Mocowanie i frezowanie detalu palonego palnikeim
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Mocowanie i frezowanie detalu palonego palnikeim
Witam, pracuje w firmie posiadającej frezarkę cnc DMC 100, oraz wypalarkę tlenowa cnc. Mam pytanie odnośnie tego czy bezpieczne dla DMC i narzędzi jest mocowanie w niej w imadło detali po paleniu palnikiem bez obróbki zgrubnej wyrównującej krawędzie.
Powiedzmy wypalam detal z blachy 40H grubość 60 gabaryty 300 na 200. Czy krawędzie bardzo się utwardzą i czy DMC może się przeciążyć? płytki szybko się kruszą... Dotychczas palone detale (zwykłym palnikiem) były obrabiane wstępnie na maszynach konwencjonalnych, potem dopiero były mocowane na cnc. Jednak krawędzie po wypalarce cnc są dość ładne i próbuje je obrabiać od razu na cnc. Proszę o jakieś rady i uwagi na ten temat, czy trzeba stosować inne płytki? Jak pewnie zamocować detal nie mający do końca zachowanych kątów? każda informacja się przyda.
Powiedzmy wypalam detal z blachy 40H grubość 60 gabaryty 300 na 200. Czy krawędzie bardzo się utwardzą i czy DMC może się przeciążyć? płytki szybko się kruszą... Dotychczas palone detale (zwykłym palnikiem) były obrabiane wstępnie na maszynach konwencjonalnych, potem dopiero były mocowane na cnc. Jednak krawędzie po wypalarce cnc są dość ładne i próbuje je obrabiać od razu na cnc. Proszę o jakieś rady i uwagi na ten temat, czy trzeba stosować inne płytki? Jak pewnie zamocować detal nie mający do końca zachowanych kątów? każda informacja się przyda.
Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Re: Mocowanie i frezowanie detalu palonego palnikeim
Każda maszyna i imadło nie ,,strawi'' takiego detalu bez obróbki wyrównującej krawędzie.Miragorn pisze:... Mam pytanie odnośnie tego czy bezpieczne dla DMC i narzędzi jest mocowanie w niej w imadło detali po paleniu palnikiem bez obróbki zgrubnej wyrównującej krawędzie. ...
p.s.
.... prędzej , czy później w trakcie obróbki (może) materiał wyrwie.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nie mam dużego doświadczenia w obróbce skrawaniem CNC, dopiero zaczynam. Jednak słyszałem że w innych zakładach takie detale obrabia się bezpośrednio po palniku (ile w tym prawdy to nie wiem) . Jest to wymysł kierownika (nie mamy używać maszyn konwencjonalnych). Może rozwiązaniem jest mocowanie po grubości blachy i planowanie 2 równoległych ścian na wymiar. Ale nie da się tak przecież planować wysokich detali...
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Po paleniu palnikiem ZAWSZE należy wyrównać krawędzie. Imadło złapie w kilku punktach i wyrwie detal. Brzegi po paleniu masz podhartowane i nierówne, więc nie dziw się, że płytki lecą, bo lecieć będą, a to kosztuje. Lepiej ustawić to na konwencjonalną, mały posuw i niech młóci. Obecnie maszyny konwencjonalne służą do takich prostych robót jak planowanie. Po co tracić czas cnc na tak proste roboty?
Odnośnie mocowania detali nie mających zachowanych kątów to są imadła z wkładkami węglikowymi na szczęce ruchomej, które dopasowują się do powierzchni zapewniając pewne trzymanie detali o niezachowanej równoległości płaszczyzn.
Odnośnie mocowania detali nie mających zachowanych kątów to są imadła z wkładkami węglikowymi na szczęce ruchomej, które dopasowują się do powierzchni zapewniając pewne trzymanie detali o niezachowanej równoległości płaszczyzn.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
-
- Znawca tematu (min. 80)
Hootnik pisze:Po paleniu palnikiem ZAWSZE należy wyrównać krawędzie
Kolega posiada wiedzę praktyczną czy tylko teoretyczną?Hootnik pisze:
Na co dzień obrabiam palone materiały i nie widzę żadnego problemu ,mocuję je w imadle i miękkich bodź nacinanych szczękach .Nie zauważyłem żeby mi coś wyrwało. Oczywiście zużycie płytek jest większe ze względu na utwardzenie i nierówną powierzchnię po paleniu.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Na jakich posuwach jedziesz?colltom pisze:Hootnik pisze:Po paleniu palnikiem ZAWSZE należy wyrównać krawędzieKolega posiada wiedzę praktyczną czy tylko teoretyczną?Hootnik pisze:
Na co dzień obrabiam palone materiały i nie widzę żadnego problemu ,mocuję je w imadle i miękkich bodź nacinanych szczękach .Nie zauważyłem żeby mi coś wyrwało. ....
Ja przy niektórych operacjach z F7000 nie schodzę , więc muszę mieć powierzchnie mające styk ze szczękami imadła równoległe i ,,zabielone".
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki