proces technologiczny- błagam o pomoc!!!

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
załamana
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 7

proces technologiczny- błagam o pomoc!!!

Post napisał: załamana » 22 sty 2013, 00:13

Witam wszystkich :) mam do zrobienia proces technologiczny takiej części jak na zdjęciu niżej. Czy jest tu ktoś kto mógłby mi pomóc? Chociaż troszeczkę... Bo ja nie mam pojęcia od czego zacząć... :( Obrazek

Tagi:

Awatar użytkownika

Bri
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Bri » 22 sty 2013, 00:49

Przykładowo - bierzesz sobie odlew - coś jak to na rysunku ale większe i nieregularne, bo myślę że od tego trzeba będzie zaczać.
Najważniejsze to uzyskanie osi przelotowej - więc mocujesz to w tokarce i zaczynasz obróbkę, planujesz front i toczysz kształt od góry do kwadratowego kołnierza, na zewnątrz i wewnątrz (ale tylko te ok24mm), ale jeszcze nie na gotowo.
Obracasz element i robisz podobnie ze spodem. Teraz więcej wytoczysz w środku bo masz lepszy dostęp.
Osobiście wrzuciłbym to na frezarkę teraz żeby uzyskać kształt kwadratowy kołnierza wraz z jego grubością i czterema otworami (tak na jednej frezarce podczas jednego zamocowania).
Po tych zabiegach element wraca na tokarkę i jest już wykańczany na gotowo - wraz z chropowatościami i wymiarami tolerowanymi.

To takie moje podejście na chłopski rozum, ale ja się tam nie znam :) ja od rysunków i programowania laserów jestem.

Śląsk - Nierdzewka, Alloy, Laser, Gięcie, Excel

mike217
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: mike217 » 22 sty 2013, 00:51

Zacznij od zadania sobie pytania po co się tego uczysz?

Autor tematu
załamana

Post napisał: załamana » 22 sty 2013, 02:20

Dziękuję Bri za pomoc :) mike217 niestety na studiach mam przedmioty, które ogarniam i takie, których nie rozumiem. Akurat to nie jest moją mocną stroną, ale przedmiot trzeba jakoś zaliczyć :)

Awatar użytkownika

dudis69
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: dudis69 » 22 sty 2013, 05:14

załamana pisze: od czego zacząć...
Jako, że szkoda kupę materiału przerabiać na wióry, należało by zacząć od razu od prefabrykatu. W przypadku stali mogła by to być odkuwka na gorąco prosto z pod prasy.
Tak jak napisał Bri, najlepiej będzie kołnierz wykonać z odlewu, ... bo materiał to żeliwo. :wink:
Mając odlew zaczął bym od splanowania czoła i zatoczenia na ø80 jako bazy wg. szkicu, zgrubnie wykonał ø48 w (-). Głębokość tego stopnia i r. Po odwróceniu detalu w uchwycie toczenie czoła na długość całkowitą 80 i zgrubnie na fi 100 w (+) , następnie roztoczył bym otwór na ø32..., ø48..., ø68K7 (+ r i fazy). Grubość kołnierza jednostronnie na 16..., dalej r6..., i dopiero dokładnie na ø100H6. Ponownie odwrócenie detalu, roztoczenie z pasowaniem na ø48H9 (+fazy). Otwory 4x ø12 plus fazy wykonane na wiertarce stołowej. Dookólna faza 1x45° ( gratowanie) stanowisko ślusarskie. Sam obrys kw.168 r40, górną płaszczyznę i 11x45° kołnierza pozostawił bym bez obróbki, nie są to wymiary istotne technologicznie, a bardziej wynikowe dla odlewu.
IMHO najważniejsze są pasowania osadcze i przyleganie kołnierza przy dokręceniu do czegoś tam..., reszta wymiarów to kwestia wytrzymałości.
Wszystkie operacje wg. szkicu. :mrgreen:
To tak w skrócie...
Pozdrawiam Sławek

Awatar użytkownika

morghul
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3

Post napisał: morghul » 22 sty 2013, 11:19

Tak mi się przypomniało. Na polibudzie na zajęciach chłopaki przekazywali sobie dysk twardy żeby jeden drugiemu przegrał filmy (jeszcze w czasach gdzie nagrywarki DVD były rzadkością) a jedna z koleżanek na widok dysku zapytała: Co to?
Rzecz działa się na szczecińskiej polibudzie, kierunek elektronika i telekomunikacja ;)

Załamana, może jednak resocjalizacja albo pedagogika?

rc666
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: rc666 » 22 sty 2013, 13:58

Panowie!!
Przypuszczam ze chodzi o to jak ma wygladac taki proces technologiczny.
Jak wyglada dokumentacja.
Nie ma głupich pytań, są tylko głupcy którzy ich nie zadają...

CAxxx
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

Post napisał: CAxxx » 22 sty 2013, 15:48

W książce M. FELD "Projektowanie procesów technologicznych typowych czesci maszyn" znajdziesz jak to zrobić.

Awatar użytkownika

morghul

Post napisał: morghul » 22 sty 2013, 15:50

rc666 pisze:Panowie!!
Przypuszczam ze chodzi o to jak ma wygladac taki proces technologiczny.
Jak wyglada dokumentacja.
Ja przypuszczam że Panowie doskonale o tym wiedzą tylko sobie zadrwili ;)

Autor tematu
załamana

Post napisał: załamana » 22 sty 2013, 17:04

morghul pisze:Tak mi się przypomniało. Na polibudzie na zajęciach chłopaki przekazywali sobie dysk twardy żeby jeden drugiemu przegrał filmy (jeszcze w czasach gdzie nagrywarki DVD były rzadkością) a jedna z koleżanek na widok dysku zapytała: Co to?
Rzecz działa się na szczecińskiej polibudzie, kierunek elektronika i telekomunikacja ;)

Załamana, może jednak resocjalizacja albo pedagogika?

Studiuję edukację techniczno-informatyczną, więc jest to kierunek częściowo pedagogiczny tak jak chciałam :) niestety ta druga część przedmiotów technicznych nie przypadła mi do gustu :D

Dziękuję wszystkim za pomoc :) troszkę mi się rozjaśniło, aczkolwiek pewnie jeszcze nad tym posiedzę zanim oddam proces panu profesorowi :D

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”