Parametry
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Parametry
hej mam pytanie jakie parametry dalibyście na freza na 4 płytki ø16 .Materiał obrabiany to aluminium , Frez wysunięty jest ok 75mm ?? Głębokość skrawania 5mm. Producent podaje ok 6tys obroty a posuw ok 1400mm/min Wpisałem takie wartości ale frez drży jak oszalały. Próbowałem zmieniać posuw i zwiększać obroty ale hmm dopiero przy parametrach 7tyś obroty 300mm/min już nie drżał ...no ale hmm gdzie ta wydajność?? Na frezie z "tolwena" nie płytkowego też 16mm ,2 ostrz owy daje 12000tys 3000mm/min zbiera też 5mm na głębokości połową średnicy freza i super obrabia aluminium .Myślałem że jak zakupie płytkowego też będę mógł zastosować podobne parametry.;/
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Mi polecali parametry ale dla mniej okazałego narzędzia - frezu jednopiórowego węglikowego 2mm -> obroty 19 000, posów 800-900mm/min i zagłębienie 0,4mm. Pofrezowałem... 3mm...
Przyśpieszyłem wrzeciono do 21 000 a posów na 200mm/min, zagłebienie 0,5mm i poszło wszystko bez zakłóceń.
Tak wiec też się dołączam do pytania - jak Wy to robicie?!

Tak wiec też się dołączam do pytania - jak Wy to robicie?!

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
4 płytki na fi 16 to trochę dużo na aluminium jak na mój gust... A jakiej firmy frezik i jakie płytki można wiedzieć?
Ja w alu dużo pracy nie mam, więc nie inwestuje w narzędzia. Jeżeli mam dużo materiału do wybrania to wrzucam frez zgrubny 16 albo 20 z łamaczem wióra i idzie po 20mm głębokości z posuwem 600-800mm/min. No ale to tak z braku laku...
Ja w alu dużo pracy nie mam, więc nie inwestuje w narzędzia. Jeżeli mam dużo materiału do wybrania to wrzucam frez zgrubny 16 albo 20 z łamaczem wióra i idzie po 20mm głębokości z posuwem 600-800mm/min. No ale to tak z braku laku...

-
- Kontakt:
Tak to jest jak się nasłuchasz przedstawiciel handlowych.. przecież 99% z nich tak naprawdę nie ma pojęcia o obróbce.. coś tam ktoś im powiedział i później opowiadają głupoty.
Wg. mnie to masz za duży wysięg jak na frez ze stali.. musisz pamiętać, że węglik jest bardziej sztywny chodzi o sam chwyt.. tu masz węglikowy a teraz zmieniłeś na stalowy, do tego frez węglikowy ma inną geometrię - bardziej ostrą, przez co daje mniejsze opory skrawania, także ja na twoim miejscu wrócił bym do węglika..
Wg. mnie to masz za duży wysięg jak na frez ze stali.. musisz pamiętać, że węglik jest bardziej sztywny chodzi o sam chwyt.. tu masz węglikowy a teraz zmieniłeś na stalowy, do tego frez węglikowy ma inną geometrię - bardziej ostrą, przez co daje mniejsze opory skrawania, także ja na twoim miejscu wrócił bym do węglika..
-
piszesz, że producent podaje 6000 obrotów. Producent czego?
Głowicy czy płytek, jesli płytek to podaj w jakim zakresie prędkości skrawania ma się to zmieścić.
Ap 5mm to zdecydowanie za dużo.
Co to za aluminium, jaki typ ścieżek, jakim procentem średnicy obrabiasz, jaki typ wejść?
Co to za płytki, jaka geometria?
Kopiesz kieszeń w kostce czy jakiś element cienościenny, jak zamocowany?
Głowicy czy płytek, jesli płytek to podaj w jakim zakresie prędkości skrawania ma się to zmieścić.
Ap 5mm to zdecydowanie za dużo.
Co to za aluminium, jaki typ ścieżek, jakim procentem średnicy obrabiasz, jaki typ wejść?
Co to za płytki, jaka geometria?
Kopiesz kieszeń w kostce czy jakiś element cienościenny, jak zamocowany?
"Technologia rozwiązuje problemy, nie politycy"