Rzeczywiste wymiary frezów
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Rzeczywiste wymiary frezów
Mam pytanie dotyczące rozmiarów frezów, chodzi mi o to że frezem jednego producenta o średnicy np fi8 wykonując pojedyncze przejście, otrzymamy rowek o szerokości 8mm a innym ok 7,9mm. Mój problem dotyczy frezu palcowego kulistego.
Zakupiłem kiedyś frez fi6 i wykonałem jedno przejście frezarką. W wykonanym rowku chciałem umieścić kulkę łożyskową fi6 i niestety nie zmieściła się w rowku.
Czy są jakieś dodatkowe parametry które określają rzeczywisty wymiar obrobionego materiału? Jest to dla mnie istotna sprawa ponieważ wykonałem pomiar powierzchni czujnikiem zegarowym którego końcówkę wyposażyłem w kulkę fi 6. Chciałem ją skopiować frezem o takiej samej średnicy lecz nie udało mi się ze względu na mniejszy promień frezu (teoretycznie miał mieć średnicę 6mm). Wolałbym kupić odpowiedni frez niż dorabiać kulkę i ponownie mierzyć wykonując ok 5500 pomiarów.
Zakupiłem kiedyś frez fi6 i wykonałem jedno przejście frezarką. W wykonanym rowku chciałem umieścić kulkę łożyskową fi6 i niestety nie zmieściła się w rowku.
Czy są jakieś dodatkowe parametry które określają rzeczywisty wymiar obrobionego materiału? Jest to dla mnie istotna sprawa ponieważ wykonałem pomiar powierzchni czujnikiem zegarowym którego końcówkę wyposażyłem w kulkę fi 6. Chciałem ją skopiować frezem o takiej samej średnicy lecz nie udało mi się ze względu na mniejszy promień frezu (teoretycznie miał mieć średnicę 6mm). Wolałbym kupić odpowiedni frez niż dorabiać kulkę i ponownie mierzyć wykonując ok 5500 pomiarów.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Jak tylko chce powiedziec jako ciekawostke. Jezeli robisz rowek i chcesz zeby byl dikladnie wykonany to zrob go na dwa przejscie. Najpierw jedna strona potem gruga strona. Poza tym rozne frezy moga sie roznie zachowywac w materiale. A moze problem jest w obrabianym materiale a konkretnie w jego strukturze wewnetrznej.
Nie ma głupich pytań, są tylko głupcy którzy ich nie zadają...
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Witam,
Frezy normalnych firm (nie z marketu
) wykonuje się zwykle na h7 - chyba, że zaznaczono inaczej. Zupełnie czym innym jest kulistość freza kulistego - nie zawsze musi być bardzo okrągły. Warunki skrawania na czole takiego freza, też są bardzo kiepskie - frezy kuliste najlepiej używać pracując pod kątem. Materiał nieco sprężynuje - wymiar nie musi byc taki sam, jak wymiar freza (może być także większy) i zależy to od materiału jak i geometrii freza. Jeżeli te rowki mają być dokładne to ja bym próbował frezem walcowym (nasadzanym) profilowym - łatwiej kupić dokładniejszy.
Frezy normalnych firm (nie z marketu

