Jak to zamocować??
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Jak to zamocować??
Naszedł mnie pewien problem...
Otóż potrzebuję zrobić obudowę z litego kawałka aluminium. Nie mam rysunku ale obrazowo ma być to "mydelniczka" czy "kwadratowa miska" tzn ma mi powstać prostopadłościan bez jednej ściany z wybranym środkiem.
Problem zaczyna się w momencie gdy chcę mieć zaokrąglone zewnętrzne kanty patrząc od strony wybranego środka. Nie ma problemu z wybraniem środka bo materiał zamocuje normalnie do stołu T-owego. Natomiast jak zamocować materiał żeby za jednym razem objechać go w koło? Do tej pory nie miałem problemów bo zawsze w dnie obudowy były jakieś otwory przez które przykręcałem materiał. Teraz takowych otworów nie posiadam.
Jest jakiś sposób na zamocowanie tego? Może jakieś podciśnienie mocne? Mocowanie musi być dość konkretne bo chciałbym zjadać około 15-20 cm sześciennych / min.
Pozdrawiam
FDSA
Otóż potrzebuję zrobić obudowę z litego kawałka aluminium. Nie mam rysunku ale obrazowo ma być to "mydelniczka" czy "kwadratowa miska" tzn ma mi powstać prostopadłościan bez jednej ściany z wybranym środkiem.
Problem zaczyna się w momencie gdy chcę mieć zaokrąglone zewnętrzne kanty patrząc od strony wybranego środka. Nie ma problemu z wybraniem środka bo materiał zamocuje normalnie do stołu T-owego. Natomiast jak zamocować materiał żeby za jednym razem objechać go w koło? Do tej pory nie miałem problemów bo zawsze w dnie obudowy były jakieś otwory przez które przykręcałem materiał. Teraz takowych otworów nie posiadam.
Jest jakiś sposób na zamocowanie tego? Może jakieś podciśnienie mocne? Mocowanie musi być dość konkretne bo chciałbym zjadać około 15-20 cm sześciennych / min.
Pozdrawiam
FDSA
Tagi:
-
- Kontakt:
No dobrze.. ale jak wyciąć po zewnątrz nie mogący wywiercić otworu w środku?
Chyba żeby nie przelotowe otwory gwintowane i przykręcać do czegoś co mi pozwoli potem złapać łapami... w sumie ma to sens
Dzięki. Tutaj pomoże bo wysokości mi nie brakuje. Natomiast już na przyszłość... jakie są inne opcje w sytuacji kiedy np mamy do wybrania tylko 5mm i nie ma jak zrobić gwintowanego otworu nie przelotowego??
Chyba żeby nie przelotowe otwory gwintowane i przykręcać do czegoś co mi pozwoli potem złapać łapami... w sumie ma to sens

Dzięki. Tutaj pomoże bo wysokości mi nie brakuje. Natomiast już na przyszłość... jakie są inne opcje w sytuacji kiedy np mamy do wybrania tylko 5mm i nie ma jak zrobić gwintowanego otworu nie przelotowego??
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
W skrajnym przypadku można lutowac materiał do podstawy, a tę mocować na stole. (aluminium też się daje lutować cyną, kwestia odpowiedniego topnika i żródła ciepła jak elementy są duże)FDSA pisze:Natomiast już na przyszłość... jakie są inne opcje w sytuacji kiedy np mamy do wybrania tylko 5mm i nie ma jak zrobić gwintowanego otworu nie przelotowego??
-
- Kontakt:
Lżejsze rzeczy to bym przytrzymał rękoma
a tutaj jakbym się nie streszczał to będzie lipa bo nie zdążę przełożyć łap za 10 sekund
Ostatnio mi maszyna mocno przyspieszyła 
Jest jeszcze sposób aby zrobić to z grubego kawałka i faktycznie złapać w imadło... a potem to co złapane zebrać tylko ze to spora strata materiału

Jest jeszcze sposób aby zrobić to z grubego kawałka i faktycznie złapać w imadło... a potem to co złapane zebrać tylko ze to spora strata materiału

-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: Jak to zamocować??
Można prosić o model ..... chciałbym pomóc , ale ciężko mi zgadywać.FDSA pisze:Naszedł mnie pewien problem...
Problem zaczyna się w momencie gdy chcę mieć zaokrąglone zewnętrzne kanty patrząc od strony wybranego środka. .....

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki