Wybór narzędzia podcięcie B
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
Wybór narzędzia podcięcie B
Witam jestem nowy na forum, jeśli źle umieściłem post to przepraszam. Mam problem jakim narzędziem wykonuje się podcięcia B podczas toczenia ? Czy mogą być to płytki V, o kącie ostrza 30 deg ? Z góry dziękuję za odpowiedz. Potrzebne jest mi to do wykonania projektu technologicznego wałka.
Tagi:
-
-
.
[ Dodano: 2012-11-23, 17:40 ]
To te płytki się nadają czy takie podcięcia wykonuje się czymś innym? Na zajęciach prowadzący mówił nam, że są takie gotowe noże czy płytki o kształcie podcięcia i wykonując posuw na odpowiedniej długości otrzymujemy podcięcie B, a z kolei drugi prowadzący mówił, że na konwencjonalnych obrabiarkach ciężko jest to wykonać i wykonuję się to na numerycznej ile ludzi tyle teorii. Szukałem w necie takich płytek, ale nie znalazłem.
[ Dodano: 2012-11-23, 17:40 ]
To te płytki się nadają czy takie podcięcia wykonuje się czymś innym? Na zajęciach prowadzący mówił nam, że są takie gotowe noże czy płytki o kształcie podcięcia i wykonując posuw na odpowiedniej długości otrzymujemy podcięcie B, a z kolei drugi prowadzący mówił, że na konwencjonalnych obrabiarkach ciężko jest to wykonać i wykonuję się to na numerycznej ile ludzi tyle teorii. Szukałem w necie takich płytek, ale nie znalazłem.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Są bo znalazłem
Nie mam styczności z praktyczną obróbką skrawaniem więc Ci nie powiem czy płytka V będzie dobra. Wg mnie nie, ale poczekaj na opinie innych.
Ja użyłbym gotowych płytek, zwłaszcza że idzie ten dobór płytek do jakiegoś projektu na uczelnię.
http://www.coroguide.com/
Kolejno:
Szukanie zastosowania
Toczenie
Przecinanie i toczenie rowków
Podcinanie
Płytka CoroCut, mocowanie śrubą /Płytki Q-Cut mocowane śrubą, krótki ap / Top-Lok
...
Znajdź tylko oznaczenia poszczególnych symboli w tabelce

Ja użyłbym gotowych płytek, zwłaszcza że idzie ten dobór płytek do jakiegoś projektu na uczelnię.
http://www.coroguide.com/
Kolejno:
Szukanie zastosowania
Toczenie
Przecinanie i toczenie rowków
Podcinanie
Płytka CoroCut, mocowanie śrubą /Płytki Q-Cut mocowane śrubą, krótki ap / Top-Lok
...
Znajdź tylko oznaczenia poszczególnych symboli w tabelce
Scientists dream about doing great things. Engineers do them.
James A. Michener
James A. Michener
-
Wybrałem płytkę do podcięć (Sandvic Coromant N151.2-A185-40-4G 1125
), może dobrą. Ale teraz mam inne pytanie dotyczące poniekąd tego podcięcia B, czy z 50 mm od zabieraka wystarczy tokarzowi do toczenia ?Czy operacja 2 i 5 mogą być wykonane w tym zamocowaniu? Czy lepiej zmienić zamocowanie ?. Dla zobrazowania przesyłam zdjęcie.
http://imageshack.us/photo/my-images/87/waek.jpg/
), może dobrą. Ale teraz mam inne pytanie dotyczące poniekąd tego podcięcia B, czy z 50 mm od zabieraka wystarczy tokarzowi do toczenia ?Czy operacja 2 i 5 mogą być wykonane w tym zamocowaniu? Czy lepiej zmienić zamocowanie ?. Dla zobrazowania przesyłam zdjęcie.
http://imageshack.us/photo/my-images/87/waek.jpg/
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Ja dodam od siebie, że są takie specjalne płytki do robienia tego wyjścia gwintu na manualnej tokarce.. tak jak ktoryś tam profesor Ci mówił..Tu masz katalog strona 156...
A co do samego detalu to ja bym go toczył z 2 zamocowań..
Zaczynasz od toczenia podcięcia.. a chyba powinieneś zacząć od toczenia samej średnicy tu gdzie jest to podcięcie??
A co do samego detalu to ja bym go toczył z 2 zamocowań..
Zaczynasz od toczenia podcięcia.. a chyba powinieneś zacząć od toczenia samej średnicy tu gdzie jest to podcięcie??
-