przetaczanie szczek- problem

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
MichałM12
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

przetaczanie szczek- problem

Post napisał: MichałM12 » 25 mar 2012, 20:03

Witam,
wiem że podobne tematy już były, jednak odpowiedzi na moje pytanie niestety nie znalazłem.
Ostatnio miałem potrzebe złapać w uchwycie detal o średnicy fi 6mm.max. dopuszczalne bicie wynosiło 0.01mm, jednak miałem problem z przetoczeniem tych szczęk (tokarka cnc uchwyt hydrauliczny).
Szczęki musiały być przetoczone na całej długości około 35mm.
Ostatecznie jakoś sobie z tym poradziłem, ale nie wiem czy był to dobry pomysł (najpierw wierciłem fi 5 a następnie frezem roztoczyłem) i następnie szczęki musiałem obniżyć o ząbek.
Czy w praktyce są na to jakieś inne sposoby?
a co jeżeli mam do przetoczenia szczęki w których nie mam możliwości zaciśnięcia na jakimś wałku?
Pozdrawiam i czekam na porady fachowców.

Tagi:

Awatar użytkownika

Kowal
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: Kowal » 25 mar 2012, 21:11

Szczerze powiedziawszy to nie wiem w czym kolega ma problem, rozumiem że chodzi o zamocowanie detalu fi=6mm w szczękach z dokładnością 0,01mm, więc poco to przetaczanie? i o jaki wałek chodzi
Miki
Diabeł leży w szczegółach a i tak liczy się suma kosztów globalnych

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 25 mar 2012, 21:30

Widzisz kolego, jeśli chcemy zlikwidować bicie przetoczeniem (szlifowaniem szczek) dla bardzo małych średnic detali (Φ1, 2, 3mm, itd), to szczęki muszą się schodzić w osi, czyli praktycznie ich czoła muszą być zafrezowane "na ostro" pod katem 120°
Obrazek
wtedy na większym rozstawie stosując metodę szlifowania, można delikatnie skorygować, uważając aby nie przekroczyć średnicy powstałego otworu (który powstanie po maksymalnym skręceniu szczęk do osi).
Jest to metoda w sumie dość upierdliwa, zwłaszcza kiedy chodzi o najmniejsze średnice.
Dlatego prościej (i dokładniej) jest zamiast uchwytu założyć na zamek wrzeciona typowo tokarską, przelotową oprawkę do tulejek np ER, Obrazek lub uchwyt zaciskowy Obrazek,o odpowiedniej średnicy jeśli detale są długie, albo w stożek Morse'a wewnętrzny wrzeciona oprawkę tulejek zaciskowych stosowana np we frezarkach Obrazek.
Eliminujemy lub zmniejszamy wtedy bicie obrabianego detalu, do wartości dopuszczalnych dla oprawki i tulejki.
pozdrawiam,
Roman

Autor tematu
MichałM12
Posty w temacie: 2

Post napisał: MichałM12 » 25 mar 2012, 21:47

tak jak pisał kolega RoamnJ4, musiałem sobie dorobić takei szczęki i następnie je frezować pod kątem 120 stopni.
Mój problem polegał na dokładnym wytoczeniu otworu pod wałek fi 6, tak aby bicie nie przekraczało 0,01mm, dlatego postanowilem napisać tutaj, jakie są na to sposoby, czy wystarczy wiertło frez itp...

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Re: przetaczanie szczek- problem

Post napisał: WZÓR » 26 mar 2012, 09:21

MichałM12 pisze:... Szczęki musiały być przetoczone na całej długości około 35mm....
Czasami jest ciężko dobrać odpowiednie narzędzie do takiego zadania ..... i trzeba kombinować.
Generalnie miękkie szczęki wiercę i przetaczam narzędziem Eco Cut
:arrow: http://www.ceratizit.com/ecocut_classic_ENG_HTML.htm
:arrow: http://www.hoffmann-group.com/pl/kompet ... ziowy.html - Katalog narzędziowy wersja książkowa str. 496

... ale przy małych średnicach jest problem i trzeba sięgać do narzędzi typu

:arrow: http://www.hoffmann-group.com/pl/kompet ... ziowy.html - Katalog narzędziowy wersja książkowa str. 438

które nie zawsze gwarantują te 0.001 dokładności mocowania.

W takim wypadku stosuje się uchwyty zaciskowe tego typu ;

Obrazek

RomanJ4 pisze:..., to szczęki muszą się schodzić w osi, czyli praktycznie ich czoła muszą być zafrezowane "na ostro" pod katem 120°
Hmm .... takie szczęki są do bani , gdyż kaleczą detal.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”