dobór odpowiedniej płytki do toczenia
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
dobór odpowiedniej płytki do toczenia
Witam,
przyszło mi wykonać dość sporą ilość piast.
Półfabrykat to rura fi zewn. 220 otwór 120.
średnicę zewnetrzną musze ztoczyć na fi 160.
na chwilę obecną używam płytek CNMG z kennametal.
nie wiem co to za stal, pewnie jakaś zwykła, jednak mam problem z wiórem, nie chce sie łamać, co jakiś czas muszę zatrzymywać i go usuwać.
Próbowałem zmieniać posuw, Vc, i głębokość skrawania, niestety bez poprawy.
Czy są na to jakieś sposoby? może inne płytki...
Maszyna tokarka cnc.
Pozdrawiam i czekam na porady.
przyszło mi wykonać dość sporą ilość piast.
Półfabrykat to rura fi zewn. 220 otwór 120.
średnicę zewnetrzną musze ztoczyć na fi 160.
na chwilę obecną używam płytek CNMG z kennametal.
nie wiem co to za stal, pewnie jakaś zwykła, jednak mam problem z wiórem, nie chce sie łamać, co jakiś czas muszę zatrzymywać i go usuwać.
Próbowałem zmieniać posuw, Vc, i głębokość skrawania, niestety bez poprawy.
Czy są na to jakieś sposoby? może inne płytki...
Maszyna tokarka cnc.
Pozdrawiam i czekam na porady.
Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: dobór odpowiedniej płytki do toczenia
Materiał do d**** - moim zdaniem nie ma na to rady.MichałM12 pisze:...Półfabrykat to rura (...)
Próbowałem zmieniać posuw, Vc, i głębokość skrawania, niestety bez poprawy....
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Zawsze można dobrać tak parametry żeby łamało.WZÓR pisze:Materiał do d**** - moim zdaniem nie ma na to rady.
Ja bym próbował parametry odpowiednio dobierać. Spróbuj przy takiej średnicy dać mniejsze obroty a zdecydowanie szybszy posuw, tak aby płytka skrawała a nie gniotła materiał. Do tego typu płytki to promień najlepiej 0.8, wiór z 4mm na średnicę (o ile maszyna tyle da rade

Ja często mam przy obróbce stali do czynienia z bardzo złym materiałem i niekiedy długo się męczę zanim dobiorę odpowiednio parametry, ale zawsze udaje mi się dobrać odpowiednie do materiały aby praca szła do przodu

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Ja, jeśli mam rurę, biorę te płytki: http://www.ebay.de/itm/10-Ceratizit-TNM ... 646wt_1071
No i najważniejsze, nie bój się większego posuwu. Kombinuj z obrotami, ale posuwu nie zmieniaj (minimalny 0.3, staraj się nawet 0.4 przy zgrubnej)
No i najważniejsze, nie bój się większego posuwu. Kombinuj z obrotami, ale posuwu nie zmieniaj (minimalny 0.3, staraj się nawet 0.4 przy zgrubnej)
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Nigdy tego na CNC nie używałem. Zawsze zdecydowanie wolałem założyć nuż na płytki CNMG, można nim toczyć wzdłużnie i czołowo.jasiu... pisze:Ja, jeśli mam rurę, biorę te płytki: http://www.ebay.de/itm/10...#ht_1646wt_1071
Z tym posuwem to ja bym aż tak strasznie nie szalał, 0,4 to już bardzo dużo według mnie. Trzeba również pamiętać, że przy stosowaniu prędkości obrotowej posuw zwiększ się w miarę zwiększania obrotów.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Ciekawe teorie wyznajesz, fakt, ze wzrostem prędkości wzrasta posuw, liczony w metrach na minutę, ale ten posuw interesuje najczęściej tylko osobę kalkulującą czas pracy. Ciebie powinien interesować posuw na 1 obrót, a w tym przypadku, to 0.4 mm/obr. wcale nie jest dużą wartością. Popatrz na zalecenia producenta płytek, jakie parametry przewidział dla twoich płytek (właśnie posuw na obrót i prędkość skrawania w m/min).Sayrus pisze:Z tym posuwem to ja bym aż tak strasznie nie szalał, 0,4 to już bardzo dużo według mnie. Trzeba również pamiętać, że przy stosowaniu prędkości obrotowej posuw zwiększ się w miarę zwiększania obrotów.
Też mam noże z płytkami CNMG, ale nie w każdych warunkach sprawdzają się one, głównie z uwagi na duży promień narzędzia, no i fakt, że nie zrobisz nimi np. podcięcia za gwintem, czy częścią pasowaną (np. według DIN 509 - tu masz normę, czasem się może przydać http://www.limb-online.de/files/mm2/din ... stiche.PDF ).
A co do parametrów - może strona producenta: http://coroguide.sandvik.coromant.com/C ... rnMenu.asp ci pomoże? Masz tam w skrócie jaki posuw, przy jakiej grubości wióra i jakiej obróbce.