Przerobienie manuala na CNC, założenie firmy produkcyjnej
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Przerobienie manuala na CNC, założenie firmy produkcyjnej
Witam wszystkich forumowiczów!
Jeśli pomyliłem działy, z góry bardzo przepraszam.
Od jakiegoś czasu myślę o założeniu firmy produkującej narzędzia precyzyjne, np. do mechaniki samochodowej czy motocyklowej.
Głównym materiałem z jakiego miały by być produkowane narzędzia to aluminium, w mniejszej ilości stal (hartowana w kolejnym stadium obróbki), i materiały kompozytowe (włókno węglowe).
Działalność miała by polegać na tym że w małym warsztacie robiłbym jednorazowo projekty koncepcyjne, następnie były by one testowane, i jeśli spełniały by postawione im wymagania to trafiły by na większą linię produkcyjną do profesjonalnego zakładu obróbczego.
No i oczywiście dystrybucja, co jest chyba największym problemem...
Potrafię robić projekty w autocad'zie oraz uczę się pracować na solidworksie, czy te dwa programy wystarczą do przygotowywania koncepcji pod obrabiarkę cnc?
Niestety mój budżet jest bardzo mocno ograniczony, dlatego nie mogę sobie pozwolić na maszynę za 300tyś zł do robienia koncepcji.
Myślałem nad kupnem czegoś takiego:
http://www.megaobrabiarki.pl/bernardo-c ... f51afde14c
BERNARDO Centrum obróbcze Proficenter 700 BQV
I przerobieniem tego na frezarko-tokarkę CNC, nawet kontaktowałem się z człowiekiem który prowadzi usługi w tym zakresie.
Oto jego odpowiedź:
1wymiana śruby w osi z na kulową 16\4mm (śr pociągowa suportu)
2 Napęd w osi z silnik 4 Nm
3Napęd w osi x 3Nm
4Wymiana śruby w osi z Na kulową 16\4mm (sr w kolumnie frezarki)
5 napęd w osi z silnik 4Nm
6Sterownik cnc 3 osiowy
7 Enkoder na wrzecionie do gwintów
8 Komputer hp Qompac 510c win xp pro z Mach3 demo
Dokładności w osiach x.y.z w zakresie 0.03-0,02mm
posówy w osi z 1200mm\min. x700. z 700
szkolenie z obsługi mach3
cena brutto ok 7500
Dalsza rozbudowa
1wymiana silnika na 3 fazowy 0.7 kw plus falownik cena 950
2układ regulacji obrotów z g kodów 250
3pompa i zbiornik z przewodami do chłodziwa 450
4sterowanie chłodziwem z gkodów 120
6Reczny panel operatorski 750
Czy na tak zmodowanej chińskiej jak przepuszczam maszynce można już coś podziałać, czy raczej jest to wyrzucenie pieniędzy w błoto?
Jaka była by precyzja takiej maszyny?
Bardzo prosiłbym także o podanie jakiegoś forum na którym mógłbym się dowiedzieć coś na temat przygotowania gotowych produktów do sprzedaży...
Jestem całkowicie zielony w tych tematach, dlatego proszę o wyrozumiałość.
Pozdrawiam!
Jeśli pomyliłem działy, z góry bardzo przepraszam.
Od jakiegoś czasu myślę o założeniu firmy produkującej narzędzia precyzyjne, np. do mechaniki samochodowej czy motocyklowej.
Głównym materiałem z jakiego miały by być produkowane narzędzia to aluminium, w mniejszej ilości stal (hartowana w kolejnym stadium obróbki), i materiały kompozytowe (włókno węglowe).
Działalność miała by polegać na tym że w małym warsztacie robiłbym jednorazowo projekty koncepcyjne, następnie były by one testowane, i jeśli spełniały by postawione im wymagania to trafiły by na większą linię produkcyjną do profesjonalnego zakładu obróbczego.
No i oczywiście dystrybucja, co jest chyba największym problemem...
Potrafię robić projekty w autocad'zie oraz uczę się pracować na solidworksie, czy te dwa programy wystarczą do przygotowywania koncepcji pod obrabiarkę cnc?
Niestety mój budżet jest bardzo mocno ograniczony, dlatego nie mogę sobie pozwolić na maszynę za 300tyś zł do robienia koncepcji.
Myślałem nad kupnem czegoś takiego:
http://www.megaobrabiarki.pl/bernardo-c ... f51afde14c
BERNARDO Centrum obróbcze Proficenter 700 BQV
I przerobieniem tego na frezarko-tokarkę CNC, nawet kontaktowałem się z człowiekiem który prowadzi usługi w tym zakresie.
