Jakim sprzętem wykonuje się złącza ciesielskie ?

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
Kane66
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 8

Jakim sprzętem wykonuje się złącza ciesielskie ?

Post napisał: Kane66 » 18 wrz 2014, 13:56

Witam

Branża nie moja, nie znam się na tym ni w ząb ale mam pomysł na innowacyjny produkt, jestem już po wstepnych badaniach rynkowych, próbuję ogarnąć temat od strony produkcyjnej (niekoniecznie by robić samemu - nawet by zlecić chę wiedzieć co mój kontrahent "ma mieć"):

Jakim sprzętem produkuje się złącza ciesielskie np takie jak na obrazku:

Jak to wykonać ? Wiem że można to wyciąc laserem (laser też "nawierci" tj zrobi otwory tak) a potem na giętarkę. Ale czy jest jeszcze inna metoda i jak to wygląda kosztowo w porównaniu do laser&giętarka ?

Jak na takim elemencie nanosi się logo/napis/oznaczenia CE/B ? Wiem że mogę kleić etykietę na każdy element - ale gdybym chciał mieć to "na elemencie" to jak i czym i jakie koszta ?

Jeszcze pytanie o ocynk: wykonują to z blach ocynkowanych ale co z zabezpieczeniem miejsc gięcia/cięcia/nawiertu ? A może idzie to do cynkowni jako element gotowy ?

Jeśli możecie polecić jakieś firmy z rejonu Tychy/Bielsko/Oświęcim to chętnie uzyskam namiary - przez google znalazłem pare w kraju ale widocznie tak obłożone robotą że na zapytanie ofertowe nie mogą odpisać.

Liczę na Waszą pomoc i zabieram się za lekturę forum jak już Was znalazłem ;)

Pozdrawiam

Tagi:

Grawer.Gift
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 6

Re: Jakim sprzętem wykonuje się złącza ciesielskie ?

Post napisał: Grawer.Gift » 18 wrz 2014, 14:06

Kane66 pisze:Witam

nie znam się na tym ni w ząb ale mam pomysł na innowacyjny produkt
Toż to sprzeczność sama w sobie. Skąd wiesz że przy braku pojęcia o temacie, wymyśliłeś coś innowacyjnego?
Jeśli to zapytanie ofertowe tak sformułowałeś jak ten temat, to zdziwienie, że nikt nie odpowiedział, jest nieuzasadnione.

Ale żeby nie było że tylko się czepiam, to rozwinę temat:

toto co pokazałeś to wieszak belki
cena ( zależnie od wymiaru JUZ OK 3,90ZŁ BRUTTO ZA SZTUKĘ
znakowanie laserem ( no bo jak innowacja to nie metki ) W METALU ok 2,5 zł za sztukę
wycinanie ? a pewnie ok 8 -12 zł
i po innowacyjności
ale pracuj dalej.
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2014, 14:18 przez Grawer.Gift, łącznie zmieniany 1 raz.

Autor tematu
Kane66

Post napisał: Kane66 » 18 wrz 2014, 14:14

Temat jest niezrozumiały ? Nie wiem jak mogłem bardziej zrozumiale to napisać - dałem wręcz przykład o co mi chodzi. Poczekam - może jednak ktoś zrozumie.

Co do "skąd wiesz" to jak już pisałem - przeprowadziłem badania rynkowe (oferty producentów, zapotrzebowanie wykonawców), skoro to takie istotne skąd wiem...

Grawer.Gift

Post napisał: Grawer.Gift » 18 wrz 2014, 14:23

Temat ABSOLUTNIE niezrozumiały , Kubusiu
Jak się można brać za coś o czym pojęcia się nie ma ?
paczaj na obliczenia to może chociaż ty zrozumiesz w czym problem.

Autor tematu
Kane66

Post napisał: Kane66 » 18 wrz 2014, 14:29

Nie chcesz, nie potrafisz pomóc - nie spamuj. Nie ma u Was takich zasad ? Tak jak mówiłem - myślę że ktoś jednak pytanie zrozumie.

edit:
"popaczałem" na "obliczenia" niestety nie widzę w czym problem. Chyba tylko w tym że nadal nie wiem na jakim sprzęcie produkuje się tego typu złącza ciesielskie. Jest oczywiste że nie chce produkować złącza z przykładu ;) Jesli chciałeś wykazać że wycinanie laserem to zła droga bo "kosztowna" - dziękuję za wskazówkę. Jeśli więc nie laserem (co wymyśliłem jako amator) - to czym ?