-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Re: Rzeczywiste wymiary frezów
Użyj kompensacji G41/ G42 i wymiar będzie OK.michal pisze: ...Czy są jakieś dodatkowe parametry które określają rzeczywisty wymiar obrobionego materiału?...
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Kontakt:
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, w moim przypadku kompensacja narzędzia chyba nie zda egzaminu.
Muszę obrobić tuleję o średnicy 28mm na ok 1/4 swojego obwodu i długości 44mm tak żeby na początku promień wynosił 13,5mm a na końcu 12,5mm. Zdecydowałem się na przejście co 0,2mm. Chciałbym zaznaczyć że jest to (przynajmniej dla mnie) dość skomplikowane ponieważ nie jest to stożek i nie jest możliwe opisanie ruchu frezu żadnym wzorem matematycznym. Na dodatek parametr osi Z w każdym punkcie jest inny.
Widzę że nie pozostaje mi chyba nic innego jak usiąść przy tokarce i próbować dotoczyć kulę lub coś podobnego do niej (mam dorobiony prowizoryczny przyrząd do toczenia kul) co uda mi się dopasować do rowka wykonanego moim frezem, następnie dokonać kolejnego pomiaru czujnikiem z zamontowaną dorobioną kulką.
Moja koncepcja opiera się na napisaniu G-kodu na podstawie wyników pomiarów.
Mam czujnik z możliwością podłączenia go pod USB i ustawieniem sczytywania danych do pliku txt więc nie będę musiał ręcznie zapisywać każdego z ok 5500 pomiarów.
Muszę obrobić tuleję o średnicy 28mm na ok 1/4 swojego obwodu i długości 44mm tak żeby na początku promień wynosił 13,5mm a na końcu 12,5mm. Zdecydowałem się na przejście co 0,2mm. Chciałbym zaznaczyć że jest to (przynajmniej dla mnie) dość skomplikowane ponieważ nie jest to stożek i nie jest możliwe opisanie ruchu frezu żadnym wzorem matematycznym. Na dodatek parametr osi Z w każdym punkcie jest inny.
Widzę że nie pozostaje mi chyba nic innego jak usiąść przy tokarce i próbować dotoczyć kulę lub coś podobnego do niej (mam dorobiony prowizoryczny przyrząd do toczenia kul) co uda mi się dopasować do rowka wykonanego moim frezem, następnie dokonać kolejnego pomiaru czujnikiem z zamontowaną dorobioną kulką.
Moja koncepcja opiera się na napisaniu G-kodu na podstawie wyników pomiarów.
Mam czujnik z możliwością podłączenia go pod USB i ustawieniem sczytywania danych do pliku txt więc nie będę musiał ręcznie zapisywać każdego z ok 5500 pomiarów.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Wspomaganie CAD/CAM (obróbka 3D) w tym przypadku pomoże.michal pisze:...
Muszę obrobić tuleję o średnicy 28mm na ok 1/4 swojego obwodu i długości 44mm tak żeby na początku promień wynosił 13,5mm a na końcu 12,5mm. Zdecydowałem się na przejście co 0,2mm. Chciałbym zaznaczyć że jest to (przynajmniej dla mnie) dość skomplikowane ponieważ nie jest to stożek i nie jest możliwe opisanie ruchu frezu żadnym wzorem matematycznym. Na dodatek parametr osi Z w każdym punkcie jest inny....
P.S.
Wrzuć rysunek , to zobaczę co da się zrobić.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Kontakt:
Niestety rysunek nie istnieje. Muszę wykonać tuleję taką jak na pierwszym i drugim zdjęciu na podstawie pomiaru drewnianej płytki zamieszczonej na trzecim.

To już moje kolejne podejście na przestrzeni ostatnich ośmiu lat. Zacząłem od zlecenia skanowania skanerem dotykowym 3D, obróbką CAD/CAM i zleceniem wykonania w profesjonalnej firmie. Niestety podobno programy podczas przekształceń nieznacznie modyfikują tworzoną powierzchnię z chmury punktów. Dodatkowym problemem jest to że mało kto podejmuje się kilkugodzinnej zabawy przy obróbce CAD i wykonania jednej sztuki. Mnie zaś znudziło się płacenie za każdym razem i odkładanie do szuflady niesatysfakcjonujących mnie elementów. Może zły efekt to brak kompetencji człowieka?
Wykonanie zlecałem w dwóch firmach i żadnej nie udało się tego zrobić dobrze.
Obecnie moją ideą jest wyeliminowanie wszelkich czynności które mogłyby spowodować zniekształcenie np. w pomiarze, tworzeniu powierzchni itd. czyli CAD/CAM. Dlatego czujnik zegarowy zamontowałem do swojej maszynki (amatorskiej), na niej dokonałem pomiaru i na niej wykonywałem detal. Bezpośrednio z pomiarów tworzyłem G-kod (przejście frezu co 0,2mm, pomiar co 0,5mm) Wydaje mi się że błędy maszyny podczas pomiaru pokryją się z błędami podczas frezowania i powinno być w miarę dobrze pod warunkiem że promień frezu i promień kulki na końcu czujnika będą takie same.
Najlepszym chyba rozwiązaniem byłoby wykonanie pomiaru i wyfrezowanie go na frezarce z osią obrotową, czujnik i frez stykałyby się zawsze w najwyższym punkcie obrabianego detalu lecz w tym momencie oś obrotowa to dla mnie za duży wydatek.

