Różnica czasu podczas obrabiania na CNC i na konwencjonalnej
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Różnica czasu podczas obrabiania na CNC i na konwencjonalnej
Witam, nie wiem czy w odpowiednim dziale zadaję do pytanie, mam nadzieję że tak.
Potrzebuję kilka cennych dla mnie informacji które zastosuję w swojej pracy inż.
Mianowicie chodzi o zaoszczędzony czas podczas produkcji na tokarce CNC zamiast tokarki konwencjonalnej. Chodzi o produkcję sprężyny bramowej z drutu 6 mm, o długości 550 mm i średnicy zew. 40 mm. Na konwencjonalnej tokarce tokarz w ciągu godziny zrobił 10 sprężyn. Jak taka produkcja wyglądała by na tokarce CNC? Generalnie chodzi mi o różnicę czasową w produkcji 1 sztuki.
Z góry dzięki za odpowiedź!
Pozdrawiam
Potrzebuję kilka cennych dla mnie informacji które zastosuję w swojej pracy inż.
Mianowicie chodzi o zaoszczędzony czas podczas produkcji na tokarce CNC zamiast tokarki konwencjonalnej. Chodzi o produkcję sprężyny bramowej z drutu 6 mm, o długości 550 mm i średnicy zew. 40 mm. Na konwencjonalnej tokarce tokarz w ciągu godziny zrobił 10 sprężyn. Jak taka produkcja wyglądała by na tokarce CNC? Generalnie chodzi mi o różnicę czasową w produkcji 1 sztuki.
Z góry dzięki za odpowiedź!
Pozdrawiam
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Zbyt duży poziom abstrakcji. Niemniej przy zastosowaniu podajnika drutu i zautomatyzowaniu rozpoczynania i kończenia procesu wraz z odcinaniem wydajność CNC będzie większa. Jak zakładanie i zdejmowanie sztuki odbędzie się tak samo, wydajność będzie porównywalna - to prosty przejazd na posuwie mechanicznym zgranym z obrotami.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
To był żartMlKl pisze:Jak najbardziej - drut nawija się na trzpieniu wsadzonym w uchwyt, dla dłuższych sprężyn podpartym kłem. Nie jest to oczywiście podstawowe zadanie tokarki, ale zrobić się da i często się robi.

3-osie FADAL
Sinumeryk 810 i 840 tokarka
automaty krzywkowe aż do cnc
Kliknięcie pomógł jeszcze nikgo nie zabiło.
Chcesz potanić produkcję ( płacisz za efekty ) niedrogo pomogę!
Sinumeryk 810 i 840 tokarka
automaty krzywkowe aż do cnc
Kliknięcie pomógł jeszcze nikgo nie zabiło.
Chcesz potanić produkcję ( płacisz za efekty ) niedrogo pomogę!
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: Różnica czasu podczas obrabiania na CNC i na konwencjona
... nie wyglądałaby wcale.kylo pisze:.... Jak taka produkcja wyglądała by na tokarce CNC? ....

Gotowe sprężyny zamawia się (np.) tu; http://fcpk.pl/ ...... , a na tokarce CNC wykonuje się produkcję .
..... aby na chleb można było zarobić.
... mam takie same zdanie.DanAmigo pisze: To był żart. Ale tak na poważnie, jeśli w pracy inżynierskiej ktoś udowadnia przewagę tokarki CNC nad tokarką konwencjonalną przy produkcji sprężyn
to dla mnie lekka parodia. Ale cóż to moje zdanie.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Witam, rozumiem , że nieco dziwny przykład podałem, ale niestety był to jeden z niewielu przykładów jaki mogę podać, bo w wybranym przedsiębiorstwie wykonuje się (akurat spręzyny już kupują) niewiele produktów lub pod produktów na tokarce, a w pracy mam tylko wspomnieć, że wydajność na tokarce CNC jest zdecydowanie większa. Może macie jakieś lepsze propozycje które chętnie przeczytam i ew. wykorzystam w pracy :] Było by mi to bardzo pomocne.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
tokarka numeryczna charakteryzuje sie tym że łatwiej wykonać seryjne roboty i skomplikowanym detale w sensie że na numerycznej tokarce łatwiej wykoknać promienie i stożki. wybierz el. który jest seryjny ale i dokładny gdzie numeryczna maszyna dużo lepiej trzyma wymiar niż manualna do tego gdzie w tym detalu wymagana jest praca wiecej niż jednego narzedzia. nie wspomne juz o tokarkach z podwrzecionem i oprawkami napedzanymi . ten przykład z sprezynami jest kiepski na cnc. do tego służa specjalne maszynki do produkcji sprężyn. tokarka jest do toczenia a nie do nawijania drutu...