Oto jego odpowiedź:
3Napęd w osi x 3Nm
6Sterownik cnc 3 osiowy
cena brutto ok 7500
Dalsza rozbudowa
Czy na tak zmodowanej chińskiej jak przepuszczam maszynce można już coś podziałać, czy raczej jest to wyrzucenie pieniędzy w błoto?
Jaka była by precyzja takiej maszyny?
Bardzo prosiłbym także o podanie jakiegoś forum na którym mógłbym się dowiedzieć coś na temat przygotowania gotowych produktów do sprzedaży...
Jestem całkowicie zielony w tych tematach, dlatego proszę o wyrozumiałość.
Pozdrawiam!
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Re: Przerobienie manuala na CNC, założenie firmy produkcyjne
Niestety mam dla kolegi złą wiadomość - narzędzia precyzyjne przeznaczone do mechaniki pojazdów i motocykli nie mogą być z aluminium oraz ze zwykłej stali, ponieważ bardzo szybko się zużyjąHurricanee pisze:Od jakiegoś czasu myślę o założeniu firmy produkującej narzędzia precyzyjne, np. do mechaniki samochodowej czy motocyklowej.

Natomiast narzędzia z włókna węglowego połamią się przy pierwszej lepszej okazji z użyciem siły lub obtłuczenia (włókna węglowe są bardzo kruche).
Do takich narzędzi przeznaczona jest inna (ulepszana) stal lub jej stopy.
Niestety to widać powyżej - ugryzł to kolega nie z tej strony, co trzeba - najpierw należało się rozeznać w materiałoznawstwie, która to dziedzina pomoże w zrozumieniu własności fizycznych poszczególnych metali i stopów metali przeznaczonych na narzędzia.Jestem całkowicie zielony w tych tematach, dlatego proszę o wyrozumiałość.
O stalach narzędziowych może kolega przeczytać tutaj oraz tutaj.
Potem zabierać się za rozeznanie rynku i sprawdzić co potrzebują klienci (właściciele warsztatów i mechanicy).
Reszta to już jak kolega opisał - dobranie procesu produkcji i kanałów dystrybucji.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
-
Przede wszystkim musi kolega być pewnym jakie części będzie produkował - koła zębate, łańcuchy, manetki, ramy, kierownice, przekładnie, zbiorniki, siedziska, lampy, itp (bo wszystkich się nie da).Hurricanee pisze:Ok, załóżmy że nie będzie to produkcja narzędzi tylko powiedzmy części motocyklowych z ww. materiałów.
Jak w takiej sytuacji będą wyglądały odpowiedzi na moje pytania?
Pozdrawiam!
Potem dobrał odpowiednią technologię produkcji tych części i dopiero wtedy dopasowanie zaplecza maszynowego do produkcji.
Inaczej się nie da - najpierw trzeba wiedzieć co chce się produkować, a potem dopasować technologię wykonania danej części - być może znajdzie kolega nowy, tańszy sposób wyprodukowania którejś z nich.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Najpierw, żeby nie było jak w przypadku 80% biznesów za pieniądze podatników - z dotacji - to nie inwestuj w maszynę, tylko podzlecaj poszczególne komponenty paru różnym firmom z okolicy.
Nikt nie mając pełnego rojektu nie podbierze Ci projektu. Jak będą pytać, to mów, że tuningujesz "komara" albo "wueskę" albo rower.
Jak po pierwszym takim udanym projekcie wyszedłeś NAWET na minus, bo koszt robocizny na takie jednostkowe zlecenia jest duży, to będziesz widział, czy w tym jest potencjał, czy nie.
Na razie to wygląda tak: "Znajomy widział rzeźbiarza, który sprzedaje swoje prace za kupę szmalu, jakie mam długa kupić, żeby też robić takie rzeźby?"
Myślę, że ciężko Ci będzie poprowadzić ten projekt, ale życzę dużo samozaparcia i koksowego zapału.
Nikt nie mając pełnego rojektu nie podbierze Ci projektu. Jak będą pytać, to mów, że tuningujesz "komara" albo "wueskę" albo rower.
Jak po pierwszym takim udanym projekcie wyszedłeś NAWET na minus, bo koszt robocizny na takie jednostkowe zlecenia jest duży, to będziesz widział, czy w tym jest potencjał, czy nie.
Na razie to wygląda tak: "Znajomy widział rzeźbiarza, który sprzedaje swoje prace za kupę szmalu, jakie mam długa kupić, żeby też robić takie rzeźby?"
Myślę, że ciężko Ci będzie poprowadzić ten projekt, ale życzę dużo samozaparcia i koksowego zapału.
