Water Jet vs stal nierdzewna

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
WP Kamil
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Water Jet vs stal nierdzewna

Post napisał: WP Kamil » 02 maja 2014, 10:38

Witam wszystkich i pozdrawiam kolegów. Ostatnie dwa lata poświęciłem dość dużo wolnego czasu żeby zostać operatorem CNC. Los zrobił mnie jednak technologiem i dlatego mam teraz mały problem. Do mojej firmy wkrótce zawita Watej Jet- 3osie, latające ramię, pompa wzmacniaczowa prawdopodobnie BHDT o ciśnieniu roboczym 1200bar i przepływie 5l/m, sterowanie: Power Automation (niemcy), prędkość 6m/min.
Zadanie główne: palenie otworów "fasolek" w stali nierdzewnej 2mm grubości/ 12mm szerokości/ 2m długości, na gotowo, serie po 10-20szt, przy 8mm szerokości fasolki dopuszczam +-0.1mm różnicy między dołem a górą.
Pytania zasadnicze
1. Jaka ziarnistość piechu
2. Jaka dysza
3. Czy polecacie układać blachę w stos/ jak duży
4. Na jakich parametrach wchodzić i jakich efektywnie palić
5. Jak to sensownie montować, kratka- wiadomo szybko zmieni się w grzebień
Podsumowując proszę o rady odnośnie wszystkiego, bo na własne oczy jeszcze nie widziałem jeszcze żadnego water jeta, ale zaszedłem za daleko i nie wypuszczę tego już z rąk.

Tagi:

peritus
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Re: Water Jet vs stal nierdzewna

Post napisał: peritus » 02 maja 2014, 11:09

WP Kamil pisze:na własne oczy jeszcze nie widziałem jeszcze żadnego water jeta
Na początek (zanim wypowiedzą się użytkownicy/znawcy) zobacz to: http://www.waterjet-polska.pl/

Autor tematu
WP Kamil
Posty w temacie: 2

Post napisał: WP Kamil » 02 maja 2014, 11:23

Materiałów Ci u nas dostatek ale i ten przyjmuje pokornie. Dziękuje. Chciałem tylko dopowiedzieć iż nie czekam biernie aż mi zostanie podane wszystko na tacy- od miesiąca przeczesuje fora i choćby blog pana Krzysztofa Borawsiego. Klikam pomógł bo nie wiem jak to się stało ale powyższa strona mi umknęła- zwalam to na krab niedoskonałości mojej przeglądarki w tel.

A może ktoś posiada angielskie źródło tej strony??

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”