frezowanie kwadratów w aluminium
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
frezowanie kwadratów w aluminium
Witam Was. Proszę o pomoc. Mam do wyfrezowanie na głębokość 1mm w aluminiowej blasze gr.3mm siatki kwadratów o wymiarach 25x25mm i rozstawie 40mm. Format blachy 1,25m x 2,5m. Frezuje to średnica 5mm i czas wykonania tego zadania wynosi prawie 2h. Co mógłbym zrobić zeby wykonac to zadanie szybciej? Mysle nad zastosowaniem szerokich frezów do obróbki zgrubnej a nastepnie cieńszego freza to wykonania narozników kwadratów.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
A co tu jest do robienia wstępnie? Jak objedzie kontur frezem 5, to w środku na dwa ruchy tym frezem zostaje. Zanim wymieni narzędzie, to tym fi5 już obleci. Przecież to tylko Z-1- więc posuw jest rzędu kikaset mm a w alu to i powyżej tysiąca.Psikus pisze:tak jak piszesz, zakładaj większego freza zrób wstępnie (wybierz mięsko) , a poźniej frezem fi 5 zrób kontur na gotowo
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Panowie a może inaczej. Dlaczego męczyć frezy.
!. wiercisz naroża wiertlem 2 lub jakim chcesz, zależy od promienia na narożach
2. frezujesz sam kontur frezem 2.5 lub 3 (dla wiertla 2) tak żeby nie było resztek w rogach.
nie wybierasz całego materiału 25x25 dzięki czemu oszczędzasz czas i narzędzia.
Wszystko rozpisujesz przyrostowo i opisujesz w LBL następnie najazd na punkt i CALL LBL, tak przynajmniej bym zrobił dla HH530
Pozdrawiam
nie doczytałem że głęboko na 1mm
!. wiercisz naroża wiertlem 2 lub jakim chcesz, zależy od promienia na narożach
2. frezujesz sam kontur frezem 2.5 lub 3 (dla wiertla 2) tak żeby nie było resztek w rogach.
nie wybierasz całego materiału 25x25 dzięki czemu oszczędzasz czas i narzędzia.
Wszystko rozpisujesz przyrostowo i opisujesz w LBL następnie najazd na punkt i CALL LBL, tak przynajmniej bym zrobił dla HH530
Pozdrawiam
nie doczytałem że głęboko na 1mm
Ostatnio zmieniony 19 sie 2012, 21:02 przez rafglow, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Chyba z tymi posuwami to nie tak jak piszesz skoro robi to 2 godziny. Wymiana narzędzia na CNC to sekundy i rozłożenie na dwa narzędzia też da efekt może nie przy pierwszym arkuszu blachy ale poźniej.CFA pisze: A co tu jest do robienia wstępnie? Jak objedzie kontur frezem 5, to w środku na dwa ruchy tym frezem zostaje. Zanim wymieni narzędzie, to tym fi5 już obleci. Przecież to tylko Z-1- więc posuw jest rzędu kikaset mm a w alu to i powyżej tysiąca.
Ja jednak bym założył większego freza zrobił środek, zostawił po 0.5 mm na kontur na gotowo (wiadomo w narożach wyjdzie ciut więcej

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
A z moich rachunków wynika, że jeśli wystarcza mu promień w narożu od freza 5 to on ma tam około 730 kwadratów i w każdym około 150mm drogi co daje około 110000mm i na dwie godziny to jest bez przelotów G00 posuw około 900-950.Psikus pisze:Chyba z tymi posuwami to nie tak jak piszesz skoro robi to 2 godziny. Wymiana narzędzia na CNC to sekundy i rozłożenie na dwa narzędzia też da efekt może nie przy pierwszym arkuszu blachy ale poźniej.
Więc tyle ma teraz. Ja jak idiota pomyślałem o zmianie narzędzia po każdym kwadracie.
Więc może jak skróci drogę w kwadracie to nieco zaoszczędzi. Zakładam, że się nie udławi jego wrzeciono przy D16/D12i Z-1.
[ Dodano: 2012-08-17, 22:12 ]
A co ze środkiem?Jest na głebokość tylko 1mm - nie na wylot.rafglow pisze:nie wybierasz całego materiału 25x25 dzięki czemu oszczędzasz czas i narzędzia.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki