proces wałka, obróbka otworu
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
proces wałka, obróbka otworu
...
Ostatnio zmieniony 12 sty 2013, 16:33 przez intrygantka, łącznie zmieniany 1 raz.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Nie wiem czy ktoś odwali za Ciebie całą robotę, proponuję od razu udać się na gumtree i szukać wykonawcy, a z tym może być nawet ciężko. Studiujesz zapewne inżyniera więc uruchom zmysł inżynierski i zrób sama albo analogicznie na podstawie czyjegoś projektu. Powodzenia
[ Dodano: 2013-01-03, 13:17 ]
P.S. Twój nick nie zachęca do pomocy, to nie gimnazjum - takie coś tylko może kogoś wkórzyć.
[ Dodano: 2013-01-03, 13:17 ]
P.S. Twój nick nie zachęca do pomocy, to nie gimnazjum - takie coś tylko może kogoś wkórzyć.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Ona ma zrobić cały proces technologiczny tego wałka, zabieg po zabiegu, dla każdego obliczone parametry. Całego. Przynajmniej tak wynika z treści 1 posta i z programu studiów jesli dobrze pamietam. Powinna jeszcze wrzucić kartkę z tą tabelką na całą strone gdzie to sie wypełnia, chyba że mają to naskrobać na zwykłej kartce A4
Co do zabiegów 1 i dalej 2,3,4 - czy nie zapomniałaś czegoś umieścić?
Swoja drogą Twój nick brzmi jak wzbudzanie zainteresowania u chłopaków na....niewiem.... orginalność? Sory, zawsze byłem cięty na laski które chcą odnosić korzyści ze wzgledu na swoją płeć, urodę itd. Poprostu tak mam i to mnie razi... W średniej potrafiłem po 2 sekundach wyczuć o co lasce chodzi - czy kogoś podrywa, czy ma jakiś interes do kogoś...ahhh ten dar.... i to zdziwienie na ich twarzach jak nie osiągają tego co chcą
Dlatego po Twoim nicku mozna wiele wywnioskować. To raz. Dwa - na studiach miałem koleżanke - jak w pysk strzelił (za przeproszeniem) te same pytania, no tylko ona przynajmniej miała zawsze komplet materiałów. I zawsze pusta kartkę do procesów technologicznych w razie napisania jakichś głupot. Chociaż jak toczenie wyglada to nie wiedziała.
[ Dodano: 2013-01-06, 03:19 ]
Aha, intrygantko
Czy ten proces nie powinien być wykonywany na tokarce a ściecia dopiero na frezarce? Czy nie podawał prowadzacy przypadkiem wcześniej literek oznaczających tokarkę ? Rozumiem że Ci się zapomniało zanotowac, zawsze jak sie nie wie na początku o co biega to jakieś literki uciekną....sie ich nie usłyszy
Zdarza się każdemu
Co Ty w ogóle studiujesz i na jakiej specjalności?

Swoja drogą Twój nick brzmi jak wzbudzanie zainteresowania u chłopaków na....niewiem.... orginalność? Sory, zawsze byłem cięty na laski które chcą odnosić korzyści ze wzgledu na swoją płeć, urodę itd. Poprostu tak mam i to mnie razi... W średniej potrafiłem po 2 sekundach wyczuć o co lasce chodzi - czy kogoś podrywa, czy ma jakiś interes do kogoś...ahhh ten dar.... i to zdziwienie na ich twarzach jak nie osiągają tego co chcą

[ Dodano: 2013-01-06, 03:19 ]
Aha, intrygantko

Co Ty w ogóle studiujesz i na jakiej specjalności?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Będą musieli najpierw dobrać narzędzia np. http://www.coroguide.com/ tam dla każdego narzędzia są proponowane parametry skrawania nimi można się kierować do reszty obliczeń.rc666 pisze:1. Gdzie jest to sciecie L=12?
2. Co to jest zabieg 2.3.4.?
3. Co to jest V,n,p?
4. Czy ty studjujesz w muzemu techniki? Mamy XXI wiek a nie pocztek XX w.
5. Dokladnie co masz zrobic????
intrygantka
Jeżeli masz do wykonania proces technologiczny, to musiałaś już mieć jakieś laboratoria z maszyn do obróbki skrawaniem. Pomoże Ci:
Jerzy Wodecki- Podstawy projektowania procesów technologicznych części maszyn.
lub
M. Feld - Podstawy projektowania procesów technologicznych typowych części maszyn.
W tych książkach szukasz ramowych procesów technologicznych. "Podstawiasz" swój wałek pod taki proces. Idziesz na konsultacje do prowadzącego, poprawiasz co miałaś źle. Idziesz znowu i tak aż do zakończenia.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Taki wałek można zrobić przynjamniej dwa sposobyMam do wykonania proces technologiczny wałka. Jestem całkiem zielona w tym ;/ Nie wiem jak wykonać frezowanie ścięć:

Pierwszy (kosmiczny):
W dzisiejszych czasach mozliwe jest wykonanie takiego elementu na jednej maszynie (jakiejś tokarko-frezarco-szlifierce), którą dysponuje "pare" zakładów w Polsce

Drugi (bardziej przyziemny):
Wykonać w kilku operacjach na różnych maszynach.
Czyli:
1. Cięcie pręta d25 (czyli fi) na długość L=153 (NP. PIŁA TAŚMOWA)
2. Planowanie czół na L=150 i nakiełkowanie (NP. NAKIEŁCZARKA, WYTACZARKA, TOKARKA)
3. Toczenie zgrubne, kształtujące, wykończające (z naddatkiem pod szlif na średnicy fi20), wykonanie gwintu Tr 18x4 (NP. TOKARKA)
4. Wiercenie otworu d6 (NP. WYTACZARKA)
5. Frezowanie kwadratu 14 (NP. FREZARKA PIONOWA)
6. Szlif średnicy fi20 f7 (NP. SZLIFIERKA DO WAŁKÓW)
7. Kontrola jakości (NP. LUDEK Z SUWMIARKĄ I MIKROMETREM)
Jeśli chodzi o parametry.
Prędkość v dobiera się z katalogu narzędzi.
Cała reszta tak jak pisze @rc666 wylicza się ze wzorów:
n=v*1000/pi*d
p/min= n * p/obr
p/obr = (w zależności od rodzaju obróbki, materiału, głębokości skrawania)
ap (głębokość skrawania) = (w zależności od rodzaju obróbki, materiału)
Wszystko znajdziesz w literaturze o której pisze @Adrian M.
No i abstrachując

Przejrzyj forum a na bank coś znajdziesz.
pozdrawiam
"Nie liczy się wiedza, tylko wyobraźnia" Albert Einstein