Frezować czy walcować
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Frezować czy walcować
Muszę wykonać pręt taki jak w załączniku.
Materiał stal nierdzewna 304.
Obecnie wykonywałem go frezując pręty o długości 3m na 10 mocowań.
Jedna partia to 140mb
Zastanawiałem się czy dało by radę walcować potrzebny kształt na walcarce na zimno?
Dla utrudnienia dodam, że 3 najszersze krawędzie muszą być polerowane.
Materiał wyjściowy stal nierdzewna kwadrat 8x8mm.
Materiał stal nierdzewna 304.
Obecnie wykonywałem go frezując pręty o długości 3m na 10 mocowań.
Jedna partia to 140mb
Zastanawiałem się czy dało by radę walcować potrzebny kształt na walcarce na zimno?
- Załączniki
-
- profil.jpg (11.39 KiB) Przejrzano 1667 razy
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Re: Frezować czy walcować
Nie znam się na walcowaniu ale czy czasem materiał nie będzie się odkształcał.einstein pisze: Zastanawiałem się czy dało by radę walcować potrzebny kształt na walcarce na zimno?
Już nie frezujesz?? Masz jakieś szczególne wymagania co do wymiarów i warunków prostopadłości i równoległości?
Jaką masz maszynę że bawiłeś się po 30cm. Jaka częstotliwość partii. Może opłaca się zamówić takie cudo w hucie i tylko polerować.einstein pisze: Obecnie wykonywałem go frezując pręty o długości 3m na 10 mocowań.
Jedna partia to 140mb
-
- Kontakt:
Nie chcę tego frezować, bo trwa to niemiłosiernie długo.
Frezuję po 650mm na 1 przejazd, 5 przejazdów na każdą stronę.
Nie wiem kiedy będzie następna partia i czy będzie tak jak ta czy inna. Walcowanie wg mnie poszło by dużo szybciej i z lepszą powtarzalnością.
Materiał na pewno się odkształci, wg mnie powinien się wydłużyć. I tyle z mojego teoretyzowania, bo wolę by się któryś z fachowców wypowiedział.
Frezuję po 650mm na 1 przejazd, 5 przejazdów na każdą stronę.
Nie wiem kiedy będzie następna partia i czy będzie tak jak ta czy inna. Walcowanie wg mnie poszło by dużo szybciej i z lepszą powtarzalnością.
Materiał na pewno się odkształci, wg mnie powinien się wydłużyć. I tyle z mojego teoretyzowania, bo wolę by się któryś z fachowców wypowiedział.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
.... a masz gdzie wykonać próby ?einstein pisze:... Walcowanie wg mnie poszło by dużo szybciej i z lepszą powtarzalnością....
Moim zdaniem pozioma frezarka manual , trzpień z podtrzymką , dwa frezy tarczowe na płytki , tulejka dystansowa pomiędzy nimi i temat przejazdów skrócony o 1/2.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Też tak pomyślałem. (frezarka niekoniecznie musi być konwencjonalna- zapomina się o starych dobrych konstrukcjach z poziomym wrzecionem).WZÓR pisze:Moim zdaniem pozioma frezarka manual , trzpień z podtrzymką , dwa frezy tarczowe na płytki , tulejka dystansowa pomiędzy nimi i temat przejazdów skrócony o 1/2.
Jakby tak jeszcze dołożyć jakiś podajnik, to można by frezować w sposób ciągły

-
- Kontakt:
Pomysł świetny, a jak trzymamy materiał? Obecnie frezowałem tak, że miałem 2 płaskowniki 100x15, ten na dole był zamocowany na stałe i przed pracą przefrezowany, a górny dociskający pręt na całej długości obrabianej, dociągany 4 śrubami.WZÓR pisze: Moim zdaniem pozioma frezarka manual , trzpień z podtrzymką , dwa frezy tarczowe na płytki , tulejka dystansowa pomiędzy nimi i temat przejazdów skrócony o 1/2.
Mariusz.
Na szczęście mam starą manualną frezarkę poziomą z głowicą pionową.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Na dwa imadła i podparcie jakieś na całej długości pomiędzy imadłami (moze nawet z rowkiem) Zależy co będzie potrzebne i jak to będzie sztywne.einstein pisze:Pomysł świetny, a jak trzymamy materiał?
Nie będzie sił na boki jak przy bombardowaniu głowicą.
PS
W pierwszej chwili pomyślałem o stole magnetycznym, ale to kwasiak...
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
A tak ...... miękkie szczęki z podebraniem.einstein pisze:Pomysł świetny, a jak trzymamy materiał? ....WZÓR pisze: Moim zdaniem pozioma frezarka manual , trzpień z podtrzymką , dwa frezy tarczowe na płytki , tulejka dystansowa pomiędzy nimi i temat przejazdów skrócony o 1/2.
Mariusz.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Wyfrezuj sobie w stalowym klocku rowek 8x8, daj z góry dwie rolki na sprężynach, żeby trzymały od góry przed i za zespołem frezów tarczowych. Przed klockiem daj dwie rolki po bokach, również dociskane sprężyną i napędzane np z silniczka od wycieraczek samochodowych. Do tego dwa dwumetrowe blaty, żeby było po czym prowadzić materiał, i będziesz tylko podawał i odbierał kolejne pręty.
I ogólnie do tego bym zrobił całą maszynkę - dojdą dwa łożyska z podstawami, kawałek wałka, dwa koła pasowe i silnik, ale jak ma to być robione cześciej, to się zwróci w momencie, a odejdzie ustawianie i przezbrajanie frezarki co chwila. A tu nie trzeba dużo na taką obróbkę.
I ogólnie do tego bym zrobił całą maszynkę - dojdą dwa łożyska z podstawami, kawałek wałka, dwa koła pasowe i silnik, ale jak ma to być robione cześciej, to się zwróci w momencie, a odejdzie ustawianie i przezbrajanie frezarki co chwila. A tu nie trzeba dużo na taką obróbkę.