w duł.. posów raczej pozostawić na poziomie 0.05-0.08 obr - nie wiem jakie narzędzie..
No i jaka szerokość tych kanałków a jaka szerokość płytki?
Polecam poskracać maksymalnie wszystkie długości na początek (wystawienie materiału i narzędzia). no i jak to nie pomoże to zchodzić z obrotami w duł.. posów raczej pozostawić na poziomie 0.05-0.08 obr - nie wiem jakie narzędzie..
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Podeprzec nie mam jak , szerokosc kanalow to 15 , 15 i 10 mm , narzedzie to przecinak z plytka o szerokosci 5 mm , schowac detalu glebiej nie moge bo od czola wewnatrz wytaczam tam jeszcze promien (trzydziestke) , i na koncu to samo tylko ze na zewnatrz . Zejde z posowem i z obrotami , moze cos pomoze . Pozdrawiam .
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
rozwiazanie jest proste bo spotkalem sie z podobnych problemem
zostaw naddatki na obrobke wykanczajaca 0.2 na scianki i dno styknie
grzebanie obrotami przy takim wysunieciu nie wiele da....
Pewnie zalozyles noz 5mm zeby bylo szybciej...niestety bez podparcia to klopotliwe
jak posiadasz 4mm to sprobuj ale ja bym sie nie bawil i zalozyl odrazu 3mm

zostaw naddatki na obrobke wykanczajaca 0.2 na scianki i dno styknie
koniecznie zaloz 3 mm przecinak skoro nie mozesz dac podparcia...posow na noz 3mm F 0.05narzedzie to przecinak z plytka o szerokosci 5 mm
grzebanie obrotami przy takim wysunieciu nie wiele da....
Pewnie zalozyles noz 5mm zeby bylo szybciej...niestety bez podparcia to klopotliwe
jak posiadasz 4mm to sprobuj ale ja bym sie nie bawil i zalozyl odrazu 3mm
sinumeric 840D/810/802/NUMS/HH-4290/Fanuc O-T /tokarka uniwersalna
tokarz CNC
"Poznań - miasto z piekła rodem.."
-Jestem chamem i mi z tym dobrze-
tokarz CNC
"Poznań - miasto z piekła rodem.."
-Jestem chamem i mi z tym dobrze-
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Jakie obroty lub szybkość skrawania stosujesz ? Nie masz możliwości podjechania konikiem z programu ? Przy małych seriach często opłaca się dodać jedno mocowanie więcej niż rzeźbić na np wielkim wysunięciu lub w jakiś innych niekorzystnych warunkach gdzie trzeba zmniejszać parametry ponad miarę . Jeśli chodzi o szerokość narzędzia to kolega pprzemo88, ma racje , "5" ma już bardzo duże opory skrawania , przy tym wysunięciu bez podparcia to marne szanse .
Moj chomik
http://chomikuj.pl/skotisobek
http://chomikuj.pl/skotisobek
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Witam nieraz przy takich wybraniach stosuje wstępnie podebranie na max. głębokość ile się da aby nie przeholować szerokość kanałka a ty szerokość masz sporą płytką prostą do toczenia o odpowiednim i dostępnym kącie aby jak najgłębiej wjechać (w ten sposób masz mniejsze opory przy skrawaniu płytką promieniową) a dopiero potem płytką prostą do kanałków na gotowo ,albo wybrać z jednej strony prawym później druga strona lewym poprawić nożem do kanałków chociaż na taką gł. i szerokość kanałka spokojnie powinieneś wyrobić prawym i lewym . U mnie nieraz zdaje egzamin .
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Ja mam całkiem inny pomysł - sprawdzony w 100%. Musisz tylko sprawdzić w CAD'dzie czy ci tak podejdzie - chodzi o zrobienie kanałka dwoma nożami typu V (SVJCR i SVJCL). Jedziesz najpierw jedną stronę pozostawiając naddatek z prawej strony a potem lewym nożem go wybierasz - tutaj już masz dowolność doboru parametrów w zależności od powierzchni jaką chcesz uzyskać - a uzyskasz dużo lepszą niż po nożu do kanałków, który pozostawia zawsze ślad z jednej strony kanałka. Proponuję dla płytki z promieniem 0,4 ap=1 mm i naddatek na wykończenie 0,6 mm; posuw 0,15.
Jest to sposób sprawdzony i pozwala uzyskać wysokie klasy dokładności i powierzchni kanałka. Jedynym ograniczeniem są jego wymiary - chodzi o podejście dla noża.
Powodzenia.
Jest to sposób sprawdzony i pozwala uzyskać wysokie klasy dokładności i powierzchni kanałka. Jedynym ograniczeniem są jego wymiary - chodzi o podejście dla noża.
Powodzenia.
czyro