gałki do potencjometrow

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
skrzat
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4

gałki do potencjometrow

Post napisał: skrzat » 04 sie 2007, 00:24

witam, ma ktoś pomysł jak zrobić w aluminium, mosiądzu i innych metalach łatwiejszych w obróbce rowki na oś potencjometru? chyba każdy wie jak to powinno wyglądać

i jeszcze jedno pytanko, w jakim programie można zaprojektować grawerunek na takiej gałce? (4 oś)
filmik zapożyczony z aukcji Piotrjub, mam nadzieje że sie nie pogniewa :) a może nawet sam pomoże ? :)
http://www.ergwind.pl/allegro/film/FILM00B.wmv

pozdrawiam i licze na pomoc

[ Dodano: 2007-08-04, 01:36 ]
na drugie pytanie przypadkiem sam znalazłem odpowiedź :P wszystko jest tutaj; https://www.cnc.info.pl/topics50/4os-w- ... vt3773.htm

pierwsze dalej aktualne :)

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: adam Fx » 05 sie 2007, 00:04

yyyy jakie rowki.. masz na myśli jeśli takie http://www.allegro.pl/item221336791_gal ... _7118.html
to raczej jak masz 4 oś to problemu nie stanowi frez grawerski i jazda

a jeśli takie http://www.allegro.pl/item222698039_gal ... ivory.html to moletką(radełkiem) na tokarce
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Awatar użytkownika

Autor tematu
skrzat

Post napisał: skrzat » 05 sie 2007, 12:13

przepraszam ze nie sprecyzowałem :)

chodzi mi o te pierwsze: http://www.allegro.pl/item221336791_gal ... _7118.html
Obrazek

najczęstsze wymiary "tego co powinno wchodzić w gałkę" :) to średnica: 6mm i długość 8mm

na osi tego potencjometru są wypustki które powinny pasować do rowków gałce, a cały problem jest w tym że nie mam pojęcia jak wykonać te rowki w gałce, jakimś malutkim frezem? w skali tygodnia będę robić tych gałek max 2-3

upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: upadły_mnich » 05 sie 2007, 13:28

zapomnij o frezowaniu
- z tego co wiem to są "przejściówki" z takiego wielowpustu na średnicę wykonane z tworzywa i czegoś takiego przy tej ilości gałek szukaj
- możesz nawet wykorzystać elementy gniazda z gotowych gałek po obróbce i zastosowaniu wykonanej przez Ciebie nakładki
- kiedyś stosowałem zalewanie żywicami i się sprawdzało
- może da się zastosować inne metody mocowania np. potencjometr z dłuższą osią, odcinasz wielowypust, mocujesz na wkręt ustalający z boku
itp.
Tak czy inaczej wykonanie takiego gniazda (zwłaszcza nieprzelotowego a przypuszczam, że o takie Ci chodzi) przez obróbkę mechaniczną dla 2 sztuk tygodniowo jest łagodnie mówiąc nieopłacalne
może inni koledzy elektronicy mnie poprawią

Awatar użytkownika

triera
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: triera » 05 sie 2007, 13:56

Może mała, prosta drążarka elektroerozyjna.
Ale metale muszą być odpowiednie.

Awatar użytkownika

Autor tematu
skrzat

Post napisał: skrzat » 05 sie 2007, 14:08

na razie pomysł z żywicą najbardziej mi się podoba tylko czy jak włożę potencjometr do takiego otworu zalanego żywicą to będzie można go później wyjąć? bo jeżeli nie to całość mija się z celem
a co do przejściówek wiesz gdzie można je dostać?

[ Dodano: 2007-08-05, 14:15 ]
to nie musi być super dokładnie zrobione, wystarczy jak będzie się trzymać, spełni swoje zadanie a przy okazji będzie cieszyć oko :)

[ Dodano: 2007-08-05, 14:20 ]
jeszcze jedno, mocowanie musi być na wcisk ale sama dziura nie wystarczy :neutral:
Choć nie jestem detektywem, zawsze znajdę budkę z piwem!

upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: upadły_mnich » 05 sie 2007, 14:45

skrzat pisze:to będzie można go później wyjąć?
Można jeśli tak chcesz. Są "oddzielacze" zapobiegające przyklejeniu się. Nazwa ich (nie wiem czy podałem prawidłowo technicznie bo urlop, weeckend, jasne pełne :wink:, żona u teściów :smile: ) nie musi sugerować skomplikowanej hmm natury - może tłuszcz, wosk w alkoholu itp. zależnie od żywicy.
Kiedyś takie przejściówki: wielowypust-otwór ze spłaszczeniem - bo takie miałem potencjometry robiłem sam ze szpachlówki modelarskiej, która nie była niczym innym jak przygotowanym przeze mnie rozpuszczonym w nitro tworzywem.
skrzat pisze:a co do przejściówek wiesz gdzie można je dostać?
na pewno są w tanich gałkach handlowych takich plastikach. Nawet jak kupisz z gałkami a gałki wyrzucisz to i tak będzie dużo taniej niż jakakolwiek obróbka. nikt Ci nie wydrąży takiego otworu za 1-2 zeta polskie.
Od strony potencjometru gałkę trzyma "wielowypust" tu nie musi być potężnego wcisku, od strony gałki albo wcisk albo przyklejenie. Te plastikowe "przejściówki" spokojnie zamocujesz "na wcisk" od strony gałki - kwestia otworu - żaden problem.
Nie wiem czy takie przejściówki są w sprzedaży same. Wydaje mi się, że powinny być.

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Leoo » 06 sie 2007, 20:33

Kiedyś "robiłem" takie gałki wiercąc zwykły otwór cylindryczny w kawałku tworzywa. Siły działające na oś potencjometru są tak nie wielkie, że siłowanie się z produkcją wielowpustu mija się z celem. Dodatkowo oś jest nacięta, przez co można ją nieco rozchylić, by poprawić trzymanie. Może mało finezyjne ale rozwiązanie sprawdza się od 20 lat.

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: adam Fx » 09 sie 2007, 09:43

ja mam taki pomysł - oś jest z metalu można ja wymontować i umocowac ja w głowicy wiertarki stołowej żęby wprowadzić ja prostopadle w otwór ....... podgrzać oś i wtopić ja w plastik
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Leoo » 09 sie 2007, 11:17

adam Fx pisze:ja mam taki pomysł - oś jest z metalu można ja wymontować i umocowac ja w głowicy wiertarki stołowej żęby wprowadzić ja prostopadle w otwór .......
Dysk suwaka (ślizgacz), konkretnie tego potencjomentu, zrobiony jest z plastiku, w którym zanitowana jest oś. Oczywiście można to rozmontować ale powtórne złożenie będzie bardzo trudne.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”