korozja między stalą nierdzewną a Cu z olejem hydraulicznym

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
monika_88
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

korozja między stalą nierdzewną a Cu z olejem hydraulicznym

Post napisał: monika_88 » 21 mar 2013, 20:55

Witam,
Buduję chłodnicę, ściany naczynia będą ze stali nierdzewnej 2H13 czy coś takiego, w środku idzie skręcona miedziana rura, w rurze płynie woda ( z rzeki lub jeziora) między stalą a rurą chłodzi się olej hydrauliczny.
Wiem jednak, że oleje hydrauliczne hamują korozję, ale co w przypadku gdy mamy miedź i stal nierdzewną???
Wiem również, że gdyby zamiast oleju była woda pitna to taki układ by był ok, w przypadku wody brudnej już nie do końca ok, a co w przypadku oleju hydr. o temperaturze chyba ze 100 stopni

Tagi:

InzSpawalnik
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Re: korozja między stalą nierdzewną a Cu z olejem hydraulicz

Post napisał: InzSpawalnik » 10 kwie 2013, 11:59

monika_88 pisze:Witam,
Buduję chłodnicę, ściany naczynia będą ze stali nierdzewnej 2H13 czy coś takiego, w środku idzie skręcona miedziana rura, w rurze płynie woda ( z rzeki lub jeziora) między stalą a rurą chłodzi się olej hydrauliczny.
Wiem jednak, że oleje hydrauliczne hamują korozję, ale co w przypadku gdy mamy miedź i stal nierdzewną???
Wiem również, że gdyby zamiast oleju była woda pitna to taki układ by był ok, w przypadku wody brudnej już nie do końca ok, a co w przypadku oleju hydr. o temperaturze chyba ze 100 stopni
Kwestia zasadnicza do rozwiazania tego ciekawego zadania inzynierakiego jest ustalenie czy jest to woda z jeziora czy z rzeki ;) a teraz na powaznie, do czego ma sluzyc ta chlodnica ? Do oleju ? Jesli tak to czemu gdybasz o zastapieniu go woda pitna albo " brudna " ? Jesli miedzy dwoma metalami o roznych potencjalach znajdzie sie elektrolit to bedzie dochodzic do korozji elektrolitycznej. Z tego wzgledu lepszy jest olej. Ta wewnetrzna rurka z miedi ma sens ze wzgledu na przenikalnosci cieplna , przydatne zwlaszcza w przypadku chlodnic ale juz nierdzewla dla zewnetrznej nekoniecznie. Pozdro.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”