Grawer.Gift

Post napisał: Grawer.Gift » 18 wrz 2014, 15:03

Kane66 pisze: "popaczałem" na "obliczenia" niestety nie widzę w czym problem. Chyba tylko w tym że nadal nie wiem na jakim sprzęcie produkuje się tego typu złącza
No właśnie w tym tkwi problem, że tego nie wiesz.
Fachowiec się domyśli, a jak weźmie w rękę i zobaczy krawędź i zgadnie.
Z jednej strony będzie menisk wklęsły a drugiej wypukły ( jeśli kojarzysz określenie menisk) - to efekt właśnie obróbki.
Tyle że tłumaczenie tego wobec wyliczeń nie ma sensu.

http://nexterio.pl/33565,Wieszak-belki- ... ki%20belek

masz to już w cenie samego znakowania prawie z darmową wysyłką
jeśli nadal nic nie wiesz to pytaj

ps
określenie ,,menisk" użyte zostało w celu wizualizacji 3d krawędzi
-:)

Awatar użytkownika

allegromtn
Posty w temacie: 3

Post napisał: allegromtn » 18 wrz 2014, 15:28

Ewentualnie jeszcze waterjet - możliwość szybkiego wprowadzania zmian w projekcie, i prasa do tego.

Prasa (najpierw wybijanie otworów, potem gięcie) - bardzo kłopotliwa jeśli chodzi o zmiany w projekcie

Cynkowanie raczej po obróbce, inaczej pouszkadzasz ocynk.

Znakowanie można też na prasie zrobić.

Kwestia tylko czy pomysł na tyle genialny że go małe żółte raczki nie wykończą?
No i skąd wiadomo że genialny? "Badania rynkowe"- chodził kolega i pytał czy takiego "wihajstra" by ktoś nie potrzebował?

Autor tematu
Kane66

Post napisał: Kane66 » 18 wrz 2014, 15:28

Dwa inne światy ale zaczynasz mówić jak człowiek choć chyba ci ciężko z wyłączeniem trybu ironii co ? ;)

Upraszczając temat:
jaki sprzęt ma mieć firma (nazwa typu obrabiarki/prasy/czegokolwiek) by tłuc element tej klasy co złącze wskazane wcześniej W DOBREJ CENIE tj by koszt materiału i roboty nie przekroczył kosztu elementu w sklepie (wskazanych w linku paru złotych). Mam szukać fachowca/firmy z "TU NAZWA URZĄDZENIA/LINII"...O to mi chodzi.

Mój produkt jest b. podobny w sensie produkcji do wyżej wskazanego złącza wieszaka belki.

Awatar użytkownika

allegromtn
Posty w temacie: 3

Post napisał: allegromtn » 18 wrz 2014, 15:31

Cenowo to chyba tylko Chiny zostają. :wink:

Autor tematu
Kane66

Post napisał: Kane66 » 18 wrz 2014, 15:36

Dzięki.
Zmiany projektu - nie będzie potrzeby. Raz zaprojektowany, jeden wzór i prasa jedzie (złącze jest uniwersalne tj nie trzeba go produkować w różnych rozmiarach).
Znakowanie na prasie od razu - super.

W kwesti badań rynkowych: produkt jest już na świecie i używany, produkowany, kupowany itp. Po prostu nie ma go u nas. Badania rynkowe - tak, popytałem parudziesięciu wykonawców budowlanych oraz paru deweloperów budownictwa jednorodzinnego czy taki element by się im przydał, zaoszczędził czas/pieniądze. Bardzo dobre przyjęcie.

Teraz chce sprawdzić ile by mnie wyniosła produkcja na miejscu a potem będe myślał dalej.

ps. co do cen i Chin - nie wiem, a taki Wkręt-met czy inne spore firmy trzaskają te złącza na miejscu ? Chyba tak.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”