mam do wykonania otwor nieprzelotowy fi70 +0,4 na frezarce bramowej bez interpolacji kołowej. Głębokość 30 mm , otwór cylindryczny .Materiał L70H2GNM 370-420 HB.
proszę o radę jakich narzędzi mogę użyc. Wiertło składane i co póżniej ?

no OK ale chyba chodzi o to by wykonać otwór nie zależnie czy rdzeń otworu przerobimy na wióry czy zostanie w formie koła jak po wierceniu wiertłem koronowym .... więc otwornica /wiertło koronowe to niezły pomysł (nnooo chyba że mówimy o wybraniu kieszeni okrągłej a nie otworze a to różnicabo po otwornicy to nie będzie miał otworu tylko wycięte koło
Tyle, że otwór jest nieprzelotowy.adam Fx pisze:
8-wyciąć otwór palnikiem po czym roztaczać wytaczadłem zgrubnym
Skoro to frezarka bramowa to pewnie mocy ma na tyle dużo by wiercić jednym wstępnym wiertłem np fi25 i potem od razu docelowym fi 70. Po co kilka ?adam Fx pisze: 1-wiertła od np fi 25 w górę aż do fi 70
aaa no ja pisałem cały czas z przekonaniem że przelotowyTyle, że otwór jest nieprzelotowy.
tzn?? zakładasz że ma duże gabaryty i go nie obróci na stole obrotowym ?? tego akurat nie wiemy u mnie na bramowej podzielnica ma 2mx2m a czym dysponuje Stryker, nie wiemyCFA pisze:Chciałbym to zobaczyć. Biorąc pod uwagę fakt, ze detal jest z bramówki
370-420HB to 38-42HRc. Wydaje się, że modyfikując poniższe powinieneś sobie poradzić:Stryker pisze: otwor nieprzelotowy fi70 +0,4 na frezarce bramowej bez interpolacji kołowej. Głębokość 30 mm , otwór cylindryczny .Materiał L70H2GNM 370-420 HB
Czyli 1. Największe wiertło z płytką jakie masz - zwykłe odpadają ze względu na twardość. Przy tym stosunku głębokości/średnicy nie musisz się martwić zakleszczaniem się wiórów (chyba bo nie znam materiału)adam Fx pisze:2-wiertła do największego jakie się ma np fi 45 potem dalej wytaczadłem składanym zgrubnym