Trochę już mam, robię sobie to powoli, bo mam na to cały semestr. Wątpliwości wyjaśniam w książkach.
Oczekuje tutaj delikatnej pomocy, uwag, także tych krytycznych. Widzę że tutejsi użytkownicy są wyczuleni na punkcie leniwych studentów, i jakoś mnie to nie dziwi. Jednak w razie możliwości prosiłbym o rady, każda będzie cenna. Nie żądam gotowych rozwiązań, przyda się każda nauka. Miałem w swoim życiu okazję obsługiwać tokarkę (poza uczelnią), i nie jestem kimś kto się od pracy na maszynach wykręca, przeciwnie, bardzo to lubię. Jednak przyznaję, że brak mi doświadczenia.

Te rysunki to rysunki gotowego projektu i odkuwki, mam też zrobioną kartę technologiczną, i kiosy, nie wszystkie.
Moje pierwsze pytanie: Czy wykonując (na tokarce) nakiełki, bo obydwu stronach mam zrobić takie same ? Średnice są, jak widać, różne. Wydaje mi się że będą takie same, po co zmieniać narzędzie w czasie pracy, a średnicę nie różnią się znacznie. Dobiorę nakiełek dla mniejszej średnicy, i oba nakiełki wykonam tym samym nawiertakiem. Oczywiście nakiełki chronione (typ B) bo nie robię na jednej maszynie.
Czekam na opinię.