Witam
Mam do wykonania nieprzelotowy gwint trapezowy 10x1,5 na długości roboczej 25mm w wałku, na chwilę obecną wiercę i gwitnuję gwintownikiem TR10x1,5 ale mało jest to wydajne i gwint nie wychodzi na zamierzonej długości - opór na oprawce kompensacyjnej przez nadmiar wiórów, przez co trzeba stracić dużo czasu na ręcznym dociąganiu gwintu. Ma ktoś jakiś pomysł jak to wykonać efektywniej, może jakąś sprawdzoną metodę??
Gwint trapezowy TR10x1,5
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 2
Park maszynowy bogaty, 7 różnej wielkości tokarek numerycznych i 5 konwencjonalnych, do wykonania mam 200 sztuk na ten moment, gwintownik odpada o czym pisałem wyżej, wczoraj wysłałem kilka zapytań do moich dostawców narzędzi o podesłanie rozwiązania oraz coś podobnego do rozwiązania które mam na chwilę obecną w głowie znalazłem na stronie sandvika. Tutaj też piszę gdyż może jeszcze ktoś ma doświadczenie z wykonywaniem takiego gwintu i napisze jakąś dobrą warsztatową radę.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Jak masz numeryki to tylko narzędzie trzeba, ewentualnie na zwykłej też da radę tylko tokarz musi " mieć jaja"jw pisze:Park maszynowy bogaty, 7 różnej wielkości tokarek numerycznych i 5 konwencjonalnych, do wykonania mam 200 sztuk na ten moment, gwintownik odpada o czym pisałem wyżej, wczoraj wysłałem kilka zapytań do moich dostawców narzędzi o podesłanie rozwiązania oraz coś podobnego do rozwiązania które mam na chwilę obecną w głowie znalazłem na stronie sandvika. Tutaj też piszę gdyż może jeszcze ktoś ma doświadczenie z wykonywaniem takiego gwintu i napisze jakąś dobrą warsztatową radę.

3-osie FADAL
Sinumeryk 810 i 840 tokarka
automaty krzywkowe aż do cnc
Kliknięcie pomógł jeszcze nikgo nie zabiło.
Chcesz potanić produkcję ( płacisz za efekty ) niedrogo pomogę!
Sinumeryk 810 i 840 tokarka
automaty krzywkowe aż do cnc
Kliknięcie pomógł jeszcze nikgo nie zabiło.
Chcesz potanić produkcję ( płacisz za efekty ) niedrogo pomogę!