Panowie,
chcę w nowej maszynie splanować stół (ucieka mi 0,3mm mierząc przekątne narożniki). Stół ma powierzchnię 1000x800mm.
Mam kilka pytań:
1) Jakiego freza użyć (do dyspozycji mam akurat na stanie jednoostrzowe Dolfy węglikowe do aluminium w rozmiarach 12mm i 10mm)? Mam też mniejsze frezy ale wolałbym uniknąć zabawy jakąś 4ką.
2) chciałem zdjąć za pierwszym przejazdem 0,2mm i za drugim 0,1mm. Ma to sens czy to niepotrzebna zabawa?
3) Jaki posuw dać? Wstępnie chciałem ustawić 1200mm/min.
4) Nakładanie założylem narazie 50%.
4) Czy lać chłodziwo mocno, czy dać tylko mgłę, czy może w ogóle na sucho?
Przy powyżej opisanych parametrach czas programu wychodzi ca. 2h.
Cel jest oczywiście jeden; idelanie równy stół bez ząbkowania.
Będę wdzięczny za podpowiedź.
Planowanie stołu frezarki CNC/parametry
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Re: Planowanie stołu frezarki CNC/parametry
Nikt Ci nie wyczaruje parametrów, nie napisałeś co to za maszyna, jak sztywną to daj parametry z katalogu narzędzia, jak nie to trzeba zmniejszyć i tyle
-
- Lider FORUM (min. 2000)
To im mniejsze narzędzie tym lepiej. Puść i frezem fi2, trochę to potrwa, ale będzie znacznie równiej niż fi10, chyba, że masz wrzeciono ustawione absolutnie idealnie prostopadle w obu osiach.sebasbox pisze:idelanie równy stół bez ząbkowania.
Tylko zadbaj po drodze o to, żeby temperatura się nie zmieniała, bo jak obróbka ma trwać x godzin to nie wiem czy jakieś setki nie pouciekają od rozszerzalności cieplnej.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Maszyna sztywna, Certus 1080.
Avalyah, wiem że im frez mniejszy tym lepiej ale fi2 to to będzie się robiło 10-12h.
Generalnie zanim puszczę program to pozwolę żeby wrzeciono popracowało na sucho 30 min i nabrało temperatury a tym samym "docelowego" wymiaru.
A ja z chłodziwiem/mgłą, dawać?
Avalyah, wiem że im frez mniejszy tym lepiej ale fi2 to to będzie się robiło 10-12h.
Generalnie zanim puszczę program to pozwolę żeby wrzeciono popracowało na sucho 30 min i nabrało temperatury a tym samym "docelowego" wymiaru.
A ja z chłodziwiem/mgłą, dawać?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Czy tylko mi planowanie nowego stołu w nowej maszynie wydaje się herezją? Jeśli jest różnica w poziomie na stole to może znaczyć, że trzeba maszynę porządnie ustawić. Z tym, że zazwyczaj miałem do czynienia z maszynami powiedzmy "klasy premium" i nie wiem jak postępować z tymi tańszymi.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Jesteś pewien, że to stół a nie np. prowadnice?
Po splanowaniu może się okazać, że masz równy odstęp od wrzeciona, ale nie ma płaskiej powierzchni.
Po splanowaniu może się okazać, że masz równy odstęp od wrzeciona, ale nie ma płaskiej powierzchni.