Strona 1 z 4

Wspolczynnik refraktometru prawda czy chwyt marketingowy

: 20 cze 2012, 16:30
autor: lewy10psdw
Witam, po przeczytaniu kilku ulotek, zapoznaniu się ze składem chemicznym kilku emulsji, przeczytaniu opinii na temat emulsji na forum uważam że współczynnik refraktometryczny powyżej jedności to tani chwyt marketingowy, z jakiej racji np przy Statoilu mam stężenie odczytanie na refraktometrze mnożyć przez 2,1? Może mi to ktoś sensownie wytłumaczyć? Zakładam temat bo musimy zakupić nową emulsję z tego względu, że przy statoilu przy stężeniu 7%, czyli na refraktometrze 3,5% narzędzia po prostu rdzewieją, Tańsze emulsje, przy których zawyża się ten współczynnik na ogół zawierają około 20% oleju mineralnego, natomiast droższy Blaser ma go 55% i przez nic nie każą mi przemnażać odczytu, według mnie to właśnie ten olej mineralny ma wpływ na jakość obróbki i ochronę antykorozyjną, proszę o rozwianie moich wątpliwości i z góry dziękuję :)

: 21 cze 2012, 16:23
autor: MoldMichal
nie samo chłodziw ma najważnieszy czynnik... woda jest ważna tez, masz twarda to chłodziwo sobie samo nie poradzi;)
próbuj różnych, wielu producentów da bańkę na testy ;)


Blazer jako szwajcarski producent nie ma wymogów UE przez co może dodawać chlor jako składnik chłodziwa ... czego europejscy producenci nie moga...
a chlor radzi sobie z każda woda..

za ta informacje reki nie dam sobie odciąć... słyszałem od jednego z dostawców chłodziwa,,,
jak postanowiłem wrócić do blasera

: 21 cze 2012, 20:11
autor: zdzicho
To nie chwyt ,tylko rodzaj pomiaru - jak zakres w mierniku analogowym. Jednostkę skali pomnożyć przez współczynnik. Jeśli jest skiśnięte ,to jest zanieczyszczone produktami rozkładu. Samo stężenie może się mieścić w normie ,a i tak będzie rdzewieć.

Re: Wspolczynnik refraktometru prawda czy chwyt marketingowy

: 05 lis 2021, 14:06
autor: Jarek.K
Witam szanownych kolegów,
Refraktometr czyli urządzenie do pomiaru stężenia chłodziwa podaję właściwą na dany moment koncentrację oleju w roztworze.
Czyli jeśli na refraktometrze mamy np. 3,5% to znaczy , że pracujemy dokładnie na stężeniu 3,5%.
Nie należy tej wielkości mnożyć przez żaden współczynnik (mam na myśli współczynnik refraktometryczny) gdyż to powoduje jedynie błędy w odczycie. Np. 3,5% mnożymy przez 2 i błędnie myślimy, że pracujemy na stężeniu 7% a tu niespodzianka...maszyny zaczynają rdzewieć, pojawiają się bakterie, itd!
Niektórzy producenci tanich chłodziw właśnie błędnie zalecają by odczytaną wielkość mnożyć przez współczynnik refraktometryczny ale robią to tylko dlatego by "zakamuflować" niską zawartość oleju w preparacie i móc sprzedać swoje chłodziwo w niskiej cenie
W rzeczywistości współczynnik refraktometryczny mówi nam jaka jest zawartość oleju w koncentracie i im bliżej jedności (1) tym lepsze jakościowo.
Posłużę się 2 przykładami:
1. Chłodziwo tańsze:
Cena za litr: 15 zł
Współczynnik refraktometryczny: 2,0
Wanna : 100 litrów,
- by uzyskać 5% roztwór musimy zużyć nie 5 litrów koncentratu a 5%*2 (współcz. ref) * 100= 10 litrów
Zatem cena 100 l chłodziwa to 15 zł x 10 l koncentratu= 150 zł
2. Chłodziwo droższe:
Cena za litr: 25 zł
Współczynnik refraktometryczny: 1,0
Wanna : 100 litrów,
- by uzyskać 5% roztwór musimy policzyć 5%*1,0(współcz. ref) * 100= 5 litrów
Tutaj natomiast cena za 100 l chłodziwa to 25 zł x 5 l koncentratu= 125 zł
Jak widać "tańsze" chłodziwo jest w rzeczywistości droższe o całe 25 zł/100 l. (+20%!)
Przemnóżmy to przez średnia wannę o pojemności 300-500 l x ilość maszyn w zakładzie + dolewki i wychodzi czarno na białym ile tak w rzeczywiści tracimy na tanim chłodziwie gdyż celowo niektórzy producenci wprowadzają nas w błąd
Rezultat- tanio kupujemy, księgowość zadowolona a produkcja ma same problemy!
Pozdrawiam wszystkich