-
- Posty w temacie: 1
Żeby ci wypalił twój pomysł dostarczania gotowych, zrealizowanych "pod klucz" rzeczy, od A do Z czyli od projektu po gotowy detal musisz mieć :
1 - rozeznanie rynku (czyli dobrze sprzedawalne pomysły, płacących klientów itd)
2 - wiedzę jak to wykonać czyli know-how
3 - kasę - we wszystkich możliwych jej formach jak sprzęt, zasoby lokalowe itd
O drobiazgach typu pracowitość, odrobina szczęścia,talentu itd jedynie wspomnę.
Ponieważ nie masz żadnej z wypunktowanych rzeczy prawie na pewno nie uda ci się ruszyć z biznesem w formule o której myślisz.
Proponowałbym ci trochę inny start: albo zatrudnić się u kogoś i poznać trochę rynek, albo jak proponowano wcześniej zlecać wykonanie, albo znaleźć sobie wspólnika z zapleczem itd.
Najważniejsze jest posiadanie dobrze sprzedawalnych pomysłów i płacących klientów, reszta to tylko środki do realizacji celu.
1 - rozeznanie rynku (czyli dobrze sprzedawalne pomysły, płacących klientów itd)
2 - wiedzę jak to wykonać czyli know-how
3 - kasę - we wszystkich możliwych jej formach jak sprzęt, zasoby lokalowe itd
O drobiazgach typu pracowitość, odrobina szczęścia,talentu itd jedynie wspomnę.
Ponieważ nie masz żadnej z wypunktowanych rzeczy prawie na pewno nie uda ci się ruszyć z biznesem w formule o której myślisz.
Proponowałbym ci trochę inny start: albo zatrudnić się u kogoś i poznać trochę rynek, albo jak proponowano wcześniej zlecać wykonanie, albo znaleźć sobie wspólnika z zapleczem itd.
Najważniejsze jest posiadanie dobrze sprzedawalnych pomysłów i płacących klientów, reszta to tylko środki do realizacji celu.
-
- Kontakt:
Motylki - toć kolega wyraźnie napisał, że maszyna ma służyć wyłącznie do produkcji prototypów. A to jest mądre podejście, ponieważ zlecanie serii nieprzetestowanych produktów nie ma sensu, a jednostkowe zlecenia są drogie i cholernie trudno namówić posiadaczy maszyn na ich realizację w czasie realnym. Moja maszyna powstała dokładnie z tego samego powodu - żebym się uniezależnił od łaski tokarzy i frezerów przy jednostkowych i prototypowych detalach. Jak już mam sprawdzony detal prototypowy i potrzebuję serię, to biorę go w łapę, idę do Krzyśka, czy Stefana i zlecam serię - szkoda mi mojego czasu na stanie nad maszyną, nawet jak to się ogranicza do wciskania R co detal.
Co do samej maszyny - ludzie je kupują i pracują na nich. Jak to z chińszczyzną - dużo zalezy od farta. Trafisz dobry egzemplarz, będziesz miał pociechę. Jak słaby, to trochę się nakombinujesz, zanim na siebie zacznie zarabiać.
Bierz pod uwagę, że taka maszyna bez osprzętu to tylko mało atrakcyjny mebel w warsztacie, a ów osprzęt będzie kosztował więcej niż sama maszyna. Tyle, że będą to wydatki mniejsze i rozłożone w czasie, ale się musisz na to przygotować.
Co do samej maszyny - ludzie je kupują i pracują na nich. Jak to z chińszczyzną - dużo zalezy od farta. Trafisz dobry egzemplarz, będziesz miał pociechę. Jak słaby, to trochę się nakombinujesz, zanim na siebie zacznie zarabiać.
Bierz pod uwagę, że taka maszyna bez osprzętu to tylko mało atrakcyjny mebel w warsztacie, a ów osprzęt będzie kosztował więcej niż sama maszyna. Tyle, że będą to wydatki mniejsze i rozłożone w czasie, ale się musisz na to przygotować.
-
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
ten kto to zaproponowal nie ma zielonego pojęcia o maszynach, a na tym bernardzie to se możesz skrobać łódeczki do puszczania na stawie.Hurricanee pisze:I przerobieniem tego na frezarko-tokarkę CNC, nawet kontaktowałem się z człowiekiem który prowadzi usługi w tym zakresie.
Oto jego odpowiedź:
3Napęd w osi x 3Nm
6Sterownik cnc 3 osiowy
cena brutto ok 7500
Dalsza rozbudowa
poszukaj jakiegoś grzmota - slowo klucz frezarka pionowa albo frezarka uniwersalna, to ma być cięzkie, niekoniecznie piekne, byle stalo pod dachem, było dobrze zakonserwowane albo w uzyciu i mialo nieporysowane jaskółki
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign