Poszukuję osoby firmy technologii do obróbki aluminium
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 6
Poszukuję osoby firmy technologii do obróbki aluminium
Witam wszystkich. Jestem tu nowy i całkiem zielony. Myślę, że osoby znające temat dużo szybciej rozwiążą mój problem.
Mam przed sobą do rozwiązania pewną konstrukcję. Potrzebuję zbudować taka maszynkę jak na
Jest to praska bez chłodzenia. Problem polega na tym, że szybko się grzeje i szukam sposobu jak ją ochłodzić. Pomyślałem o wyfrezowaniu/wycięciu kanałów chłodzących i podłączeniu wody. Kwestia czym, jak, gdzie? I tutaj liczę na Waszą pomoc i doświadczenie.
Ewentualnie zastanawiałem się również nad zbudowaniem formy i wylewaniem aluminium już w gotowy wzór.
Mam przed sobą do rozwiązania pewną konstrukcję. Potrzebuję zbudować taka maszynkę jak na
Jest to praska bez chłodzenia. Problem polega na tym, że szybko się grzeje i szukam sposobu jak ją ochłodzić. Pomyślałem o wyfrezowaniu/wycięciu kanałów chłodzących i podłączeniu wody. Kwestia czym, jak, gdzie? I tutaj liczę na Waszą pomoc i doświadczenie.
Ewentualnie zastanawiałem się również nad zbudowaniem formy i wylewaniem aluminium już w gotowy wzór.
Tagi:
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 6
Na pewno prościej. Dospawana rurka będzie miała małą styczność z blachą i tym samym będzie niewiele ciepła pochłaniała. Przepalenie rurki przy spawaniu rozszczelnią instalację i może ciec.piromarek pisze:
Będzie chyba prościej.
Ogniwa Peltiera są fajne, ale trzeba tak samo budować system chłodzenia do nich, a dodatkowo jeszcze dochodzi zasilanie.
Nadal frezowanie wydaje się najprostsze.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Nie koniecznie małą styczność.
Jak znajdziesz kogoś z tigiem kto to potrafi zrobić dobrze.
Lutowanie alu też jest możliwe.
W obu przypadkach styk powiększa sama spoina a i sama wężownica może składać się z zespołu równoległych , ciasno ułożonych rurek i będzie przypominała radiator.
Zobacz zresztą jaka jest powierzchnia styku poszczególnych skrzydełek w radiatorach.
Co z tego że powierzchnia blaszek jest duża jak stykają się z blokiem tylko swoją grubością.
Ostatecznie możesz bez frezarki napiłować równoległe kanały i zakryć je uszczelnionym deklem a nimi puścić chłodziwo.
pzdr
Jak znajdziesz kogoś z tigiem kto to potrafi zrobić dobrze.
Lutowanie alu też jest możliwe.
W obu przypadkach styk powiększa sama spoina a i sama wężownica może składać się z zespołu równoległych , ciasno ułożonych rurek i będzie przypominała radiator.
Zobacz zresztą jaka jest powierzchnia styku poszczególnych skrzydełek w radiatorach.
Co z tego że powierzchnia blaszek jest duża jak stykają się z blokiem tylko swoją grubością.
Ostatecznie możesz bez frezarki napiłować równoległe kanały i zakryć je uszczelnionym deklem a nimi puścić chłodziwo.
pzdr
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Nie lepiej po prostu przykręcić uszczelnioną ramkę dookoła górnej płyty i zakryć to z góry płytą aluminiową z wkręconymi króćcami dopływu i odpływu wody? Powstanie blok wodny jak w chłodzeniu procesorów.
Coś takiego, tylko u ciebie będzie to wielkości prasy:

Do tego wiadro z zimną wodą, rurki i mini pompka do oczka wodnego.
Coś takiego, tylko u ciebie będzie to wielkości prasy:

Do tego wiadro z zimną wodą, rurki i mini pompka do oczka wodnego.