Re: Wspolczynnik refraktometru prawda czy chwyt marketingowy

: 30 gru 2021, 12:43
autor: AntoniGr
Witam Szanownych kolegów. Z całym szacunkiem, ale to co pisze Pan Jarek jest kompletną bzdurą.
Współczynnik refraktometryczny pozwala na prawidłowy odczyt stężenia emulsji. Po wielu dolewkach, to jest najszybsza metoda na zbadanie stężenia. A różnice wynikają z różnych kompozycji chemicznych, im mniejszy współczynnik tym krótszy łańcuch węglowodorowy= lepsza jakość. Co oczywiście realnie wpływa na jakoś itp ale nie w ten sposób co Pan wyżej opisał.
Jeżeli zalewamy zbiornik 100l to pierwsze zalanie na 5% będzie 5l czy to tani czy drogi produkt.
Refraktometr pokazuje brixy a nie stężenie właściwe. Trzeba je pomnożyć, żeby uzyskać wynik dla danego produktu.
A 3,5% na frezarce to dość mało.
Druga kwestia- jeżeli np jest niskie pH i są bakterie, chłodziwo śmierdzi - również będziemy mieć problem z korozją.
Jeżeli jest twarda woda i źle dobrane chłodziwo to też będzie problem z korozją.
Jeżeli jest kiepski produkt lub źle dobrany- też będzie problem.
Pozdrawiam.

Re: Wspolczynnik refraktometru prawda czy chwyt marketingowy

: 30 gru 2021, 15:31
autor: xyzabc-cnc-cam
Każda emulsja ma instrukcje ja używam AViA aluminium 4/6% , VA 18% jak dużo gwintowanych detali jest . Stal 8% . Jak dobrze tobie pokazuje to poniżej 4% mi też rdzewieje stał

Re: Wspolczynnik refraktometru prawda czy chwyt marketingowy

: 30 gru 2021, 18:53
autor: WZÓR
AntoniGr pisze:
30 gru 2021, 12:43
.....
Refraktometr pokazuje brixy a nie stężenie właściwe. Trzeba je pomnożyć, żeby uzyskać wynik dla danego produktu.
A 3,5% na frezarce to dość mało. ....
Dziwne.
Refraktometr używam od czasu , kiedy zacząłem pracować na obrabiarkach Haas , w których stosowany jest Blaser.
Przy pomiarze nic nie trzeba dodatkowo pomnażać.

Zbyt niskie stężenie może doprowadzić do biologicznej degradacji chłodziwa oraz korozji detali , natomiast zbyt wysokie grozi tworzeniem gęstych osadów , większym zużyciem koncentratu i podrażnieniami skóry.

https://www.haascnc.com/pl/video/coolan ... ursbo.html

Mariusz.

Re: Wspolczynnik refraktometru prawda czy chwyt marketingowy

: 30 gru 2021, 19:01
autor: tuxcnc
WZÓR pisze:
30 gru 2021, 18:53
AntoniGr pisze:
30 gru 2021, 12:43
.....
Refraktometr pokazuje brixy a nie stężenie właściwe. Trzeba je pomnożyć, żeby uzyskać wynik dla danego produktu.
A 3,5% na frezarce to dość mało. ....
Dziwne.
Refraktometr używam od czasu , kiedy zacząłem pracować na obrabiarkach Haas , w których stosowany jest Blaser.
Przy pomiarze nic nie trzeba dodatkowo pomnażać.
Refraktometr mierzy współczynnik załamania światła, a stopni Briksa używa się do pomiaru stężenia cukru w wodzie.
Czyli w największym skrócie, wynik pomiaru zależy od tego jaką substancję się mierzy.
Nie rozstrzyga to sprawy czy producenci podają rzetelne informacje, ale jest to zupełnie możliwe, że inne chłodziwo da inny wynik przy prawidłowym rozcieńczeniu.

Re: Wspolczynnik refraktometru prawda czy chwyt marketingowy

: 30 gru 2021, 19:06
autor: Bartollini
Dlatego najlepiej rozmieszać sobie małą ilość np. litr na takie stężenie jakie chcemy mieć w maszynie i porównać wskazania z teorią.
Jestem ciekaw jak na odczyt wpływa np. olej który dostaje się do chłodziwa w czasie eksploatacji

Re: Wspolczynnik refraktometru prawda czy chwyt marketingowy

: 30 gru 2021, 19:09
autor: WZÓR
tuxcnc pisze:
30 gru 2021, 19:01
WZÓR pisze:
30 gru 2021, 18:53
AntoniGr pisze:
30 gru 2021, 12:43
.....
Refraktometr pokazuje brixy a nie stężenie właściwe. Trzeba je pomnożyć, żeby uzyskać wynik dla danego produktu.
A 3,5% na frezarce to dość mało. ....
Dziwne.
Refraktometr używam od czasu , kiedy zacząłem pracować na obrabiarkach Haas , w których stosowany jest Blaser.
Przy pomiarze nic nie trzeba dodatkowo pomnażać.
Refraktometr mierzy współczynnik załamania światła, a stopni Briksa używa się do pomiaru stężenia cukru w wodzie.
Czyli w największym skrócie, wynik pomiaru zależy od tego jaką substancję się mierzy.
Nie rozstrzyga to sprawy czy producenci podają rzetelne informacje, ale jest to zupełnie możliwe, że inne chłodziwo da inny wynik przy prawidłowym rozcieńczeniu.
, .... no i gitara. :D
Takim jak na foto mierzę po rozcieńczeniu Blaser-a .

https://zapodaj.net/224f31251ffba.jpg.html

Na maszynie jest etykieta min. 6% , taki wynik mam po pomiarze i nic nie muszę więcej robić.

p.s.
Największy bajzel robią przy uzupełnianiu zbiornika chłodziwem.
Albo leją samą wodę , albo sam koncentrat i wtedy jest bida.

Mariusz.