To już moje kolejne podejście na przestrzeni ostatnich ośmiu lat. Zacząłem od zlecenia skanowania skanerem dotykowym 3D, obróbką CAD/CAM i zleceniem wykonania w profesjonalnej firmie. Niestety podobno programy podczas przekształceń nieznacznie modyfikują tworzoną powierzchnię z chmury punktów. Dodatkowym problemem jest to że mało kto podejmuje się kilkugodzinnej zabawy przy obróbce CAD i wykonania jednej sztuki. Mnie zaś znudziło się płacenie za każdym razem i odkładanie do szuflady niesatysfakcjonujących mnie elementów. Może zły efekt to brak kompetencji człowieka?
Wykonanie zlecałem w dwóch firmach i żadnej nie udało się tego zrobić dobrze.
Obecnie moją ideą jest wyeliminowanie wszelkich czynności które mogłyby spowodować zniekształcenie np. w pomiarze, tworzeniu powierzchni itd. czyli CAD/CAM. Dlatego czujnik zegarowy zamontowałem do swojej maszynki (amatorskiej), na niej dokonałem pomiaru i na niej wykonywałem detal. Bezpośrednio z pomiarów tworzyłem G-kod (przejście frezu co 0,2mm, pomiar co 0,5mm) Wydaje mi się że błędy maszyny podczas pomiaru pokryją się z błędami podczas frezowania i powinno być w miarę dobrze pod warunkiem że promień frezu i promień kulki na końcu czujnika będą takie same.
Najlepszym chyba rozwiązaniem byłoby wykonanie pomiaru i wyfrezowanie go na frezarce z osią obrotową, czujnik i frez stykałyby się zawsze w najwyższym punkcie obrabianego detalu lecz w tym momencie oś obrotowa to dla mnie za duży wydatek.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Witammichal pisze:... Zacząłem od zlecenia skanowania skanerem dotykowym 3D, obróbką CAD/CAM i zleceniem wykonania w profesjonalnej firmie. ...
Detal nie jest aż tak skomplikowany , aby wykonywać skan.
Wystarczy znaleźć osobę biegle posługującą się (np.) programem Solid Works , która na podstawie detalu wykona model 3D.
Ja na swoim etapie nauki w/w programu potrafię wykonać ten model tak (przepraszam za proporcje

.... niestety , ale takiego przejścia jeszcze nie zrobię.... Muszę obrobić tuleję o średnicy 28mm na ok 1/4 swojego obwodu i długości 44mm tak żeby na początku promień wynosił 13,5mm a na końcu 12,5mm. ....
p.s.
... jak już wspomniałem o Solid Works , to szukaj pomocy tu;

lub na naszym Forum tu;

O obróbce nie piszę ...... jak będzie model , to napisanie programu zajmuje chwilę / moment.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Lider FORUM (min. 2000)
To jest podstawowe przekształcenie - powierzchnia krzywoliniowa oparta na łuku R1 i R2 i odległosci S pomiedzy nimi.WZÓR pisze:.... niestety , ale takiego przejścia jeszcze nie zrobię.... Muszę obrobić tuleję o średnicy 28mm na ok 1/4 swojego obwodu i długości 44mm tak żeby na początku promień wynosił 13,5mm a na końcu 12,5mm. ....
Edytor EC lub Acad.