Kolejny student z problemem

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
Maczi
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 4

Kolejny student z problemem

Post napisał: Maczi » 08 kwie 2012, 12:14

Witam serdecznie. Wiem że mój temat jest tematem jakich pełno na forum, ale mimo tego że z nazwy jest podobny, to moje podejście - tak mi się wydaje - trochę się różni, a przynajmniej chciałbym by tak było. Otóż do zaprojektowania mam cały proces, takiego prostego wałka. Nie jestem w tym obeznany, to pierwszy temat o tej tematyce na studiach, poza tym bliżej memu sercu jest konstrukcja (np MES) aniżeli technologia, ale uważam że jako może przyszły konstruktor technologię powinienem znać jak najlepiej. Projekt zacząłem od razu jak tylko dostałem od prowadzącego (on sam nic nam nie tłumaczył). Na początek gromadzenie materiałów, model 3D i przeglądanie podobnych projektów i literatury.

Trochę już mam, robię sobie to powoli, bo mam na to cały semestr. Wątpliwości wyjaśniam w książkach.

Oczekuje tutaj delikatnej pomocy, uwag, także tych krytycznych. Widzę że tutejsi użytkownicy są wyczuleni na punkcie leniwych studentów, i jakoś mnie to nie dziwi. Jednak w razie możliwości prosiłbym o rady, każda będzie cenna. Nie żądam gotowych rozwiązań, przyda się każda nauka. Miałem w swoim życiu okazję obsługiwać tokarkę (poza uczelnią), i nie jestem kimś kto się od pracy na maszynach wykręca, przeciwnie, bardzo to lubię. Jednak przyznaję, że brak mi doświadczenia.

Obrazek

Obrazek

Te rysunki to rysunki gotowego projektu i odkuwki, mam też zrobioną kartę technologiczną, i kiosy, nie wszystkie.

Moje pierwsze pytanie: Czy wykonując (na tokarce) nakiełki, bo obydwu stronach mam zrobić takie same ? Średnice są, jak widać, różne. Wydaje mi się że będą takie same, po co zmieniać narzędzie w czasie pracy, a średnicę nie różnią się znacznie. Dobiorę nakiełek dla mniejszej średnicy, i oba nakiełki wykonam tym samym nawiertakiem. Oczywiście nakiełki chronione (typ B) bo nie robię na jednej maszynie.

Czekam na opinię.

Tagi:

typhon
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Post napisał: typhon » 08 kwie 2012, 14:16

Możesz wykonać nakiełki tym samym nawiertakiem i na tą samą głębokość(rozumiem że powierzchnia 40m6 będzie szlifowana).Zastanów się czy wykonanie nakiełków chronionych jest potrzebne

Autor tematu
Maczi

Post napisał: Maczi » 08 kwie 2012, 14:51

Tak, w zamiarze jest szlifowanie tej powierzchni. Dobra, robię to jednym nawiertakiem. Co do rodzaju to obstaje przy swoim - najpierw tokarka, potem frezarka itd, wobec czego jest sie gdzie uszkodzić.

typhon

Post napisał: typhon » 08 kwie 2012, 16:15

Uszkodzenie nakiełków jest mało możliwe, przecież nikt nie będzie rzucał detalami. Ostatnią operacją powinno być szlifowanie.

kajman3
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: kajman3 » 08 kwie 2012, 16:31

Być może już korzystałeś z tych książek, lecz jeśli nie, to polecam:
1. M.Feld, "Podstawy projektowania procesów technologicznych typowych części maszyn"
2. M.Błaszczak, "Ćwiczenia z projektowania procesów technologicznych części maszyn".

Pierwsza zawiera teorię i nieco przykładowych procesów technologicznych, druga zawiera tylko procesy technologiczne.

Prowadzący wspominał coś o obróbce cieplnej wału (oprócz wyżarzania zmiękczającego odkuwki jakies naweglanie zebow itp)?

Autor tematu
Maczi

Post napisał: Maczi » 08 kwie 2012, 17:10

No dobra, co do tych zwykłych nakiełków to skontaktuje się z prowadzącym.

Co do OC, to zaplanowałem po obróbce koła zębatego hartowanie i odpuszczanie powierzchniowe. I właśnie - koło zębate. Co Panowie myślicie o dłutowaniu ?

Co do literatury to z M.Felda korzystam cały czas, a tej drugiej książki nie znam - dziękuje, poszukam i sprawdze.

kajman3
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: kajman3 » 08 kwie 2012, 18:42

Możesz dłutować (metoda Fellowsa) albo zastosować frezowanie obwiedniowe.
Obróbkę cieplną też musisz opracować (jej parametry)? czy tylko obróbkę skrawaniem?

Autor tematu
Maczi

Post napisał: Maczi » 08 kwie 2012, 19:49

Nie mam tego doprecyzowanego. Domyślam się że tego prowadzący nie będzie wymagał, jednak jeśli chciałby Pan podzielić się wiedzą na ten temat to chętnie wysłucham, będę miał jakiś wstęp pod temat i szansę na lepszą ocenę. Ale pewnie wymagane jest tylko napisanie jaka ma być twardość po obróbce i tyle.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”